Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Στη βουλή το “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ  τους  Υπουργούς

–          Εσωτερικών κ.  Αν. Γιαννίτση

–          Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  κ.  Γ. Κουτρουμάνη

–          Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  κ. Ανδ. Λοβέρδο

Θέμα: Πρόγραμμα « Βοήθεια στο Σπίτι»

Ένα επιτυχές παράδειγμα άσκησης αποτελεσματικής πολιτικής, που έχει σχεδιαστεί  κεντρικά και υλοποιείται τοπικά με την αρχή της αποκέντρωσης, είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Μέσω αυτού  του προγράμματος  που χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έκανε εφικτή την παροχή υπηρεσιών σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, μοναχικά, ηλικιωμένους, χρόνια πάσχοντες και ΑμεΑ. Παρείχε συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα και βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα διαβίωσης.

Το συνολικό έργο αξιολογήθηκε από την τοπική κοινωνία που το θεωρεί αναμφισβήτητα αναγκαίο και  υποδειγματικό στην εκτέλεσή του.

Οι εργαζόμενοι, παρά την αβεβαιότητα  που ένιωθαν, έγιναν φορείς αυτής της  καινοτόμας προσέγγισης του κράτους στον αδύναμο πολίτη από άκρη σε άκρη της χώρας.

Στις σημερινές συνθήκες, η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.  Χρειαζόμαστε  βελτίωση  αυτών των υπηρεσιών και ταυτόχρονα βιώσιμο σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται  στο πρόβλημα:

–          Περίπου 100.000 πολιτών, χρηστών του προγράμματος  που απειλείται το δικαίωμα τους να ζουν αξιοπρεπώς,

–          Περίπου 4.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα  που βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια

Εκτιμώ ότι οι ενέργειες  των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι θετικές, ωστόσο ο Δεκέμβριος φτάνει στο τέλος του και το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

1. Ποιο είναι το μέλλον της κοινωνικής φροντίδας, που γνωρίσαμε ως Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»  από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις τοπικές κοινωνίες; Οι Υπουργοί έχουν πει ότι εξασφαλίζεται η αναγκαία ετήσια χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2011 και πως;

2. Υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης, εκ νέου, από το ΕΣΠΑ;

3. Θα διατεθούν οι πόροι του «Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών» που προσδιορίστηκαν με το ν.4024/2011 και πως θα διατεθούν; Ποιοι άλλοι πόροι θα διατεθούν από τα Υπουργεία  Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΙΧΟΣ

ΠΗΓΗ : otanews

Αρχείο “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights