Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Σεπτεμβρίου 2020

Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων & Στοιχείων, έρχεται ο ΚΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών αποτυπώνει τις αλλαγές που απλοποιούν τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ο οποίος ωστόσο δεν καταργείται όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, αλλά απλοποιείται ώστε να να βοηθήσει στην περιστολή της φοροδιαφυγής. Οι επικείμενες αλλαγές είναι οι εξής:


Καταργείται η διάκριση των βιβλίων σε β’ και γ’ κατηγορίας. Τα βιβλία που σήμερα ονομάζονται “β’ κατηγορίας” μετονομάζονται σε “απλογραφικά”, ενώ τα “γ’ κατηγορίας” μετονομάζονται σε “διπλογραφικά”.

Αυξάνεται από τις 5.000 στις 10.000 ευρώ το όριο ακαθαρίστων εσόδων μέχρι το οποίο απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες.

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το 1.500.000 ευρώ θα τηρούν “απλογραφικά βιβλία”, ενώ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα του 1.500.000 ευρώ θα τηρούν “διπλογραφικά βιβλία”.

Ως “απλογραφικά βιβλία” θεωρούνται το βιβλίο εσόδων-εξόδων και το βιβλίο απογραφής, το οποίο τηρείται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία τα ακαθάριστα έσοδα του επιτηδευματία από την πώληση αγαθών υπερέβησαν το όριο των 150.000 ευρώ.

Το χρονικό περιθώριο ενημέρωσης του βιβλίου εσόδων-εξόδων αυξάνεται σημαντικά. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς προβλέπεται η υποχρέωση του επιτηδευματία να ενημερώνει το βιβλίο εσόδων-εξόδων το αργότερο μέχρι τη 15η μέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση ή τη λήψη του κατά περίπτωση δικαιολογητικού. Με το νέο καθεστώς ορίζεται ότι η ενημέρωση του βιβλίου εσόδων-εξόδων γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και όχι πέραν της εμπρόθεσμης υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

συνέχεια εδώ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *