Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Αυγούστου 2019

Έρχεται ενιαίος φόρος για τα ακίνητα

Ενιαίος φόρος για τα ακίνητα

 

 

Όλοι οι φόροι των ακινήτων σε έναν. Αυτό είναι το σχέδιο που µελετάει το υπουργείο Οικονοµικών προκειµένου να ξεπεράσει τον σκόπελο της µη είσπραξης των φόρων που είχαν επιβληθεί τα προηγούµενα χρόνια και ακόµη δεν έχει µπει ούτε ευρώ στα δηµόσια ταµεία.

 

Σε αυτούς περιλαµβάνονται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που έχει καταργηθεί αλλά ακόµη δεν έχει εισπραχθεί και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που ισχύει εδώ και µια διετία αλλά το κράτος δεν έχει καταφέρει να αυξήσει τα έσοδά του από τις συγκεκριµένες φορολογίες και µάλιστα µε υπαιτιότητα των φορολογικών αρχών και των ιδιοκτητών ακινήτων που περίµεναν τα ειδοποιητήρια και ποτέ δεν έφθασαν.Έτσι οι επιτελείς της Καραγεώργη Σερβίας αντιµετωπίζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόµενο να «ξεχάσουν» το ανείσπρακτο ΕΤΑΚ και τον ΦΑΠ και να επικεντρωθούν αποκλειστικά και µόνο στον νέο φόρο που επιβλήθηκε µέσω των λογαριασµών ηλεκτρικού ρεύµατος. Ο υπουργός Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών κ. Π.Οικονόµου έχουν στα χέρια τους προτάσεις οι οποίες αναφέρουν ότι µπορεί το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούµενων ∆οµηµένων Επιφανειών (ΕΕΤΗ∆Ε) εφεξής να υποκαταστήσει κάθε άλλη επιβάρυνση επί ακινήτου.Για να συµβεί αυτό θα πρέπει, πρώτον, να εξασφαλίσει το ∆ηµόσιο ότι θα εισπράξει τα έσοδα που έχει προϋπολογίσει και, το βασικότερο, να µπορέσει να σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισµός το δηµοσιονοµικό κόστος από τις όποιες απώλειες προκύψουν από τη «χασούρα» των προηγούµενων ετών.

Αλλωστε και στον προϋπολογισµό υπάρχει αναφορά για µείωση των αφορολογήτων στα ακίνητα και αύξηση των αντικειµενικών αξιών. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα «Το Βήµα της Κυριακής», στόχος του υπουργείου Οικονοµικών είναι να διαµορφώσει για πρώτη φορά αντικειµενικές αξίες οι οποίες θα είναι πολύ κοντά στις πραγµατικές και να διαµορφωθεί µια ενιαία τιµή υπολογισµού αξίας τετραγωνικού για όλες τις φορολογικές αρχές. Μια τέτοια τιµή θα µπορούσε να είναι αυτή που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδας και καταγράφεται από τακτές περιοδικές τιµοληψίες µε έναν ενδεικτικό συντελεστή αποµείωσης από 60% ως 90% επί αυτής, ανάλογα µε την περιοχή και την κατηγορία του ακινήτου, καθοριζόµενος από το υπουργείο Οικονοµικών. Αυτές οι αξίες θα µπορούσαν, σύµφωνα µε σχετική εισήγηση που έχει γίνει στον αρµόδιο υπουργό Οικονοµικών, να εισαχθούν στη βάση δεδοµένων στοιχείων της ∆ΕΗ και της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων και να µην επιδέχονται αµφισβητήσεις ούτε από τις δηµόσιες αρχές αλλά ούτε από τους απλούς φορολογουµένους – ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αλλωστε η διαδικασία που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της εφαρµογής του έκτακτου τέλους στα ακίνητα να διασταυρωθούν τα στοιχεία της ∆ΕΗ µε αυτά της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων και των δήµων κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η ενιαία βάση δεδοµένων η ενιαία τιµή του ακινήτου θα απεικονίζεται σε όλα τα δηµόσια στοιχεία, όπως είναι οι λογαριασµοί ∆ΕΗ, το έντυπο Ε9 κτλ., χωρίς διαφοροποιήσεις και εξαιρέσεις.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, εφόσον εφαρµοστεί στην τελική του µορφή, είναι δεδοµένο ότι θα διευκολύνει τόσο τους πολίτες όσο και τις αρχές καθώς σήµερα είναι πολύ πιθανόν άλλη αξία να αναγράφεται στο συµβόλαιο ιδιοκτησίας, στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που ισχύει την τελευταία διετία ή στο χαράτσι που επιβλήθηκε µέσω των λογαριασµών ηλεκτρικού ρεύµατος (∆ΕΗ και άλλων ιδιωτικών παρόχων).

Αξίζει, πάντως, να σηµειωθεί ότι σήµερα εντοπίζονται σηµαντικές διαφορές µεταξύ αντικειµενικών και αγοραίων τιµών πώλησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι, αν αποφασίσει το υπουργείο Οικονοµικών να προχωρήσει στη µερική έστω προσέγγισή τους, τότε τα φορολογικά βάρη θα είναι µεγάλα.

πηγη:dailynews.gr    via  vima.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *