Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Μαΐου 2022

Από την Ημερίδα για τη μείωση του ΦΠΑ στα Ιόνια

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ-ΕΞΟΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 5%, 9% και 13%

(ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ, 18-01-2011)

17-1-2011

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  στη κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητήριου της Κέρκυρας η ημερίδα της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ για ΜΕΊΩΣΗ-εξομοίωση του ΦΠΑ με τα χαμηλά ποσοστά που ισχύουν και στο Αιγαίο:   5%,  9%  και  13%.

Παραστάθηκαν όλοι οι προσκληθέντες φορείς και εκπρόσωποι των επαγγελματιών και της μικρομεσαίας τάξης.

Δεν παραστάθηκε κανείς από τους 3 βουλευτές Κέρκυρας κ.κ.Γκερέκου, Δένδια και Χαραλάμπους, μολονότι προσκλήθηκαν να παραστούν, και το γνώριζαν.

Το προεδρείο της ημερίδας συγκροτούσαν τα στελέχη της παράταξης  Σοφία Λίβερη, Εύφη Τσαγγαλίδου και Αντώνης Χαρίτος.

Εισηγητής ήταν ο επικεφαλής της παράταξης της Επτανησιακής Αναγέννησης Γιώργος Καλούδης, ο οποίος έκανε μία πολύ σύντομη αναδρομή στις συνθήκες της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864 και της Ένωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα το 1948, στο άρθρο 158 της ισχύουσας Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιβάλλει και ενισχύει τις νησιωτικές πολιτικές και στο άρθρο 101.4 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει στη κυβέρνηση και στο νομοθέτη σε κάθε νομοθέτημα, δηλ. σε κάθε νόμο, Προεδρικό Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, διάταξη που οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν εφάρμοσαν, βλάπτοντας τους νησιώτες.

Το καταστροφικό για τη χώρα ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΕΜΠΟΔΙΟ για τη μείωση του ΦΠΑ, διότι :

1.          Είναι ένας απλός νόμος, που μάλιστα ήθελε και πλειοψηφία 180 ψήφων ως Διεθνής Συνθήκη , η οποία δεν υπάρχει, άρα υπάρχει σοβαρό θέμα αντισυνταγματικότητας του Μνημονίου.

2.          Νομικά το Σύνταγμα με το άρθρο 101.4 για τις νησιωτικές πολιτικές είναι ανώτερο δηλ υπερισχύουσα διάταξη του Μνημονίου.

3.          Η Συνθήκη της Ευρωπαικής Ένωσης για τις νησιωτικές πολιτικές και το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ανώτερη δηλ υπερισχύουσα διάταξη του Μνημονίου.

Μπράβο στους Δωδεκανήσιους, εμείς χαιρόμαστε γιατί έτυχαν τη μείωση του ΦΠΑ ΣΕ 5%, 9% και 13% από το Δεκέμβρη 2010, και ΖΗΤΑΜΕ άμεσα να ισχύσει το ίδιο ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ.

4. Να αναγνωρισθούν και τα Επτάνησα ως παραμεθόριος περιοχή με τα πλεονεκτήματα που ισχύουν και για τα Δωδεκάνησα.

Μετά την εισήγηση του κ. Γιώργου Καλούδη, ΖΉΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑΝ:

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Χονδρογιάννης,  η κα Αλίκη Λούβρου , περιφερειακή Σύμβουλος ως εκπρόσωπος του  Περιφερειάρχη Ι. Νήσων, ο κ. Ερωτόκριτος Καρύδης, Δημαρχών Αντιδήμαρχος Κέρκυρας, ο κ.Κώστας Μπρεντάνος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμμάτων Ελλάδας, ο κ.Κώστας Κιτσάκης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών  Κέρκυρας, ο κ. Παναγιώτης Μπράμος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, ο έμπορος κ . Σταύρος Αρώνης από το Πατριωτικό Μέτωπο, ο κ. Χρήστος Μητσιάλης , Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας,, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Κέρκυρας κ. Σπύρος Μπούρας,,ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας κ.Αλέκος Λιτσαρδόπουλος, ο πολ.μηχανικός Σωτήρης Χαιδόγλου και ο πρώην Νομάρχης Ανδρέας Παγκράτης.

Μετά από διεξοδική συζήτηση όπου αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι του ζητήματος και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στα ζητήματα του ανταγωνισμού των τοπικών μας προϊόντων και ιδιαίτερα το τουριστικό προϊόν των Επτανήσων, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη, εκδόθηκε ομόφωνα ψήφισμα , που έχει ως εξής :

«  ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι παραπάνω που είμαστε σήμερα παρόντες εδώ, πολίτες των Επτανήσων-εκπρόσωποι του λαού της Κέρκυρας κα

ζητάμε:

1 )Iση και δίκαιη μεταχείριση με τους πολίτες- νησιώτες του Αιγαίου και με τους πολίτες- νησιώτες της Ευρώπης .

2) Tην άμεση εφαρμογή από τη κυβέρνηση των νησιώτικων πολιτικών σε κάθε νομοθέτημα,

, σύμφωνα με το άρθρο 101 του συντάγματος παράγραφος 4.

3) Tην άμεση μείωση του ΦΠΑ και την εξομοίωσή ( του Φ.Π.Α) στα Επτάνησα όπως και στο Αιγαίο δηλαδή σε 5%, 9% και 13%.

4) Να κοινοποιηθεί το ψήφισμα στους έξι βουλευτές  των Ioνίων Νήσων,να υπογράψουν από κοινού ερώτηση και στην πρώτη ολομέλεια της βουλής να μαζέψουν όσες υπογραφές χρειάζεται ώστε  να καταθέσουν πρόταση για σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την άμεση ενεργοποίηση όλων των ανωτέρω .

Είναι ανάγκη πλέον να καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι πολίτες των Ιονίων είναι πολίτες της Ελλάδας και  της Ευρώπης και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες νησιώτες του Αιγαίου και ,με τους πολίτες νησιώτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .»

Από την ημερίδα της Επτανησιακής Αναγέννησης στην Κέρκυρα για μείωση του ΦΠA


0 Shares

Σχετικά άρθρα

«ΕΚΤΟΣ» οι Δήμοι, «ΕΝΤΟΣ» τα ξενοδοχεία. Τους παραχωρείται η απλή χρήση όμορων αιγιαλών και παραλιών

σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού «Αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μείωση διοικητικών βαρών, απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση […]

Το τίμημα της ανισότητας

Δεδομένης της αυξανόμενης κοινωνικής ανισότητας στην Ευρώπη, ο James  Galbraith καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Austin – Τexas προειδοποιεί  για […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *