Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Ιουνίου 2023

Σενάρια πολέμου για το Ιράν

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Το Ιράν δείχνουν ως το πεδίο του επόμενου μεγάλου πολέμου σενάρια διατυπωμένα και υπό διαμόρφωση, των οποίων η ταχύτητα δημοσιοποίησης τις τελευταίες μέρες κλιμακώνεται διεθνώς, εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) της, λεπτομερέστερης και επικριτικότερης από ποτέ, έκθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Η πιθανότητα ενός στρατιωτικού πλήγματος εναντίον του Ιράν είναι πολύ μεγαλύτερη από την εφαρμογή της διπλωματικής επιλογής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (φωτ. Ass. Press) «Η πιθανότητα ενός στρατιωτικού πλήγματος εναντίον του Ιράν είναι πολύ μεγαλύτερη από την εφαρμογή της διπλωματικής επιλογής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (φωτ. Ass. Press) Μπροστάρηδες στις δηλώσεις πολεμικής από την πλευρά της Δύσης οι Ισραηλινοί που, κατά τα άλλα, αντιπαρέρχονται τη δική τους παγίως υφιστάμενη πολιτική της «αμφισημίας», της μη επιβεβαίωσης-μη διάψευσης, για το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο, το μοναδικό στη Μέση Ανατολή που αριθμεί μέχρι και 160 κεφαλές, σύμφωνα με διεθνείς βάσεις στρατηγικών δεδομένων.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες (που, μεταξύ άλλων, υπήρξε και ο κύριος συντελεστής της ύπαρξης του πυρηνικού προγράμματος της δικής του χώρας) χθες υπήρξε ο πλέον λάβρος. «Το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και για το Ισραήλ και για όλο τον κόσμο», είπε χθες στους δημογέροντες ενός χωριού Δρούζων στο βόρειο Ισραήλ.

Χθες επίσης η ισραηλινή free press εφημερίδα «Yisrael Hayom» («Το Ισραήλ σήμερα») δημοσίευσε αποκλειστική συνέντευξή του, όπου, υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη προτίθεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ακόμα και μέσα σε ένα χρόνο, αύξησε θεαματικά τις πιθανότητες ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Ιράν.

«Η πιθανότητα ενός στρατιωτικού πλήγματος εναντίον του Ιράν είναι πολύ μεγαλύτερη από την εφαρμογή της διπλωματικής επιλογής», είπε ο Πέρες. «Δεν νομίζω ότι έχει ήδη υπάρξει απόφαση επ’ αυτού, αλλά φαίνεται ότι το Ιράν είναι πιο κοντά στο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Περιμένοντας την ΙΑΕΑ

Στη Βιέννη, έδρα της ΙΑΕΑ, ανώνυμες διπλωματικές πηγές έχουν ήδη διοχετεύσει ανεπισήμως ότι η υπό δημοσίευση έκθεση, μεταξύ άλλων, περιέχει και την αναφορά ότι στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Παρσίν, νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, οι Ιρανοί έχουν δημιουργήσει ηλεκτρονικές προσομοιώσεις πυρηνικών κεφαλών και έχουν προβεί σε σειρά επιπρόσθετων ενεργειών που ενισχύουν τις υποψίες ότι εργάζονται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η υπόθεση ξεκινά ήδη από το 2004. Το 2005 το Ιράν επέτρεψε σε επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν το Παρσίν.

Στην Τεχεράνη αμφισβητούν όλα τα παραπάνω, επιμένοντας παγίως ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας εξελίσσεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί κατηγόρησε την ΙΑΕΑ ως ενδίδουσα στις πιέσεις των ΗΠΑ και ότι τα αναγραφόμενα στην έκθεσή της αποτελούν «πλαστογραφία».

(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, BBC, Haaretz, israelhayom.com)
 
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights