Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
10 Δεκεμβρίου 2022

Τι ζητεί το Π.Σ. Ιονίων Νήσων για το νοσοκομείο Λευκάδας

Η Αντωνία Λαχανιώτη, επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια»

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού

                   49100, Κέρκυρα                                        

Τηλ: 26610 – 26523

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα

Τι ζητεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων για το νοσοκομείο Λευκάδας

    Σε ψήφισμα κατέληξε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, μετά από συζήτηση που αφορούσε στα προβλήματα του νοσοκομείου Λευκάδας, θέμα που εισηγήθηκε η Αντωνία Λαχανιώτη, επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια».

 Το ψήφισμα

    Μια σειρά από Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, με τον αγώνα των εργαζομένων, προσπαθούν να παραμείνουν σε λειτουργία και να εξασφαλίσουν, ότι η υγεία ως κοινωνικό αγαθό θα είναι δημόσια και δωρεάν. Συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο Λευκάδας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων ζητεί:

– Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού. Οι παροχές υγείας γίνονται κάτω από μειωμένη στελέχωση προσωπικού.

– Δημόσιες κλίνες για κάθε ασθενή. Το ξεπούλημα θαλάμων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καταλήγει σε απολύσεις εργαζομένων και ιδιωτικό έλεγχο.

–  Πλήρης εξοπλισμός του Νοσοκομείου σε υλικά και φάρμακα.

–  Άμεση στελέχωση του ακτινολογικού και του καρδιολογικού τμήματος καθώς και της μονάδας νεφρού. Όσον αφορά τη μονάδα νεφρού, χρειάζεται δημόσια και δωρεάν μετακίνηση με ειδικό όχημα του Νοσοκομείου.

–  Να πληρωθούν άμεσα οι υπερωρίες και οι εφημερίες του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

–  Να μην ιδιωτικοποιηθεί το συνεργείο σίτισης. Η εμεπιρία από άλλα Νοσοκομεία έχει δείξει πως και το κόστος είναι υψηλότερο αλλά και η ποιότητα φαγητού πολύ χειρότερη.

–  Καμία συρρίκνωση κλινών

–  Πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.

–  Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.

–  Να δημιουργηθεί Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

–  Άμεση ανέγερση του νέου Νοσοκομείου και εγγυήσεις για τη δημόσια και δωρεάν λειτουργία του.

–  Ταυτόχρονα με την ανέγερση του νέου νοσοκομείου χρειάζεται άμεση επισκευή του σεισμόπληκτου κτιρίου του ήδη υπάρχοντος Νοσοκομείου. Η ιατρική περίθαλψη στη Λευκάδα συνέχισε να πραγματοποιείται, εδώ και μια δεκαετία, σε ένα κτίριο έτοιμο να καταρρεύσει με τον επόμενο σεισμό, θέτοντας σε κίνδυνο προσωπικό και ασθενείς.

–  Να μην ισχύσει η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να τίθεται εκτός λειτουργίας ο μαγνητικός και ο αξονικός τομογράφος, όπου τα νοσοκομεία έχουν κάτω από 400 κλίνες.

 Η εισήγηση της Αντωνίας Λαχανιώτη, επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια» για τα προβλήματα στο νοσοκομείο Λευκάδας

     Την ίδια στιγμή που μια νέα κυβέρνηση ”εθνικής ενότητας’ Παπανδρέου-Σαμαρά συγκροτείται για να ”σώσει” τη χώρα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι στα μάτια του κόσμου πρόκειται για μια προσπάθεια που θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με την προηγούμενη κυβέρνηση επιβάλλοντας ακόμα πιο άγρια μέτρα προκειμένου να τηρήσουνε τη δέσμευση τους σε τραπεζίτες και τοκογλύφους για την υλοποίηση της ”ιστορικής” συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τα νοσοκομεία, το σφαγείο του Λοβέρδου δεν έχει σταματήσει και ενδεχομένως θα συνεχίσουν ακόμα πιο έντονα την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας ανεξάρτητα από το αν θα πρόκειται για τον ίδιο υπουργό ή όχι.     Οι απεργίες και οι καταλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην κυβέρνηση του ΓΑΠ ήτανε ο καταλυτικός παράγοντας που τους σταμάτησε απο το να παραδώσουν στα νύχια των ιδιωτών τα νοσοκομεία οδηγώντας την πλειοψηφία του κόσμου σε μια λογική οτι ”αν δεν έχεις χρήματα μπορείς πολύ απλά να πεθάνεις”. Άλλωστε το κούρεμα του χρέους στην ουσία μεταφέρθηκε ως βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία και αν εφαρμοστεί η συμφωνία οδηγεί σε διάλυση, οδηγώντας ξανά στο δρόμο της ιδιωτικής περίθαλψης. Μια σειρά λοιπόν από νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα με τον αγώνα των εργαζομένων προσπαθούν να παραμείνουν σε λειτουργία και να εξασφαλίσουν ότι η υγεία ως κοινωνικό αγαθό θα είναι δημόσια και δωρεάν.

   Συγκεκριμένα αυτό για το Γ.Ν Λευκάδας μεταφράζεται ως εξής:

Το  Γ.Ν. Λευκάδας καλείται  να εξυπηρετήσει και να περιθάλψει έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό ασθενών (πάνω από 30% αύξηση της επισκεψιμότητας συγκριτικά με πέρυσι) , καθώς οι δείκτες νοσηρότητας τοπικά αλλά και πανελλαδικά έχουν ανοδική πορεία, ενώ παράλληλα δέχεται μεγάλο φόρτο εργασίας τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού στο νησί. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε επίπεδο  υλικοτεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού ,οι οποίες με την πολιτική που ακολουθείται αυξάνονται σε σημείο που καθιστούν αδύνατη την λειτουργία του νοσοκομείου και την παροχή υπηρεσιών υγείας. Την κατάσταση δυσκολεύει  η ελλιπής στελέχωση των κέντρων υγείας της περιοχής και κυρίως της Βασιλικής , με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών στο νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο που κάνουν ότι μπορούν για να μη καταρρεύσει το σύστημα υγείας βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να κατακρημνίζονται. Το ενιαίο μισθολόγιο , η απειλή της εφεδρείας , η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων , οι απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες , οι εισφορές και τα χαράτσια τους ωθούν στην εξαθλίωση .

 

Η απάντηση της κυβερνητικής πολιτικής σε αυτό το τοπίο είναι από τη μία οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και η μείωση των κλινών, με παράλληλη μείωση των οργανικών θέσεων και από τη άλλη  το ξεπούλημα των υπηρεσιών υγείας στους ιδιώτες και η μετατόπιση του βάρους και κόστους στις πλάτες των ασθενών και των εργαζομένων.    Εισάγονται τα εισιτήρια των 5 ευρώ, η παρουσία ιδιωτών στο χώρου του νοσοκομείου, το ξεπούλημα κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές, τα ιδιωτικά συνεργεία σίτισης και καθαρισμού. Η υγεία παύει μια και καλή να είναι δημόσιο αγαθό και μετατρέπεται σε εμπόρευμα .

Πιο συγκεκριμένα:

Χρειάζεται άμεση στελέχωση του ακτινολογικού τμήματος. Στο νοσοκομείο υπάρχει υπέρηχος και αξονικός τομογράφος που το τελευταίο διάστημα σκουριάζουν, αφού υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος που δε μπορεί να καλύψει όλους τους τομείς και καλύπτει μόνο τις απλές ακτινογραφίες. Είναι πολύ επικίνδυνο το νοσοκομείο να λειτουργεί χωρίς ακτινολογική απεικόνιση την στιγμή που υποδέχεται πολύ επείγοντα περιστατικά (τροχαία, εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεκγεφαλικές κακώσεις και άλλα οξέα περιστατικά). Χρειάζεται άμεση στελέχωση κ του καρδιολογικού τμήματος , που ενώ τον τελευταίο χρόνο δε διέθετε κανέναν καρδιολόγο τώρα διαθέτει μόνο έναν . Όσα κομμάτια και να γίνει δε θα καταφέρει να αντιμετωπίσει όλα τα καρδιολογικά περιστατικά, πού αποτελούν μείζον πρόβλημα του πληθυσμού της Λευκάδας . Αυτές οι βασικές ελλείψεις οδηγούν σε αμέτρητες διακομιδές στο νοσοκομείο της Πρέβεζας (και εννοούμε με ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια)! που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με δύο απλές προσλήψεις! Οι διακομιδές αυτές όχι μόνο επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα αλλά κυρίως απασχολούν το μοναδικό ασθενοφόρο του  ΕΚΑΒ που εξυπηρετεί όλο το νησί και τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας , με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Στελέχωση της μονάδας νεφρού. Η μονάδα αναγκάζεται να παραπέμπει αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς σε νοσοκομεία της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων λόγω έλλειψης ιατρών(υπάρχουν όνο δύο ενώ ο ελάχιστος απαραίτητος αριθμός είναι τρεις) , ενώ υπάρχουν κενές θέσεις αιμοκάθαρσης! Ως αποτέλεσμα πολλοί Λευκαδίτες ασθενείς ξενιτεύονται από τον τόπο τους λόγω της συχνότητας των αναγκαίων κύκλων αιμοκάθαρσης (3 φορές την εβδομάδα). Παράλληλα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετακίνησης των ασθενών από και προς την μονάδα , αφού γίνεται με ταξί με έξοδα των ταμείων που ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα . Χρειάζεται δημόσια και δωρεάν μετακίνηση με ειδικό όχημα του νοσοκομείου.

Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού. Οι παροχές υγείας γίνονται κάτω από μειωμένη στελέχωση προσωπικού . Τα στατιστικά στοιχεία 1,3 νοσηλευτές ανά κρεβάτι είναι ένα ακόμα γραφειοκρατικό ψέμα.  Υπάρχουν βάρδιες κλινικών με έναν νοσηλευτή ανά 30 κρεβάτια και βάρδιες ΤΕΠ με έναν νοσηλευτή για την εξυπηρέτηση όλων των τμημάτων.

Χρειάζεται να πληρωθούν άμεσα οι υπερωρίες και οι εφημερίες. Το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό πληρώθηκε αυτόν το μήνα τις υπερωρίες του Ιουνίου, τη στιγμή που καλείται από την κυβέρνηση να πληρώσει έκτακτες εισφορές και χαράτσια.

 

   Άμεση ανέγερση του νέου νοσοκομείου και εγγυήσεις για την δημόσια και δωρεάν λειτουργία του.

 

Χρειάζεται άμεση επισκευή του σεισμόπληκτου κτηρίου. Η ιατρική περίθαλψη στη Λευκάδα συνεχίζει να πραγματοποιείται εδώ και μια δεκαετία σε ένα κτίριο έτοιμο να καταρρεύσει με τον επόμενο σεισμό θέτοντας σε κίνδυνο προσωπικό και ασθενείς. Κάποιοι θα πρέπει να αναρωτηθούν για τα σεισμόπληκτα δωμάτια που παραχώρησαν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές…

 

Να μην ιδιωτικοποιηθεί το συνεργείο σίτισης. Η εμπειρία από άλλα νοσοκομεία έχει δείξει πως και το κόστος είναι υψηλότερο αλλά και η ποιότητα φαγητού πολύ χειρότερη.

 

Δημόσιες κλίνες για κάθε ασθενή-όχι άλλα φιλέτα σε ιδιώτες. Το ξεπούλημα θαλάμων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές  εταιρείες έχει αποδείξει (παράδειγμα νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν) ότι τελικά καταλήγει σε απολύσεις εργαζομένων και ιδιωτικό έλεγχο

 

Χρειάζεται πλήρης εξοπλισμός του νοσοκομείου σε υλικά και φάρμακα. Για παράδειγμα υπάρχει επαπειλούμενη διακοπή παροχής υλικών στο ορθοπεδικό τμήμα με κίνδυνο την αδυναμία  πραγματοποίησης χειρουργικών επεμβάσεων ζωτικής σημασίας.

 

Κλιμάκωση αγώνων για να παραμείνει η υγεία δημόσια και δωρεάν

 

Επιπλέον είναι φανερό ότι οι αγώνες μας για δημόσια και δωρεάν υγεία είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίοι. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα με την ίδια ορμή των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων που κόλλησαν στον τοίχο την κυβέρνηση Παπανδρέου. Χρειάζεται κλιμάκωση με απεργίες και καταλήψεις για να ακυρώσουμε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ενάντια στις περικοπές, τα χαράτσια, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας. Στο μονόδρομο της νέας δανειακής σύμβασης απαντάμε με τον μονόδρομο της διαγραφής του χρέους και απέναντι στην εφεδρεία προτάσσουμε την απαγόρευση των απολύσεων. Στο εκβιαστικό δίλλημα μέσα ή έξω από την ΕΕ απαντάμε έξω με εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων. Και στο μονόδρομο της εποπτείας των τροϊκανών που προσπαθεί να επιβάλει το ντόπιο κεφάλαιο, απαντάμε με το μονόδρομο της εποπτείας των εργατών, τον εργατικό έλεγχο. Αυτός μοιάζει να είναι και ο μόνος δρόμος για να σώσουμε τα νοσοκομεία και να παραμείνει η υγεία δημόσια και δωρεάν.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *