Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Οκτωβρίου 2020

Επιστολή ντοκουμέντο από αντίπαλο του Τσαρλαμπά κατά της υποψηφιότητάς του στην επαρχία Λευκάδας στις εκλογές του 1928

Σίγουρα η πολιτική δεν είναι πεδίο (εξ)άσκησης του σαβουάρ βιβρ και σε πολύ μεγάλο βαθμό ισχύει το …αξίωμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Πόσο μάλλον, όταν η φιλοδοξία που είναι χαρακτηριστικό πολλών ανθρώπων στο πολιτικό συγκείμενο δεν αποτελεί αρετή για δικαιοσύνη. Τουλάχιστον αυτό δίδασκαν οι Ρωμαίοι.

Οι εκλογές της 19ης Αυγούστου 1928 έγιναν από την Κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος είχε αναλάβει προ 1,5 μηνός μετά την πτώση της Κυβέρνησης Αλέξανδρου Ζαΐμη και έγιναν με ψηφοδέλτιο. Το εκλογικό σύστημα ήταν πλειοψηφικό και οι εκλογικές περιφέρειες 98.

Η νίκη των Φιλελευθέρων υπήρξε σαρωτική. Συγκέντρωσε το 61% και 223 έδρες  και ο Eλευθέριος Bενιζέλος αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στην παρακάτω επιστολή  προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο με ημερομηνία 19 Ιουλίου 1928, ο αποστολέας (δεν κατονομάζεται) επιχειρηματολογεί κατά της υποψηφιότητας του Τσαρλαμπά στην επαρχία Λευκάδας προτάσσοντας τη δική του ως τη καταλληλότερη, ενώ θεωρεί ακατάλληλη και εκτός πραγματικότητος την επιτροπή των Κτενά, Σκυριανού, Βερροιώτη και Κατωπόδη.

Εννοείται ότι η επιστολή έχει καθαρά και μόνο ιστορική αξία και δεν  σημαίνει αποδοχή ούτε έχει σκοπό την μετάδοση του περιεχομένου τής αξιολόγησης των προσώπων που σε αυτήν αναφέρονται.

 

ΠΗΓΕΣ:

1. Wikipaidia                                                                                           
2. Μουσείο Μπενάκη – Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου. Φάκελος 376-010
3. ΘΑΝΑΣΗΣ  ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (21-3-2004). ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (21-03-04) (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_21/03/2004_1282646)

Το άρθρο μας έστειλε ο Αποστόλης Γατής

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *