Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Σεπτεμβρίου 2019

Κάθε δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει έως δύο ΝΠΔΔ εφόσον

Τις δυνατές πηγές εσόδων και την οικονομική ευρωστία θα πρέπει να αξιολογούν οι δήμοι πριν αποφασίσουν τη σύσταση ή τη διατήρηση ενός νομικού προσώπου, προκειμένου να είναι βιώσιμο, επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο κάθε δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει έως δύο ΝΠΔΔ, ένα εκ των οποίων για τον τομέα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.

Ο βουλευτής είχε καλέσει τον υπουργό να τον ενημερώσει πως θα γίνεται η χρηματοδότηση κάθε τέτοιου Οργανισμού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο του, αν θα δοθούν νέες αρμοδιότητες για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες και ποια θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης για τα θέματα του προσωπικού και των κενών οργανικών θέσεων.

Προς απάντηση της ερώτησης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης αναφέρει ότι με το άρθρο 94 του Ν. 3852/2010 αποδόθηκαν στους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης νέες πρόσθετες αρμοδιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι δραστηριοποιούνται πλέον σε ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων του τομέα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.

Με τον ίδιο νόμο, όπως εξάλλου αναφέρει ο υπουργός, κάθε δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει έως δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ένα για τους τομείς αρμοδιοτήτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και παιδείας και ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος. Εάν ο δήμος διαθέτει κοινωφελή επιχείρηση, τότε μπορεί να έχει έως ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Οι αποφάσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών υπόκεινται αποκλειστικά στη βούληση των οικείων δημοτικών συμβουλίων, τα οποία με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων δύνανται να συστήνουν, για το σκοπό αυτό νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Όπως σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο Τ. Γιαννίτσης για τη χρηματοδότηση και τους πόρους αυτών των ΝΠΔΔ, αυτοί προέρχονται ιδίως από την ετήσια τακτική ή τυχόν έκτακτη επιχορήγηση του δήμου, τις κάθε είδους εισφορές, επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες, τις εισπράξεις από το αντίτιμο των πραγμάτων ή των υπηρεσιών που παρέχουν τα ΝΠΔΔ και τις προσόδους από τη δική τους περιουσία, καθώς και από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα.

«Δεδομένου ότι η σύσταση ή διατήρηση ενός νομικού προσώπου από ένα δήμο, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη βούληση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, θεωρούμε, σε κάθε περίπτωση, ότι πρέπει να αξιολογούνται οι παραπάνω δυνατές πηγές εσόδων και η οικονομική ευρωστία του ίδιου του Δήμου, ώστε να καθοριστεί ο τρόπος χρηματοδότησης και η βιωσιμότητα ενός εκάστου νομικού προσώπου», ξεκαθαρίζει επιπλέον ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφορικά με τις κενές οργανικές θέσεις νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου του τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των ΟΤΑ, ο Τ. Γιαννίτσης σημειώνει ότι «είναι δυνατόν να υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, οι οποίες όμως καταργούνται με το ν. 4024/2011 που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή».

Από aftodioikisi.gr με πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αδιανόητο!

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Κοινωνικής Συμφωνίας Χάρης Καστανίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Είναι αδιανόητο εν μέσω ζοφερής οικονομικής κρίσης […]

Την πρόσληψη 5 ατόμων με σύμβαση έργου αιτεί το Περιφερειακό Ταμείο Ιονίων Νήσων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 24 Ιουλίου 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                        ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού                    49100, Κέρκυρα                                         Τηλ: […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *