Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Ένταση και «διαξιφισμοί» στα χωριά σήμερα στην διαβούλευση

Mέσα σε κλίμα έντασης και  διαξιφισμών πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση  των κατοίκων του νησιού με τον δήμαρχο, παρουσία σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Οι αιχμές επικεντρώθηκαν στην καθυστερημένη πρωτοβουλία του δημάρχου να ενημερώσει και να ακούσει τις απόψεις  των δημοτών για δύο φλέγοντα ζητήματα, των βιολογικών και του ΣΜΑ.

Σε σχέση με τον ΣΜΑ ο δήμαρχος τόνισε ότι εγκαταλείφθηκε  η ιδέα της δημιουργίας του και επιλέχθηκε η απευθείας μεταφόρτωση σε κινητούς σταθμούς κοντέινερ από μικρότερο όχημα δορυφόρο, λόγω του χαμηλότερου κόστους κι όχι απαραίτητα  σφάλματος της προηγούμενης επιλογής.

Τώρα σε ό,τι  αφορά τους βιολογικούς που προχωράνε κανονικά, συμφωνήθηκε  να μεταβούν πολίτες μαζί με δημοτικούς συμβούλους σε λειτουργούντες βιολογικούς (compact)  για να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις   από τους πιο δύσπιστους, θυμίζοντάς μας στο σημείο αυτό εν μέρει κάτι από μια πρόταση που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση μέσω της αρχηγού της κ. Καββαδά ήδη από τον Ιανουάριο.

Επίσης, θέμα έγινε και η επιλογή να αφεθεί η άδεια του ΧΥΤΑ να λήξει πριν την οριστική λύση τής χωροθέτησης ή της μεταφοράς  των σκουπιδιών,  που  κοστολογείται  34.000 ημερησίως (κι όχι μηνιαίως όπως από σφάλμα έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο) , πράγμα το οποίο διογκώνει το πρόβλημα της έλλειψης πόρων και καθιστά την όποια λύση προτείνεται αναγκαία και επιτακτική.

Το «πιστόλι» που έφερε την χώρα εδώ, οπλίστηκε και  μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα σκουπίδια.

Επίσης  η συζήτηση επεκτάθηκε κάποια στιγμή στην ανακύκλωση δομικών υλικών και μπαζών, όπου τον λόγο πήρε ο κ. Δ. Μάτζαρης τονίζοντας ότι ήδη έχουν ανακυκλωθεί 400 τόνοι τέτοιων υλικών, ενώ αναφέρθηκε και στην κατασυκοφάντηση της εταιρείας  στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, εξαιτίας κάποιων που την ανακύκλωση την ονόμασαν σπαστήρα . Ο δήμαρχος τόνισε ότι η επιχείρηση συστήνεται από τον δήμο για την συγκεκριμένη λειτουργία της.

Θα ήθελα να ενημερώσω τους συνδημότες μου ότι τελικά όποια λύση προκριθεί, σημαίνει επιπλέον κόστος που  θ΄ αναζητηθεί μέσω δημοτικών τελών που θα επιβληθούν σε όλους μας. Και   δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο ενεργός πληθυσμός του Μεγανησίου έχει τον αριθμό που απαιτείται για να μπορεί ν΄ ανταπεξέλθει  σε νέους φόρους.

Τελευταία “τ΄ ακούω”  κι απ΄ τον δήμαρχο, όταν του δίνεται η ευκαιρία.  Φαίνεται  η συγκυβέρνηση  να τον αποδεσμεύει από την «κομματική πειθαρχίς» και  μιλά πιο συχνά για τα οικονομικά προβλήματα. Και  ειλικρινά λυπάμαι, όταν ακούω ακόμα κάποιους να πιστεύουν στην «φιλάνθρωπη» Ευρωπαϊκή Ένωση που από καιρό τώρα έχει μετατραπεί στον χειρότερο εφιάλτη μας.

Δεν ξέρω αν πολλοί έχουν αντιληφθεί ότι ακόμα κι οι υπάλληλοι  του δήμου πληρώνονται με «αλχημείες».

By Γιώργος  Γαβρίλης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

3 Σχόλια

  1. ΜΑΥΡΕΤΤΑ ΓΕΡ. ΔΑΓΛΑ

    Στις 11/11/2011 έγινε στο Κατωμέρι στον “Γάτζο” η συνάντηση του Δημάρχου με τους κατοίκους του χωριού, για να συζητήσουμε τα σοβαρότερα θέματα τα οποία αφορούν το χωριό μας.
    Ένα από αυτά ήταν και η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο Κατωμέρι στην θέση Καραμαντάνι, αν και καθυστερημένα, αφού το κτήμα αγοράστηκε και οι μελέτες είναι σε εξέλιξη.

    Μέχρι στιγμής δεν έχω δει να έχει αναρτηθεί κανένα σχόλιο για την συγκεκριμένη διαβούλευση στο Κατωμέρι. Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω τι συνέβη στο Κατωμέρι, έτσι ώστε να ενημερωθούν και οι συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι εκτός του νησιού μας και επιθυμούν να μάθουν τι συνέβη.

    Στο Κατωμέρι, λοιπόν, τον λόγο πήρε αρχικά ο Δήμαρχος. Αναφέρθηκε στο θέμα του βιολογικού, του εκφράσαμε τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις μας, όχι για το αν πρέπει να γίνει, αλλά για το που πρέπει να γίνει, δεδομένου ότι η τοποθεσία που έχει επιλεγεί, επηρεάζει άμεσα τον οικισμό και η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας δεν συνάδει με τα όσα μας είπε περί ανάδειξης του πηγαδιού καθώς και του παλιού δρόμου για Βαθύ.

    Αποφασίστηκε να επιλέξουμε τόσο εμείςόσο και ο ίδιος μελετητές και να επισκεφτούμε άλλους Δήμους με τέτοιου τύπου βιολογικό και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί ημερίδα, στην οποία θα του αποδείξουμε ότι οι λόγοι τους οποίους επικαλούμαστε δεν είναι ψυχολογικοί αλλά πραγματικοί και πρακτικοί.

    Παρακάτω σας καταθέτω την προσωπική άποψη, την οποία εξέφρασα στον Δήμαρχο την ημέρα της διαβούλευσης στο Κατωμέρι και στην οποία δεσμεύτηκε για επανεξέταση του θέματος, ελπίζοντας η δέσμευσή του να μην είναι μόνον για να μας καθησυχάσει, αλλά να μας εξασφαλίσει την υγεία των κατοίκων των οικισμών μας και την τουριστική ανάπτυξη και όχι την υποβάθμιση του τόπου μας.

    «Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα εδώ αλλά και τα όσα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα με πιο πρόσφατη την συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Κονιδάρη, θα προσπαθήσω, επικαλούμενη πάντοτε τις πηγές μου και τις αποδείξεις που χρειάζομαι, να στηρίξω την καθαρά προσωπική μου άποψη ως μία από τις 253 έως σήμερα υπογραφές της αποφασιστικής αυτής κίνησης του διαβήματος για την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

    Επίσης, θα απαντήσω και σε ερωτήματα τα οποία ζητούν απάντηση από τις διάφορες συζητήσεις στις οποίες είτε παρακολουθώ είτε μετέχω.

    Όπως αναφέρθηκε και χαιρετίστηκε από το διάβημα στο οποίο συνυπογράφω, η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας είναι επιτακτική ανάγκη για το νησί μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Βέβαια, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και να γίνει οπουδήποτε αρκεί να γίνει ακόμη και στην πλατεία του χωριού μας!

    Επίσηςκαι αυτό ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρη είναι και η πρόθεσή μου να καταθέσω ό,τι πληροφορίες έχω, πάντα τεκμηριωμένες από εξειδικευμένους μελετητές, έτσι ώστε να βοηθήσω τον τόπο μου να πάει μπροστά χωρίς καμία το τονίζω καμία ιδιοκτησιακή, πολιτική και συκοφαντική πρόθεση.

    Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι επί δυο τετραετίες η οικογένειά μου στήριξε ενεργά τον κ. Ζαβιτσάνο και την παράταξή του.

    Όπως επίσης οι περισσότεροι υπάλληλοι του Δήμου γνωρίζουν την άριστη συνεργασία μας στην Κοινωφελή, αλλά και την ανιδιοτελή υποστήριξή μας προς το Δήμο και το Δήμαρχο σε ότι αφορά την διεκπεραίωση διάφορων λογιστικών υποθέσεων του Δήμου μας.

    Επομένως δεν θα ήθελα να κριθώ και να κατηγορηθώ σαν ένας κακοπροαίρετος δημότης, συμφεροντολόγος που το μόνο μέλημά του είναι το οικόπεδό του ή το προσωπικό του συμφέρον, διότι ποτέ δεν με ενδιέφερε το προσωπικό μου συμφέρον, αλλά το συμφέρον του τόπου μου, τον οποίο ιδιαίτερα αγαπώ, όπως ουδέποτε είχα πολιτικές ανησυχίες για να επωφεληθώ από μια τέτοια τέτοια κατάσταση. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το καλό του νησιού μου και τίποτε άλλο.

    Στο διάβημα, λοιπόν, αναφέρθηκαν τεκμηριωμένες απόψεις από ειδικούς και από την Ελληνική Νομοθεσία, τα οποία δεν μπορούμε να παραβλέπουμε, αφού αφορούν πρωτίστως την υγεία μας, τον πολιτισμό μας, το περιβάλλον μας και τον τουρισμό μας.

    Σήμερα έχω στη διάθεσή σας μελέτες σκοπιμότητας από έγκυρη μελετητική ομάδα, στην οποία επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες μου καθώς επίσης και το Πρόγραμμα «Περιβάλλον» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ σχετικά με το θέμα αυτό.

    Θεωρώ την συγκεκριμένη τοποθεσία λάθος και όχι την υλοποίηση της ιδέας και έχω την πεποίθηση ότι ο κ. Ζαβιτσάνος θα ακούσει με προσοχή. Και δεσμεύομαι, εάν χρειαστεί την οποιαδήποτε βοήθεια για την χωροθέτηση του βιολογικού, όχι βέβαια με τις γνώσεις μου, διότι δεν είναι το αντικείμενό μου, αλλά μπορώ και θέλω να βρω τους εξειδικευμένους αυτούς επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να μας υποδείξουν τεκμηριωμένα την τοποθεσία, η οποία δεν θα απειλεί πρωτίστως την δημόσια υγεία.

    Βέβαια, επειδή δεν έχω γνώση αν έχει γίνει καμία τέτοια μελέτη, θα σας παρακαλούσα να μου απαντήσετε και αν ναι, ποιοι είναι οι μελετητές, ποιες ήταν οι πιθανές προτάσεις με πλήρη φάκελο, ώστε να μπορέσουμε να συγκρίνουμε δεδομένα για το βέλτιστο και με πλήρη ανάλυση της μελέτης και όχι βέβαια «αξιολογήθηκαν οι θέσεις από τα μέλη της μελετητικής ομάδας απρόσωπα και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η οποία δεν έχει καμία γνώση επί του θέματος, περπάτησαν και αξιολόγησαν όλες τις πιθανές θέσεις». Αυτό δεν λέει τίποτα απολύτως.

    Επίσης, για να αξιολογήσουμε μια πρόταση εάν είναι συμφέρουσα οικονομικά από μια άλλη, πρέπει να έχουμε πλήρη και εμπεριστατωμένη οικονομική ανάλυση δυο ή και περισσοτέρων εναλλακτικών σεναρίων με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο όφελος. Τι εννοώ με αυτό. Είναι πολλά τα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν σ’ αυτές τις μελέτες.

    Αφού λοιπόν καταλήξουμε στις πιθανές θέσεις, οι οποίες αποκλείουν τον κίνδυνο προσβολής της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, επιλέγουμε την τοποθεσία που δίνει λύση σε ερωτήματα όπως:
    – Ποια λύση είναι πιο οικονομική στην φάση δημιουργίας της μονάδας μια για όλο το νησί ή δυο?
    – Εάν συμφέρουν αρχικά δυο μήπως το κόστος συντήρησης, προσωπικού και άλλων πολλών παραγόντων κατά την φάση λειτουργίας είναι απαγορευτικό και η εκάστοτε Δημοτική αρχή θα αδυνατεί να το καλύψει και έτσι η κακή χρήση της μονάδας θα προσθέσει επιπλέον προβλήματα?

    Επομένως, εδώ χρειαζόμαστε πλήρη οικονομική μελέτη και όχι απλά εκτιμήσεις.

    Τέλος θα αναφερθώ στις επιπτώσεις που θα έχει το νησί μας τουριστικά και συγκεκριμένα, φανταστείτε να είστε επισκέπτης σε ένα αναπτυσσόμενο νησί και καθώς προχωράτε από το λιμάνι με τις θαλαμηγούς που τόσο επαινούμε, προς το αρχαιότερο χωριό του νησιού στην «βιτρίνα» του να βλέπετε τον βιολογικό τους και όχι μια επιγραφή που ν’ αναγράφει τ’ αξιοθέατα του νησιού, τ’ αρχαιολογικά και λαογραφικά ευρήματα τού τόπου, που σημειωτέον γι’ αυτά εδώ και καιρό ο Δήμαρχος κάνει αγώνα να αναδείξει.».

  2. Δυστυχώς δεν ήτανε δυνατόν να παραστώ στο Κατωμέρι. Στο Σπαρτοχώρι που παραβρέθηκα δεν αντιλήφθηκα συζήτηση για τους βιολογικούς από μηδενική βάση. Αντίθετα ο κ. δήμαρχος υποστήριζε σθεναρά τις επιλογές του. Για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες και εντυπώσεις λογικά θα μπορούσε ο ίδιος ή κάποιος υπεύθυνος να μας ενημερώσει. Η συνήθης πρακτική σε ευνομούμενες πολιτείες, θέλει η διαβούλευση να προηγείται των αποφάσεων κι όταν υπάρχει κάποια αλλαγή, ενημέρωση μέσω δελτίο τύπου απ’ το γραφείο δημάρχου. Αλλά αυτά μάλλον γίνονται αλλού, γιατί εδώ στο Μεγανήσι τελευταία, ούτε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν βγάζουμε, για δελτία τύπου θα μιλάμε;
    Στο κάδρο μπαίνει από μόνη της και η αντιπολίτευση, αφού φαίνεται να έχει δημιουργηθεί μια διάχυτη εντύπωση ότι δέχεται αυτά που συμβαίνουν! Αλλά να σταματήσω εδώ, όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μην χαλάω την μέρα μου.

  3. Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για συζήτηση τόσο με τους μόνιμους κατοίκούς όσο και με τους ετεροδημότες εντάσσετε κατά την άποψή μου σε μια προσπάθεια να πείσει τόσο για τις σημερινές επιλογές της (σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών – βιολογική επεξεργασία λυμάτων) όσο και για το γενικότερο επιχειρησιακό πρόγραμμα (νεοφιλελεύθερης έμπνευσης ) που προτείνει, και όχι να ακούσει την γνώμη της Μεγανησιώτικης κοινωνίας.
    Η συλλογή εκατοντάδων υπογραφών από Σπαρτοχώρι –Κατωμέρι αποδεικνύει την άρνηση των κατοίκων για τα συγκεκριμένα έργα , αλλά και ότι η συγκεκριμένη δημοτική αρχή είναι απονομιμοποιημένη με αιχμή τις ως τώρα επιλογές της αλλά και γενικότερα. Η ελάχιστη κίνηση καλής θέλησης που πρέπει να κάνει, αν θέλει να πείσει ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας,είναι να φέρει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο (εδώ θα κριθεί και η αντιπολίτευση αν συναινεί στην πράξη ή όχι) το θέμα «Σ.Μ.Α – Βιολογικούς». να ανακαλέσει το σχέδιο που προωθείται από την συγκεκριμένη μελέτη που βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών όρων άρα και επιδίωξη χρηματοδότησης – εκτέλεσης, για να μπορέσει να γίνει διάλογος από μηδενική βάση..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights