Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Ιουνίου 2020

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια του 2011 για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, ενώ ανανεώνονται οι συμβάσεις των 4.500 εργαζομένων του προγράμματος

Μετά από δίμηνη διαβούλευση σε ανώτατο επίπεδο με τον Επίτροπο Laslo Andor και τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Υπουργείο Εργασίας εξασφάλισε τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” διασφαλίζοντας τη συνέχιση του προγράμματος για το 2011 και 4.500 θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις 1.050 δομές του προγράμματος. Η χρηματοδότηση του προγράμματος έληγε τέλος Δεκέμβριου. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” θεσμοθετήθηκε το 2002. Kατά το 2011 η δράση θα υλοποιηθεί μέσω εξατομικευμένου συστήματος «κουπονιών» (vouchers) προς τους ωφελούμενους, οι οποίοι θα επιλέγονται από τις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ενώ υπεύθυνη για την διαχείριση της δράσης θα είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Ιστορικό

Ως θεσμός ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1973 με νομοθετικό διάταγμα “περί προστασίας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων”, που προέβλεπε την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι για ηλικιωμένους που είχαν ανάγκη από φροντίδα.
Το 1988 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας εφάρμοσε πιλοτικά το “Βοήθεια στο Σπίτι” στις περιοχές Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Κολωνό, Βοτανικό, Ακαδημία Πλάτωνος.
Το 1997 εφαρμόστηκε σε πιλοτική μορφή στον Δήμο Περιστερίου κι έναν χρόνο αργότερα αποφασίστηκε η επέκτασή του σε 102 δήμους με οργανωμένα ΚΑΠΗ. Το 2000 μέσα από το Β’ ΚΠΣ δημιουργήθηκαν 183 Προγράμματα Κοινωνικής Μέριμνας, ενώ το Γ’ ΚΠΣ βοήθησε στην επέκταση του προγράμματος και στους υπόλοιπους ΟΤΑ.
Σήμερα το “Βοήθεια στο Σπίτι” αναδεικνύεται η πιο δημοφιλής υπηρεσία παρεχόμενη από τους ΟΤΑ.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι:
* Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη.
* Ιατρική φροντίδα.
* Νοσηλευτική μέριμνα και φυσιοθεραπεία.
* Μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών.
* Συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες.

ΠΗΓΕΣ: in.gr (20.12.2010), iskra.gr (20.12.2010), ethnos.gr (22.10.2010)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *