Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Σεπτεμβρίου 2019

“Στο …σφυρί” η περιουσία των δήμων για εξοικονόμηση πόρων

Με διαγωνισμό, οι ΟΤΑ αναζητούν συμβούλους ακινήτων με στόχο την εκπόνηση σχεδίου ιδιωτικοποίησης της περιουσίας τους

 

Οι δήμοι ψάχνουν… μεσίτες

Στα 12 δισ. ευρώ υπολογίζεται η ακίνητη περιουσία των Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), καθώς περιλαμβάνει 200.000 κτίρια και περίπου 2,5 δισ. στρέμματα συνολικά. Έτσι οι δήμοι όλης της χώρας αναμένεται να βγάλουν την περιουσία τους στο… “σφυρί” για την εξοικονόμηση πόρων που αναμένεται να δώσουν ανάσα στην άσχημη οικονομική τους κατάσταση.
Την ερχόμενη εβδομάδα λήγει η κατάθεση προσφορών από συμβούλους ακινήτων με το σκοπό αυτό, με αναθέτουσα αρχή την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναφέρουν ότι άμεσα αξιοποιήσιμο είναι το 30% της δημοτικής περιουσίας. Σημειώνεται ότι σήμερα οι εισπράξεις από την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας είναι μικρότερες του 5% των εσόδων που οι δήμοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν.
Τα δημοτικά “κτήματα” προς αξιοποίηση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κτίρια όπως γραφεία δημαρχείων, σχολεία, βιβλιοθήκες και δημοτικά κέντρα, πάρκα, γήπεδα, αλλά και ακίνητα που έχουν αγοραστεί ως επένδυση από τους ΟΤΑ. Μάλιστα αυτή κατηγορία θεωρείται ότι μπορεί να αποδώσει περισσότερο.
Όπως προβλέπεται, θα εκπονηθεί οδηγός διαχείρισης της περιουσίας αυτής και στη συνέχεια ένα σχέδιο αξιοποίησης. Ο εν λόγω διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007- 2013” του ΕΣΠΑ. σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η περιουσία των ΟΤΑ θεωρείται δημόσια και μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί για λόγους εξασφάλισης πόρων.
Δείτε την περίληψη του πρόχειρου διαγωνισμού:
ΠΗΓΗ : ΕΕΤΑΑ, 24h.gr
Σχετικά
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *