Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Δεκεμβρίου 2023

Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού

                   49100, Κέρκυρα                                        

Τηλ: 26610 – 26523

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα

Απάντηση Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων σε επερωτήσεις για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ

   Σε επερωτήσεις που κατατέθηκαν από δυο παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου απάντησε – κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου – ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου.

 Επερώτηση Ηλία Μπεριάτου και Γιώργου Καρύδη

   Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να διαθέσει τα υπόλοιπα κονδύλια του ΠΕΠ ύψους 40- 50 εκ. ευρώ στις Τράπεζες προκειμένου, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, να διοχετευθούν στην αγορά.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι δυνατότητες της Π. Ι. Ν. είτε να διαθέσει η ίδια τα χρήματα -ανάλογα με τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου της Π.Ι.Ν. – είτε να χρηματοδοτήσει αναγκαία προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον ( λ.χ. πρόγραμμα natura) ή τον πολιτισμό.

Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι οι όποιες ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις θα χαθούν αν δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω έλλειψης των κατάλληλων ρυθμίσεων ή περιβαλλοντικών και άλλων περιορισμών τόσο στον αστικό όσο και στον αγροτικό χώρο όπου δραστηριοποιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χρειάζονται επομένως σχέδια διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου natura που μπορούν ν γίνουν σύντομα. Τα ήδη πενιχρά κονδύλια των 2 εκ ευρώ πρέπει να  διατηρηθούν αν όχι να αυξηθούν.

Η διάθεση των χρημάτων μέσω των τραπεζών δημιουργεί ερωτηματικά για τον τρόπο και τα κριτήρια διαχείρισης των σχετικών κονδυλίων.

Κατόπιν αυτών Ερωτάσθε

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε  ώστε  η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει την απόφασή του αυτή και να δώσει την δυνατότητα διαχείρισης των χρημάτων των ΠΕΠ στις Περιφέρειες – μεταξύ των οποίων και η δική μας- που είναι σε θέση να τα διαθέσουν αποτελεσματικότερα και επωφελέστερα για το κοινωνικό σύνολο και τις τοπικές κοινωνίες , ενισχύοντας έτσι και το ρόλο τους ως Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.
  2. Τι θα κάνετε ώστε να διατηρηθούν τα πενιχρά κονδύλια για την προστασία της φύσης και των οικοσυστημάτων της ΠΙΝ  και   εάν είναι δυνατόν να αυξηθούν προκειμένου να προστατευτεί το χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον που κινδυνεύει αλλά κυρίως για  να μην υπάρχουν εμπλοκές σε επιχειρήσεις που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτές τις περιοχές.

 Επερώτηση Γερ. Φόρτε για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ

    Για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ υπέβαλε επερώτηση ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Επτανησιακής Αναγέννησης», Γεράσιμος Φόρτες.

 

Η επερώτηση

     Οι συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης, όπως είναι γνωστό, έχουν φθάσει και στην κραταιά, μέχρι πρότινος, λόγω τουρισμού, οικονομία των Ιονίων Νήσων.

Ήδη η ανεργία καλπάζει με ασύλληπτους ρυθμούς – 128,6% αύξηση τον περασμένο Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2010 και 236,8% αύξηση σε σχέση με το 2009 !!!

Η επιχειρηματική δραστηριότητα, μηδέ εξαιρουμένων και των τουριστικών επιχειρήσεων, βαδίζει από «το κακό στο χειρότερο».

Οι ΜΜΕ (αρκετές εκ των οποίων τουριστικές) οδηγούνται και στα νησιά μας στο κλείσιμο, η μία πίσω από την άλλη.

Το ευρώ έχει γίνει δυσεύρετο και πανάκριβο και η ρευστότητα έχει φθάσει στο ναδίρ.

Οι ελπίδες για βοήθεια των ΜΜΕ μέσω του ΕΣΠΑ αναθερμαίνονται κάθε τόσο από τις πομπώδεις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για ανάπτυξη με την «επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ».

Δυστυχώς όμως «η αγορά έχει στεγνώσει» από ρευστό και «η ανάπτυξη» μέσω ΕΣΠΑ παραπέμπεται στο μέλλον παρά τις αλλεπάλληλες Υπουργικές διαβεβαιώσεις.

Υποχρέωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχοντας την ευθύνη του ΕΣΠΑ, είναι να δημιουργήσει με αξιόπιστους όρους προϋποθέσεις ανάπτυξης εντάσσοντας νέα έργα και προκαλώντας νέες επενδύσεις,

να επιταχύνει τις διαδικασίες με την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας στις επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και

να διοχετεύσει στην αγορά μια ώρα αρχύτερα τις δεσμευμένες πιστώσεις του προγράμματος.

Όπως σας είναι γνωστό στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007 – 2013 όσον αφορά την Περιφέρειά μας υπάρχει ενταγμένο εδώ και 2 ½ χρόνια από τις 30/6/2009 (!!!) το έργο «κρατικές ενισχύσεις προς ΜΜΕ (κύκλος Υπηρεσίες – Εμπόριο)» με προϋπολογισμό 60.358.801 ευρώ και με ωφελούμενες τις ΜΜΕ, κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Στους αρχικούς σχεδιασμούς προβλεπόταν μέχρι το 2013 να ενισχυθούν 290 επιχειρήσεις από επιδοτούμενα προγράμματα και να εκσυγχρονιστούν 12.600 τουριστικές κλίνες όλων των κατηγοριών.

Με την αύξηση κατά 247,7% του αρχικού προϋπολογισμού και με το γεγονός ότι από την έναρξη του ΕΣΠΑ (το 2007) μέχρι σήμερα, δηλαδή για πέντε ολόκληρα χρόνια (!), δεν έχει ξεκινήσει το έργο, είναι άγνωστο πόσες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν τελικά και πόσες κλίνες θα εκσυγχρονιστούν.

Το παραπάνω πάντως ποσόν ενίσχυσης των ΜΜΕ εμφανίζει ως δικαιούχο τα «τραπεζικά ιδρύματα» και με «απορρόφηση» (από αυτές) 18.365.786 ευρώ – όπως έχετε δώσει στην τελευταία ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβρη – όταν είναι γνωστό ότι ούτε ένα ευρώ δεν έχει φθάσει στις ΜΜΕ …..

Τέλος, αξίζει να επισημάνω δύο ακόμη πράγματα:

  • Πρώτον, ότι το παραπάνω ποσόν των 60.358.801 ευρώ είναι υπερδεσμευμένο στο ΠΕΠ κατά 247,7% της αρχικής πίστωσης (!), γεγονός που αναδεικνύει την αντίφαση πως ενώ εκδηλώνεται η πρόθεση για ενίσχυση των ΜΜΕ και της αγοράς με «ζεστό χρήμα», υποθηκεύοντας μάλιστα μελλοντικούς πόρους της Περιφέρειας, στην πράξη «παγώνουν» οι διαδικασίες και … το χρήμα το αξιοποιούν οι τράπεζες μόνο για το δικό τους όφελος.
  • Δεύτερον, ότι εκτός από το ποσόν των 60.358.801 ευρώ για την ενίσχυση των ΜΜΕ, στο ΠΕΠ υπάρχουν τρεις ακόμη κωδικοί για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ που παραμένουν αδρανείς (!) (μέτρα για την προώθηση της έρευνας και της επιχειρηματικής καινοτομίας, υπηρεσίες και εφαρμογές ψηφιακής προβολής στις ΜΜΕ κ.λ.π.).

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάσθε :

 

1) Πότε θα ενεργοποιηθεί ο άξονας 6 «Επιχειρηματικότητα και Ψηφιακή Σύγκλιση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΕΠΙΝ 2007 – 2013 για τα Ιόνια Νησιά συνολικού προϋπολογισμού 70.346.978,58 ευρώ που ως στόχο έχει «τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με εναλλακτικές δυνατότητες προσαρμοσμένες στην τοπική ταυτότητα» και ειδικότερα πότε θα ενεργοποιηθεί η θεματική προτεραιότητα 08 «άλλες επενδύσεις σε επιχειρήσεις» με προϋπολογισμό 60.358.800,58 ευρώ και ενταγμένη πράξη «κρατικές ενισχύσεις προς ΜΜΕ (κύκλος Υπηρεσίες – Εμπόριο)» με το ίδιο ποσό;

2) Τι δυνατότητες υπάρχουν, για να αλλάξει ο δικαιούχος της πράξης «κρατικές ενισχύσεις προς ΜΜΕ (κύκλος Υπηρεσίες – Εμπόριο)» που είναι οι τράπεζες, λαμβανομένης υπόψη της αρνητικής εμπειρίας από ανάλογα προγράμματα όταν «οι τράπεζες έκαναν τη ζωή δύσκολη» των επιχειρηματιών ή τουλάχιστον να επιβληθούν σε αυτές όροι που να διευκολύνουν την ενίσχυση των ενδιαφερομένων ΜΜΕ και όχι να την αποτρέπουν όπως στο παρελθόν;

 

Η απάντηση του Περιφερειάρχη

   Οι δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ 2007-2013 και όσον αφορά στα Ιόνια Νησιά, χρηματοδοτούνται από τον Άξονα 6 του Προγράμματος, ο οποίος έχει συνολικό προϋπολογισμό 34,3 εκατ. €.

Από τον παραπάνω προϋπολογισμό, άμεσες ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις εμπεριέχουν οι Θεματικές Προτεραιότητες 08 (ενισχύσεις προς επιχειρήσεις 24,4 εκατ. €), 09 (Καινοτομία κλπ 4,0 εκατ. €) και 14 (ψηφιακές εφαρμογές στις επιχειρήσεις 2,5 εκατ. €).

Τις Θεματικές Προτεραιότητες 08 και 14 τις διαχειρίζεται το ΥΠΑΑΝ, ενώ η διαχείριση της 09 έχει εκχωρηθεί στην ΕΔΑ ΠΙΝ.

Ειδικότερα:

•           Στο πλαίσιο της ΚΘΠ 08-«Άλλες επενδύσεις σε επιχειρήσεις» έχουν έως σήμερα προκηρυχτεί από το ΥΠΑΑΝ και ενταχθεί οι παρακάτω δράσεις, που υλοποιούνται μέσω των Τραπεζών:

–           ενισχύσεις 465 επιχειρήσεων στους τομείς «Εμπορίου-Υπηρεσιών (μεταφερόμενη δράση από Γ΄ΠΕΠ)» με συνολικές δημόσιες πληρωμές 16,5 εκατ.€ περίπου και 201 Επιστημόνων -Ελεύθερων Επαγγελματιών με 1,6 εκατ.€, δράση επίσης μεταφερθείσα από το Γ’ ΠΕΠ

–           νέες ενισχύσεις σε 400 επιχειρήσεις στους τομείς «Μεταποίησης», «Τουρισμού», «Εμπορίου-Υπηρεσιών» (δράσεις ΕΣΠΑ), με       συνολικό ύψος συμβάσεων 39,0 εκατ.€, που βρίσκονται σε φάση       υλοποίησης (με πρόβλεψη για τελικές πληρωμές στα 24,5 εκατ.€)

•           Όσον αφορά στον ΚΘΠ 09-«Άλλα μέτρα για προώθηση καινοτομίας κλπ», η ΕΔΑ έχει προχωρήσει στην απαραίτητη προεργασία για προκήρυξη και αναμένεται η ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαβούλευσης με το ΥΠΑΑΝ για το θέμα αυτό.

•           Τέλος, όσον αφορά στους ΚΘΠ 13 και 14 που αφορούν στην «Ψηφιακή Σύγκλιση», ο πρώτος έχει ήδη προκηρυχτεί και απευθύνεται σε δημόσιους φορείς, ενώ τον δεύτερο τον διαχειρίζεται το ΥΠΑΑΝ

Πέραν αυτών, την περίοδο αυτή το ΥΠΑΑΝ ετοιμάζει την προκήρυξη νέων δράσεων «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» και ήδη έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες και τις ΕΔΑ τις απόψεις τους σε σχέση με τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε Περιφέρειας. Επίσης προβλέπεται στο προσεχές διάστημα να πραγματοποιηθεί διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς κάθε Περιφέρειας.

 Οι θέσεις των περιφερειαρχών για την ενίσχυση των Μ.Μ.Ε. μέσω Τραπεζών

    Εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του συνόλου των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, πληροφορηθήκαμε για την πρόθεση δημιουργίας Ταμείου Εγγυοδοσίας Δημοσίων Έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.500 εκ Ευρώ, Ταμείου Εγγυοδοσίας ΜΜΕ συνολικού προϋπολογισμού 500 εκ Ευρώ καθώς και την πρόθεση έκδοσης νέων κύκλων δράσεων κρατικών ενισχύσεων ΜΜΕ συνολικού προϋπολογισμού 500 εκ Ευρώ.

Είναι φανερό ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία η δυνατότητα διάθεσης πόρων για την υποστήριξη της δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των λοιπών επιχειρήσεων που υλοποιούν συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι αναγκαία.

Είναι, επίσης, φανερό πως οι πόροι αυτοί δεν είναι δυνατόν να αντληθούν από πόρους που προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των περιφερειών και της χώρας.

Όπως γνωρίζετε, τα Π.Ε.Π. αποτελούν βασικό εργαλείο υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει δρομολογήσει, σχεδιάσει και ωριμάσει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που δίνουν λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα βασικών δημόσιων υποδομών υπό το πρίσμα της δημιουργίας της βάσης για ουσιαστική ανάπτυξη και πρόοδο.

Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη μόχλευσης της οικονομίας και της στήριξης των επιχειρήσεων όμως εμμένουμε στην ανάγκη τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα να διατηρήσουν τον προσανατολισμό τους στην χρηματοδότηση έργων δημόσιων υποδομών και να μην αλλοιωθεί ούτε να αποπροσανατολιστεί η αναπτυξιακή τους στόχευση.

Τη θέση αυτή υποστηρίζει και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην 3η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

 

ΦΩΤΟ – ΛΕΖΑΝΤΕΣ

 Ο Σπ. Σπύρου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

  1. Ο Γ. Καρύδης, Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ιόνιο Αρχιπέλαγος».
  2. Ο Γερ. Φόρτες, Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Επτανησιακή Αναγέννηση».

Ευχαριστούμε για την προβολή του θέματος

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights