Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Μαΐου 2020

Γερμανική επίβλεψη στους δήμους

Ομάδα τεχνικής στήριξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από στελέχη του γερμανικού κράτους καταφθάνει στην Αθήνα τη νέα χρονιά. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα συνεργασίας

Γερμανοί εμπειρογνώμονες και αυτοδιοικητικά στελέχη καταφθάνουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο για να παράσχουν τεχνική υποστήριξη σε δήμους και περιφέρειες, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών ο αρμόδιος υπουργός Τ. Γιαννίτσης με τον επικεφαλής της Task Force της Ε.Ε., Χ. Ράιχενμπαχ.

Στη συνάντηση διερευνήθηκαν τα πεδία συνεργασίας στα οποία θα μπορέσουν να συμβάλουν οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Γιαννίτσης μετά το πέρας της συνάντησης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα από τη συνεργασία, με στόχο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει αποτελεσματικότερη στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών και σε πρωτοβουλίες τοπικής ανάπτυξης.

Η πρώτη επίσημη σύσκεψη μεταξύ της Ομάδας Δράσης και του υπουργείου Εσωτερικών θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, για να διαμορφωθεί το πλάνο εργασίας, το οποίο θα επεξεργαστεί η ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η ομάδα τεχνικής στήριξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελείται από στελέχη του γερμανικού κράτους καθώς και από Γερμανούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, οι οποίοι από τη νέα χρονιά θα εγκατασταθούν στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι τομείς στους οποίους θα παρασχεθεί τεχνογνωσία είναι:

  • Το Πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ» (Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη) για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στους δήμους, το οποίο θα περιληφθεί στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η «ΑΚΣΙΑ» περιγράφει τους πέντε βασικούς άξονες χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης.
  • Η υλοποίηση του Προγράμματος «Καλλικράτης» για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας σε θέματα οικονομικής διαχείρισης των δήμων.
  • Τα ζητήματα μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους καλλικρατικούς δήμους για τον γεωργικό τομέα και την πολεοδομία.
  • Τα κέντρα εξυπηρέτησης των μεταναστών.
  • Η αξιολόγηση φορέων και δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Προτροπές
Από την πλευρά της Task Force τέθηκαν κυρίως ζητήματα ενίσχυσης των δράσεων στους ΟΤΑ που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία. Η Ομάδα Δράσης επισήμανε την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το κλείσιμο των χωματερών προκειμένου να μην καταλογιστούν στην Ελλάδα πρόστιμα από την Ε.Ε. και προσφέρθηκε να συμβάλει στην απεμπλοκή χρηματοδοτήσεων προκειμένου να ενισχυθούν σημαντικά κοινωνικά προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι».

ΠΗΓΗ : e-go.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *