Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Αυγούστου 2019

Το Ισραήλ σχεδιάζει να χτυπήσει το Ιράν πριν τα Χριστούγεννα

 

Σύμφωνα με κάποια βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ ενδέχεται να πλήξει με εναέριες επιθέσεις τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον επόμενο μήνα ή λίγο αργότερα. Τα ίδια δημοσιεύματα κάνουν λόγο για στήριξη του Ισραήλ από τις ΗΠΑ σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Οι επιθέσεις θα έχουν ως στόχο την καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος του…. Ιράν, το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) του ΟΗΕ, συμπεριλαβάνει μία πιθανή στρατιωτική διάσταση.

Η βρετανική Daily Mail αναφέρει ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας αναμένει επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν “αρκετά σύντομα”.

“Αναμένουμε ότι οι επιθέσεις θα αρχίσουν γύρω στα Χριστούγεννα ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους”, δήλωσε πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι η επιχείρηση θα λάβει υλικοτεχνική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φέρεται ότι θα στηρίξει το Ισραήλ προκειμένου να εξασφαλίσει τις ψήφους των Εβραιοαμερικανών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη συμμετοχή της Βρετανίας σε μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επίθεση αυτή από το Ισραήλ και πιθανότατα και από τις ΗΠΑ θα πρέπει να αναμένεται μετά τις προεδρικές εκλογές στην Αμερική.

Παράλληλα, η Daily Mail αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η βρετανική κυβέρνηση αποκλείει προς το παρόν την άμεση συμμετοχή της Βρετανίας σε μια τέτοια επίθεση κατά του Ιράν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δημοσίευσε μια έκθεση χθες, 9/11, στην οποία περιλαμβάνονται ισχυρισμοί ότι το Ιράν είχε αναπτύξει την απαραίτητη τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων πριν από το 2003 και δεν αποκλείεται να συνεχίζει ακόμη την εξέλιξή της.

Η Τεχεράνη απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες ως πολιτικά υποκινούμενες και βασισμένες σε ψευδείς ισχυρισμούς, και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο επιμένει ότι είναι καθαρά κοινωφελούς χαρακτήρα.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, αρκετές χώρες που θεωρούνται ισχυροί “παίκτες” προέβησαν σε εκκλήσεις για περαιτέρω κυρώσεις εναντίον του Ιράν, τόσο μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μέσω δηλώσεών τους στο εσωτερικό.

Οι φήμες που θέλουν το Ισραήλ να ετοιμάζεται να πλήξει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις αυξήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης λίγο πριν από την δημοσίευση της έκθεσης της ΔΥΑΕ, καθώς οι ισχυρισμοί που περιέχονται σε αυτήν είχαν διαρρεύσει εκ των προτέρων. Επίσημα, το Ισραήλ δεν έχει ούτε επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τις φήμες για τα σχέδια αυτά. Ωστόσο, δήλωσε ότι τα σχέδια για μια επίθεση εναντίον του Ιράν είναι υπό συζήτηση και η πιθανότητα να επαληθευθούν αναμένεται να αυξηθεί με αφορμή την έκθεση της ΔΥΑΕ.

Από την πλευρά του, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του, και κατονόμασε συγκεκριμένες ισραηλινές πυρηνικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα είναι μεταξύ των πιθανών στόχων.

Tο διαβάσαμε εδώ  via Πηγή
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *