Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Μαρτίου 2025

Ενισχύσεις έως 35.000 € για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ενισχύσεις έως 35.000 ευρώ για ίδρυση και στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Από τις 15 Νοεμβρίου αρχίζει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για την υπαγωγή τους στο ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης, καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Το πρόγραμμα, το οποίο έχει δύο σκέλη – δράσεις, έχει συνολικό προϋπολογισμό 72 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη δημιουργία περισσότερων από 1.000 νέων επιχειρήσεων, στην ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους και στη δημιουργία περισσότερων από 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Κάθε επιλέξιμη επιχείρηση μπορεί να ενισχυθεί με ποσό έως και 35.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για την υλοποίησή του δεν απαιτείται η οικονομική επιβάρυνση του δικαιούχου, καθώς καλύπτεται κατά 100% από τη δημόσια χρηματοδότηση, δηλαδή είναι πλήρως επιδοτούμενο.

Η Δράση «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση start-up)» αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας 18-64 ετών και στη στήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί από 1/1/2011.

Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει:

* Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την 1/1/2011 ή να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας).

* Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).

*Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Οσον αφορά στο 64ο έτος, μετά τη συμπλήρωσή του (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης), οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Δεν υπάγονται

Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:

*Όσα επαγγέλματα απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.

*Όσοι υποψήφιοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.

*Όσοι υποψήφιοι δημιουργούν επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια κ.ά.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.

*Πλανόδιες επιχειρήσεις.

*Κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κ.λπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.

*Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.

*Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.).

*Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του άνθρακα, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους ή χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.

*Επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising (δικαιόχρησης).

Κατηγορίες

Α/Α Κατηγορία Ενέργειας – Δαπάνης. Μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό – ποσό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου.

1. Ενοίκια: 50%

2. Λογαριασμοί ΔΕΚΟ: 40%

3. Δαπάνες ίδρυσης της επιχείρησης: 10%

4. Δαπάνες παροχής υπηρεσιών (νομική και λογιστική υποστήριξη): 10%

5. Δαπάνες σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου: 5%

6. Δαπάνες κατάρτισης: 20%

7. Αποσβέσεις Παγίων: 5%

8. Δαπάνες Αγοράς εξοπλισμού/ πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων: 10%

9. Νέα θέση εργασίας (1 ΕΜΕ) 15.000 ευρώ

Ποσό και διάρκεια

Η διάρκεια υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων δεν μπορεί να ξεπερνά τους είκοσι τέσσερεις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια με κατώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 10.000 ευρώ και ανώτατο 20.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέας/νέων θέσης/θέσεων εργασίας, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των 35.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη).

Η/οι νέα/ες θέση/εις (1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας) θα πρέπει να δημιουργηθεί το αργότερο εντός εξήντα (60) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης και να διατηρηθεί για τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες.

Σημειώνεται ότι, εφόσον ζητηθεί από τον επιχειρηματία, να καταβληθεί προκαταβολή έως το 50% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης έπειτα από έλεγχο του φυσικού φακέλου από τον ΕΦΕΠΑΕ, και με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από το δικαιούχο.

Δράση 2

Η δράση αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων για την εκπόνηση και εφαρμογή «Ολοκληρωμένων Σχεδίων Παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και παροχής κινήτρων για την τόνωση της πρόσβασης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας», σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με στόχο την ανταπόκρισή τους στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνει η οικονομική κρίση, καθώς και η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία παραγωγής.

Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις, που συνδέονται με προκαθορισμένες κατευθύνσεις και προγραμματισμένες αλλαγές στην οργάνωση κάθε επιχείρησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς, όπως:

* Η βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων, που αφορά στην εισαγωγή στις επιχειρήσεις μεθόδων διοίκησης που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων (π.χ. πρώτων υλών, ενέργειας, τεχνολογικού εξοπλισμού, ανθρώπινου δυναμικού).

* Η βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης, που σχετίζεται με την υιοθέτηση μεθόδων εργασίας και διοίκησης με σεβασμό στο περιβάλλον (π.χ. διασφάλιση ποιότητας προϊόντων υπηρεσιών και διαδικασιών, υγιεινή και ασφάλεια, διαχείριση κινδύνων, διαχείριση αποβλήτων, νομοθεσία).

* Η ενίσχυση της εξωστρέφειας που περιλαμβάνει την προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων για ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας (π.χ. τεχνικές εξαγωγών, εξαγωγικό μάρκετινγκ, προδιαγραφές σήμανσης προϊόντων), και

* η ανάπτυξη μοντέλων και πρακτικών κατάλληλης προετοιμασίας του προσωπικού κάθε βαθμίδας και κατηγορίας (εργαζομένων και επιχειρηματιών) για την προστασία των επιχειρήσεων και των απειλούμενων θέσεων εργασίας και για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων.

1) Συμβουλευτικές Υπηρεσίες. Περιεχόμενο ενέργειας.

– Υπηρεσίες Συμβούλου για τη σύνταξη «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Παρέμβασης» της Επιχείρησης και του Ανθρώπινου Δυναμικού της.

Το υποβαλλόμενο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης διαμορφώνεται ανάλογα με την επιλογή της κάθε επιχείρησης για συγκεκριμένους τομείς του προγράμματος και λαμβάνοντας υπόψη τα απαιτούμενα στα κριτήρια αξιολόγησης, θα πρέπει ενδεικτικά να περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες θεματικών πεδίων:

*Αναδιοργάνωση, τεχνολογική αναβάθμιση και διαφοροποίηση προϊόντων και υπηρεσιών (ενέργειες που σχετίζονται με τον ανασχεδιασμό διαδικασιών, το σχεδιασμό και διαφοροποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, την εφαρμογή συστημάτων μέτρησης της απόδοσης, το σχεδιασμό και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, το σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.ά.) και έχουν στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας.

*Προβολή και προώθηση προϊόντων ή/και υπηρεσιών.

*Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μηχανικής, αναδιάρθρωσης και διαχείρισης υποχρεώσεων – προσανατολισμός στα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων – καθώς και υπηρεσίες που αφορούν στη συνεχή ενημέρωση για ευκαιρίες χρηματοδότησης, σε προγράμματα μείωσης κόστους).

* Αλλα θέματα που προκύπτουν από το ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης.

2) Ενέργειες Κατάρτισης. Περιεχόμενο ενέργειας

Κατάρτιση των εργαζομένων της επιχείρησης σε θεματικά πεδία σχετικά με το αντικείμενο της επιχείρησης ή / και με τις ανάγκες των εργαζομένων για κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων που συνάδουν με τους στόχους του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Παρέμβασης.

Παράλληλα, το πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να περιλαμβάνει σε μικρότερο ποσοστό και οριζόντια θέματα, όπως:

* Γνώση και εξοικείωση στη χρήση ΤΠΕ.

* Βασικές αρχές συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης.

* Βασικές αρχές διασφάλισης ποιότητας.

* Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

* Εξαγωγικές επιχειρηματικές πολιτικές και πρακτικές.

* Καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Περιεχόμενο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υποβάλλεται ανά θεματικό αντικείμενο κατάρτισης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα εξής:

* Ο τίτλος του προγράμματος

* Ο σκοπός του προγράμματος (αναλυτικά οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος).

* Συνοπτικό και αναλυτικό περιεχόμενο του προγράμματος.

* Τα μέσα και οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν.

* Η διάρκεια του προγράμματος (θεωρία – πρακτική).

Η κατάρτιση θα γίνεται σε πιστοποιημένες δομές σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης Παρακολούθησης και Ελέγχου των Ενεργειών Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν πιστοποιημένα εκπαιδευτικά κέντρα, οι χώροι διεξαγωγής της θεωρητικής κατάρτισης πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

* Να έχουν επαρκή επιφάνεια ανάλογη με τον αριθμό των καταρτιζομένων.

* Να μην είναι υπόγειοι.

* Να διαθέτουν καλό αερισμό.

* Να έχουν επαρκή χώρο διαλείμματος.

* Να διαθέτουν τον απαραίτητο εκπαιδευτικό εξοπλισμό κ.λπ.

* Να διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.

* Να είναι προσβάσιμος σε ΑμΕΑ, όπου απαιτείται.

Εκπαιδευτικοί όροι

Ακολουθούνται οι εκπαιδευτικοί όροι σύμφωνα με το ισχύον Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου των Ενεργειών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΣΔΕΚ).

Η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς όρους που περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. 1.5188/3968/15-4-2011 (ΦΕΚ 915/20-5-2011) ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας – Παιδείας Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων – Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το «Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου των Ενεργειών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΣΔΕΚ) συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΚΤ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007-2013), για όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που εμπεριέχουν δράσεις Κατάρτισης».

Η θεωρητική κατάρτιση υλοποιείται εκτός ωρών εργασίας και στους ωφελούμενους καταβάλλεται εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης.

Οταν η πρακτική άσκηση υλοποιείται εντός ωρών εργασίας και εντός της επιχείρησης, τότε καταβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε καταρτιζόμενο το μέσο ωριαίο κόστος του προγράμματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η αναλογία του ωρομισθίου του καταρτιζόμενου, η αμοιβή της επιχείρησης και του ΚΕΚ.

Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί πριν την 1/1/2011, απασχολούν 5 εργαζόμενους και άνω (5 ΕΜΕ) και σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή αλλαγών, με μέτρα αναδιάρθρωσης και προσαρμογής, τα οποία θα επιφέρουν σοβαρές ανακατατάξεις και επιπτώσεις στο επιχειρησιακό και εργασιακό τους περιβάλλον.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν υφιστάμενες επιχειρήσεις, οποιασδήποτε νομικής μορφής, (εκτός των τομέων που αναφέρονται στο κεφ. ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ), οι οποίες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους θα πρέπει:

* Να διαθέτουν επιλέξιμο ΚΑΔ κατά την ημερομηνία της προκήρυξης (βλ. Παράρτημα Ι με συνημμένο πίνακα ΚΑΔ). Η δραστηριότητα της επιχείρησης προσδιορίζεται από τον ΚΑΔ που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα (σύμφωνα με τον κωδικό 761 του Εντυπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης της επιχείρησης και από την επεξήγηση αυτού του κωδικού, που παραπέμπει σε έναν από τους προαναφερόμενους κλάδους. Σε περίπτωση που ο κωδικός 761 του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης της επιχείρησης είναι κενός, χρησιμοποιείται αντί αυτού ο κωδικός 705 του ίδιου εντύπου.

* Να απασχολούν 5 εργαζομένους (5 ΕΜΕ) και άνω. Ως αριθμός εργαζομένων ορίζεται ο αριθμός των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σύμφωνα με την τελευταία ΑΠΔ, που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, συνοδευόμενη και από Υπεύθυνη Δήλωση Επικαιροποίησης μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης.

* Να μην έχουν προβεί σε απόλυση εργαζομένων από την ημερομηνία προκήρυξης έως και την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης.

* Να λειτουργούν νόμιμα.

* Να βρίσκονται εγκατεστημένες και να δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, και

* να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και να μην είναι προβληματικές κατά την ημερομηνία προκήρυξης (βλέπε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Κεφάλαιο Α, παράγραφος 5).

* Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει η ίδια επιχείρηση ή ίδια δεδομένη επιχείρηση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) σε περίοδο μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.

Ωφελούμενοι είναι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, είτε είναι πλήρους απασχόλησης είτε έχουν περιέλθει σε «εκ περιτροπής» εργασία, είτε είναι σε μερική απασχόληση μέχρι την υποβολή της αίτησης προς χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το N. 3846/10 (ΦΕΚ 66 Α/11-5-2010) άρθρο 2 παρ. 2 και 3:

Ως «εργαζόμενος μερικής απασχόλησης» νοείται κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση, και ως «εκ περιτροπής απασχόληση» θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας.

Εξαιρέσεις

Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής:

* Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου.

* Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

* Επιχειρήσεις όπως φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια και συναφή αυτών.

* Επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising (δικαιόχρησης).

Δύο ενέργειες

Οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν για χρηματοδοτική ενίσχυση στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος υποχρεούνται να υλοποιήσουν και τις δύο κατωτέρω ενέργειες:

Α) Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν υπηρεσίες Συμβούλου προσαρμογής, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην επιχείρηση για θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας ή προσωπικού κ.ά.

Β) Ενέργειες κατάρτισης: κατάρτιση / επανακατάρτιση του προσωπικού, κατάρτιση συνδυασμένη με εργασία ή εκ περιτροπής εργασία και κατάρτιση.

Επικουρικά των ανωτέρω ενεργειών και στο πλαίσιο του προτεινόμενου ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης, δύναται να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέας/ων θέσης/εων εργασίας (1 ΕΜΕ) και διατήρησή τους τουλάχιστον για (12) μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, ενισχύονται ολοκληρωμένα σχέδια παρέμβασης με ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 20.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέας/νέων θέσης/θέσεων εργασίας, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των 35.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη).

Επιλέξιμες δαπάνες

Κατά τη διαμόρφωση του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού από την επιχείρηση, είναι υποχρεωτική η σύνδεση των προβλεπόμενων δαπανών με τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών:

1. Υπηρεσίες συμβούλων

2. Ενέργειες κατάρτισης

3. Δημιουργία νέας/ων θέσης/εων εργασίας.

Ως επιλέξιμες θεωρούνται οι παρακάτω δαπάνες ανά κατηγορία:

1. Υπηρεσίες συμβούλων. Στην κατηγορία αυτή, οι δαπάνες αφορούν:

Τεχνική βοήθεια (σύνταξη σχεδίου προσαρμογής, σύνταξη φακέλου υποβολής, επίβλεψη υλοποίησης του σχεδίου και σύνταξη των περιοδικών εκθέσεων, καθώς και της τελικής έκθεσης – αναφοράς).

Δαπάνες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην επιχείρηση για θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας, ή προσωπικού ή σε οργανωτικά συστήματα – διαδικασίες.

Ειδικότερα, στην κατηγορία αυτών των δαπανών συμπεριλαμβάνονται δαπάνες εξειδικευμένων φορέων /επιχειρήσεων συμβούλων ή ειδικών επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών, που παρέχουν υπηρεσίες συμβούλων ή ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι απασχολούνται στην επιχείρηση.

H αμοιβή του συμβούλου προσαρμογής υπολογίζεται ως εξής: 150 ευρώ ανά εργαζόμενο (x) επί το συνολικό αριθμό απασχολουμένων της επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, η αμοιβή του συμβούλου προσαρμογής δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 750 ευρώ ούτε να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Η αμοιβή του συμβούλου προσαρμογής θα πρέπει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη (ανθρωπομήνες απασχόλησης, αμοιβή συμμετεχόντων, λοιπά έξοδα).

2. Ενέργειες Κατάρτισης. Επιλέξιμες δαπάνες για την κατάρτιση είναι οι οριζόμενες στο Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης Παρακολούθησης και Ελέγχου των Ενεργειών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΣΔΕΚ).

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις:

*Δαπάνες πιστοποιημένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)

*Δαπάνες καταρτιζομένων (Αμοιβές καταρτιζομένων)

*Δαπάνες επιχείρησης (δαπάνες υλοποίησης της πρακτικής άσκησης στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, πρώτες ύλες, π.χ. γραφική ύλη ή αποσβέσεις εξοπλισμού).

Το Μέσο Ωριαίο Κόστος (ΜΩΚ), υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο ανέρχεται μέχρι το ποσό των δεκαέξι (16,00) ευρώ, εκ των οποίων πέντε (5) ευρώ ανά ώρα κατάρτισης είναι το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε καταρτιζόμενο, και το υπόλοιπο ποσό αφορά:

* στην αμοιβή του ΚΕΚ για τις δαπάνες υλοποίησης της κατάρτισης και

* στις δαπάνες της επιχείρησης για πρόσθετη παροχή σε πρώτες ύλες, αποσβέσεις εξοπλισμού και λοιπές δαπάνες για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης.

Σε περίπτωση μείωσης των ανθρωποωρών κατάρτισης, λόγω πραγματοποίησης απουσιών και μέχρι του ανώτατου επιτρεπτού ορίου ανά καταρτιζόμενο, το συνολικό κόστος του Προγράμματος μειώνεται με τα ποσά που αντιστοιχούν στις μη πραγματοποιηθείσες αυτές ανθρωποώρες κατάρτισης. Ο ΕΦΕΠΑΕ εκδίδει στη συνέχεια απόφαση αναπροσαρμογής του εγκριθέντος κόστους, το αργότερο μέχρι την εξέταση της αίτησης αποπληρωμής και πριν την πληρωμή της τελευταίας δόσης.

3. Δημιουργία νέας/ων θέσης/εων εργασίας. Για τη δημιουργία νέας/νέων θέσης/θέσεων εργασίας (1 ΕΜΕ), προβλέπεται η κάλυψη του μισθολογικού κόστους για δώδεκα (12) μήνες μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ.

Διευκρινίσεις

*Οι κατηγορίες των δαπανών, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος θεωρούνται επιλέξιμες, εφόσον αποδεικνύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παραστατικά που προβλέπει ο ΚΒΣ.

*Οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν δαπάνες, για τις οποίες έχει αναληφθεί η υποχρέωση από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας προκήρυξης και μέχρι δύο (2) μήνες από τη λήξη της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του τελευταίου προγράμματος κατάρτισης.

*Πριν από την έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων, ο ΕΦΕΠΑΕ θα αποστείλει στις επιχορηγούμενες επιχειρήσεις «Οδηγό υλοποίησης», όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι υλοποίησης, τα έντυπα έναρξης με τις οδηγίες συμπλήρωσής τους, τα είδη παραστατικών που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση αποπληρωμής κ.λπ.

Δεν είναι επιλέξιμες για συνεισφορά από το ΕΚΤ οι ακόλουθες δαπάνες (Παρ. 2 του αρ. 11 του ΕΚ 1081/2006):

Α) ανακτήσιμος ΦΠΑ,

Β) τόκοι επί χρεών,

Γ) αγορά επίπλωσης, εξοπλισμού, οχημάτων, υποδομής, ακινήτων και γηπέδων.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΗΓΗ : http://news.disabled.gr/

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights