Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Ιουνίου 2024

“Χέρι” στα ταμειακά διαθέσιμα για τα εντόκα γραμμάτια

Το υπουργείο Οικονομικών θα δημοπρατήσει αύριο, Τρίτη, έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στόχος η άντληση 800 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μη ανταγωνιστικών προσφορών.

Κατά την προηγούμενη δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων, τον περασμένο Νοέμβριο, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,10%, όταν τον Οκτώβριο 2010 ήταν στο 3,75%. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως το επιτόκιο της αυριανής εκδόσεως θα ξεπεράσει οριακά αυτό του Νοεμβρίου.

Πάντως, ακόμη και εάν αντληθούν κανονικά τα 800 εκατ. ευρώ το Δημόσιο θα χρειασθεί να επιστρατεύσει τα ταμειακά (ρευστά) διαθέσιμα για να αποπληρώσει λήξεις από παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Δημόσιο δανείσθηκε μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων 2,45 δισ. ευρώ. Εάν αυτά αθροισθούν με τα 800 εκατ. ευρώ της αυριανής εκδόσεως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδος το Δημόσιο θα έχει δανεισθεί 3,25 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στα τέλη Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρώσει λήξεις 4,48 δισ. ευρώ, ήτοι θα πρέπει να εκταμιεύσει από τα ταμειακά διαθέσιμα περίπου 1,230 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: in.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Για πλαστογραφία διώκονται δήμαρχος και δημοτική υπάλληλος στην Χαλκιδική . Παραπέμπονται στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων

Σωρεία παραβάσεων και αυθαιρεσιών καταλογίζονται σε πρώην δήμαρχο στη Χαλκιδική, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights