Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
14 Απρίλιος 2021

Έκθεση πεπραγμένων του Δ.Σ Επιμελητηρίου Λευκάδας

Αγαπητοί Συνάδελφοι, 

    Την Κυριακή 4/12/2011 σύμφωνα με την επιμελητηριακή νομοθεσία καλούμαστε να εκλέξουμε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Λευκάδας, το οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά του για την επόμενη τετραετία. Θεωρώ ότι το διάστημα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την οικονομία του τόπου μας γενικότερα και ειδικότερα για την επιχειρηματικότητα, που προβληματίζεται έντονα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

   Με δεδομένο ότι αποτελώ μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λευκάδας από το έτος 2006 και Πρόεδρος του φορέα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ στη δράση που αυτός ανέπτυξε κατά το προαναφερθέν διάστημα, κατά κύριο, όμως, λόγο κατά τη διάρκεια της δικής μου Προεδρίας.

    Θεωρώ ότι είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση το γεγονός ότι το Επιμελητήριο του Νομού μας το τελευταίο διάστημα έχει αναβαθμιστεί κάνοντας αισθητή τη παρουσία του στα δρώμενα του Νομού μας. Απόδειξη αυτής της πεποίθησης μου αποτελεί το σύνολο των τριών συνδυασμών αλλά και της ανεξάρτητης υποψηφιότητας που κατατέθηκαν εν όψει των επικείμενων αρχαιρεσιών, γεγονός που κατά τη προσωπική μου άποψη καταδεικνύει το ενδιαφέρον για ένα φορέα που έχει αρχίσει να καταξιώνεται στον επιχειρηματικό κόσμο.

     Τι έπραξε, λοιπόν, ο φορέας κατά το προαναφερθέν διάστημα;

   Αρχικά οφείλω να υπογραμμίσω ότι ήταν συνεχής η παρουσία μας και δυναμική η παρέμβασή μας σε όλες τις επιτροπές και τα συμβούλια τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Προασπίσαμε τα συμφέροντα των μελών μας σε επίπεδο νομού συμμετέχοντας σε όλες τις προβλεπόμενες από το Νόμο επιτροπές, αλλά η φωνή του λευκαδίτη επαγγελματία ακούστηκε τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, όσο και σε αυτές του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης των Ελληνικών Νησιών, στο Δίκτυο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε πλήθος άλλων επιτροπών και συνελεύσεων.

    Δυναμική υπήρξε η παρέμβασή μας και σε ό,τι αφορά την Κεντρική Διοίκηση του κράτους. Πήραμε θέση για όλα τα επαχθή μέτρα που κατά καιρούς η Κυβέρνηση ανακοίνωνε, όπως αυτό της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εκφράσαμε την εναντίωσή μας στην ενεργοποίηση διατάξεων που προέβλεπαν ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 €, στην εξαγγελία για κατασχέσεις  για οφειλές στο ΙΚΑ, διατρανώσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για αύξηση του Φ.Π.Α. από 13% σε 23% στους κλάδους εστίασης, υποβάλλαμε υπόμνημα στον Πρωθυπουργό της χώρας γνωρίζοντας του τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού μας, πιέσαμε προς πάσα κατεύθυνση με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας.

    Σε επίπεδο νομού καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των μελών που εκπροσωπούμε. Τοποθετηθήκαμε για φαινόμενα που πλήττουν την εικόνα του τόπου μας, όπως αυτό της άγρας πελατών. Προασπίσαμε το έννομο συμφέρον των επιχειρηματιών με αλλεπάλληλες επιστολές προς τις αρμόδιες αρχές για να παταχθεί το παρεμπόριο συνεπικουρώντας μάλιστα το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας. Πιέσαμε για την αντιμετώπιση των παράνομων σταθμευμένων camper. Εκφράσαμε την αντίθεση των μελών μας στην απόφαση του Δήμου για την ΕΥΔΑΠ.

    Επιπρόσθετα, επειδή φρονούμε ότι ο φορέας επιβάλλεται να συνδράμει κάθε ενέργεια που συντελεί στην ανάδειξη του τοπικού μας πολιτισμού από κάθε άποψη με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου χρηματοδοτήσαμε πλήθος δραστηριοτήτων πολιτιστικού, αθλητικού, καλλιτεχνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Με τον τρόπο αυτό θελήσαμε να σταθούμε στο πλευρό όλων εκείνων που προσπάθησαν να προβάλλουν το τόπο μας και τις ανεξάντλητες δυνατότητες που αυτός διαθέτει.

    Μέγιστο μέλημά μας υπήρξε ο τουρισμός. Είτε με αποκλειστικά δικούς μας πόρους είτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ή με την Εταιρεία Τουρισμού Ιονίων Νήσων συμμετείχαμε σε πλήθος εκθέσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον των επισκεπτών και να τον καταστήσουμε έναν από τους πλέον ανταγωνιστικούς προορισμούς επισημαίνοντας παράλληλα και τις δυνατότητες που διαθέτει αναφορικά με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά είχαμε την πεποίθηση ότι το κεφάλαιο «τουρισμός» αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Επιμελητηρίου Λευκάδας.

    Μία από τις δράσεις στις οποίες προβήκαμε το τελευταίο διάστημα είναι και οι διαπραγματεύσεις με αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους. Δεδομένης όμως της σοβαρότητας αυτού του θέματος και επειδή νομίζω ότι επιβάλλεται ο καθένας μας να μιλάει συγκεκριμένα, θα ήθελα να πω μόνο ότι το Επιμελητήριο βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Δεσμεύομαι, λοιπόν, ότι  εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσω τα αποτελέσματα αυτών των επαφών, που αν ευδοκιμήσουν, θα αυξήσουν κατακόρυφα την επισκεψιμότητα του τόπου μας. 

    Επιπλέον, στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της περιοχής μας δώσαμε μεγάλη έμφαση στην διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων μέσω της συμμετοχής μας στο σύνολο των φορέων που τα διαχειρίζονται, όπως η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η Αναπτυξιακή Λήντερ, κτλ. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τα μέλη μας παρέχοντάς τους ολοκληρωμένη πληροφόρηση μέσω των συνεχών ανακοινώσεων τις οποίες δημοσιεύαμε στον τοπικό τύπο, αλλά και της τακτικής διοργάνωσης ενημερωτικών ημερίδων.

      Παράλληλα, τέθηκε ένα σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μας και της προβολής των τοπικών μας προϊόντων. Έλαβαν χώρα επιχειρηματικές αποστολές αλλά και συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια, όπως π.χ. το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο, το Ελληνοϊταλικό, κτλ. μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθεί η ποιότητά της τοπικής παραγωγής και να γίνει γνωστή και σε άλλες αγορές.

     Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι επί της θητείας μου εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή για τις υπηρεσίες, που επεδίωξε ο φορέας να προσφέρει στα μέλη του. Πιστεύοντας ότι το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας το Επιμελητήριο προχώρησε στην δημιουργία ιστοσελίδας (www.lefkadachamber.gr) μέσω της οποίας φιλοδοξεί να παρέχει νέους τρόπους επικοινωνίας προς τα μέλη του αλλά και σε κάθε επισκέπτη της, που επιθυμεί να αντλήσει πληροφορίες για τον φορέα μας αλλά και για το Νομό Λευκάδας. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο καθένας έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τη λειτουργία, τα πεπραγμένα και τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου, να αντλεί  πληροφορίες για τα κοινοτικά και τα χρηματοδοτικά προγράμματα που κατά διαστήματα προκηρύσσονται, να πληροφορείται τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις κτλ. Παράλληλα, μέσω της ιστοσελίδας μας φιλοδοξήσαμε να αναδείξουμε την ιστορία, το πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας φιλοξενώντας το διαφημιστικό υλικό της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας.

     Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το Επιμελητήριο στάθηκε αρωγός των μελών του και προσπάθησε να στηρίξει τις προσπάθειες τους προσφέροντας κάθε δυνατή πληροφόρηση για όσα τους απασχολούν αλλά και συμπαράσταση σε κάθε πρόβλημά τους.    

          Αγαπητοί Συνάδελφοι,

   Με όλα όσα προανέφερα σε καμία περίπτωση δεν εννοώ ότι επιλύθηκαν τα προβλήματα του κλάδου μας. Αναμφισβήτητα απομένουν ακόμη πάρα πολλά να γίνουν και οι οικονομικές συνθήκες της εποχής μας δυσχεραίνουν το έργο όσων επιθυμούν να εκπροσωπήσουν τις παραγωγικές τάξεις του τόπου τους. Ωστόσο, το κυριότερο πρόβλημα συνίσταται στο ότι το τελευταίο διάστημα και σε συνθήκες ύφεσης απουσιάζουν οι αναπτυξιακές προτάσεις, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης.

    Το τελευταίο σημείο είναι αυτό που σκοπεύουμε με κάθε τρόπο να αναιρέσουμε. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία, τη συνένωση δυνάμεων, πολλά μπορούμε να αλλάξουμε, πολλά μπορούμε να διορθώσουμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους και δεδομένης της διάθεσης μου να συμμετέχω στα κοινά τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της «Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Συνεργασίας» ανακοινώσαμε την υποψηφιότητά μας και σας καλώ να σταθείτε στο πλευρό μας, για να αγωνιστούμε μαζί μέσα σε κλίμα συνεργασίας και διάθεσης για δουλειά να συντελέσουμε στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας.

Λευκάδα,24/11/2011

Ο Υποψήφιος Πρόεδρος

Αντώνιος Ι. Δουβίτσας

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *