Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιουλίου 2024

13ο Δ.Σ. Δήμου Μεγανησίου: «ανιαρές συμμαχίες» κι ανατροπές για ΕΥΔΑΠ και ΣΜΑ

Η απουσία δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης της πλειοψηφίας μας προϊδέασε για το τι ακολουθούσε. Λόγω  «κωλύματος»  εγγράφηκαν στους απόντες οι κύριοι Μάτζαρης Τάκης και Σπύρος Μάλαμας.

Κάτω από «άλλες συνθήκες», αυτό θα αποτελούσε μείζον πρόβλημα για τον δήμαρχο, που απ’ ότι αντιληφθήκαμε από την αρχή της συνεδρίασης, δεν εμφάνιζε σημάδια ανησυχίας, κάτι που προδίδει  κατ’ αρχήν  μια κάποιου τύπου «προσυννενόηση» με την επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Αικατερίνη Καββαδά για τα ημερήσια θέματα και την τύχη τους, κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε ευθέως από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Θανάση Κονιδάρη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

ΕΥΔΑΠ

Είχαμε και μια προσπάθεια «ετεροχρονισμένης» αριστερής αντίδρασης (θα μπορούσε να το είχε πράξει τότε, δείτε εδώ)   από τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Παναγιώτη Κονιδάρη, ο οποίος κατέθεσε ψήφισμα εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού και υπέρ της συμπαράστασης στον αγώνα των φορέων της Λευκάδας, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ευθέως από το σύνολο της αντιπολίτευσης(παράταξη της κ.Καββαδά κα κ.Θ. Κονιδάρη) ότι περίμενε την απορριπτική απόφαση της διορισμένης περιφέρειας και δεν το έπραξε όταν η παράταξη στην οποία ανήκει,  έφερε στο συμβούλιο πρόταση  συνεργασίας και του δήμου Μεγανησίου με την ΕΥΔΑΠ!

«Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» ή διαφορετικά  «τζάμπα μάγκας» λέω εγώ κ. Κονιδάρη. Αν πραγματικά θέλετε να  είστε αριστερός κι όχι να αποκαλείστε, παραιτηθείτε, σταματήστε να στηρίζετε έναν «στραγγαλισμένο» οικονομικά δήμο που μετατρέπεται σε «επιχείρηση» και φορομπηχτικό  μηχανισμό του μνημονίου και της τρόικας, που απολύει εργαζόμενους και δεν ακολουθεί κοινωνική πολιτική.

Σταματήστε να στηρίζετε μια δημοτική αρχή που έχει χάσει το έρεισμά της στην κοινωνία, που αποφασίζει «ερήμην των δημοτών».

ΣΜΑ

Στο 4ο θέμα της κατάργησης του ΧΑΔΑ (πρώην ΧΥΤΑ)  υπήρξε ο απόλυτος αιφνιδιασμός. Ακούστηκε η  «μεγάλη ανατροπή». Εκεί μάθαμε ότι τα σχέδια του δημάρχου για τον σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) άλλαξαν ριζικά. Δεν θα κάνουμε, λέει,  ΣΜΑ δίπλα στο νεκροταφείο. Θ΄ αγοράσουμε  τρείς κινητούς σταθμούς μεταφόρτωσης και μικρότερες σκουπιδιάρες που θα συλλέγουν και θα τις φορτώνουν και κάθε τόσο θα τις στέλνουμε για άδειασμα Λευκάδα ή Πάλαιρο.

Καταιγισμός διευκρινιστικών ερωτήσεων για λεπτομέρειες, από πολίτες και από Θ. Κονιδάρη και Γ.Αργύρη για την επόμενη μέρα της κατάργησης του ΧΑΔΑ που αυτομάτως καθιστά και με την γνώση του δημοτικού συμβουλίου (την ήδη) παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών στο χώρο, μιας και η άδεια ΧΥΤΑ  αφέθηκε να λήξει το 2008.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μάτζαρης Αναστάσιος κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι ο δήμος έχει χάσει σημαντικά προγράμματα για χωροταξικό, βιολογικό, διαχείριση  απορριμμάτων, αποκατάστασης ΧΑΔΑ και φαίνεται να χάνει και το τελευταίο λόγω ανεξήγητης ολιγορίας, ενώ ο κ. Καββαδάς Διονύσιος είπε ότι ο δήμαρχος αδυνατεί να επικοινωνήσει και να έρθει σε συμφωνία με τους δημότες, ενώ ενδιαφέρεται να δώσει τα πάντα στους ιδιώτες, ακόμα και την μεταφορά των απορριμμάτων.

Στο  5ο θέμα  που αφορούσε το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα» του δήμου και που ψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης (έχει την σημασία του), ο ανεξάρτητος κ. Θ. Κονιδάρης κατηγόρησε ευθέως την αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι  η στήριξη για το συγκεκριμένο θέμα ήταν «προϊόν συναλλαγής» με τον δήμαρχο, για να εισπράξει το μένος της με την απάντηση ότι ο ίδιος (κ.Θ.Κονιδάρης) στήριζε τον δήμαρχο και  δεν μιλούσε, όταν η ίδια  κατάγγελλε «παρατυπίες» στα συμβούλια!

Σημειώστε τέσσερα  συμπεράσματα που ο ίδιος έβγαλα απ το συμβούλιο:

Α) Προσπάθεια ανάκτησης του αριστερού προφίλ του κ. Π.Κονιδάρη και διαφοροποίησης του απ τους υπολοίπους της παράταξης.

Β) Αλλαγή της στάσης του δημάρχου όσον αφορά το ΣΜΑ

Γ) Την  πρόσκαιρη(;) «σύμπνοια»  συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης

Δ) Την προσπάθεια «απομόνωσης» που επιχειρείται  στον Θ.Κονιδάρη, ο οποίος και έχει αντιληφθεί.

Τι πραγματικά θορύβησε και ανάγκασε «άπαντες» σε τακτική αναδίπλωση; Μα φυσικά η απόφαση για την ΕΥΔΑΠ, καθοριστικής και προδιαγεγραμμένης τύχης που δημιουργεί «δεδικασμένο» και για τις προσφυγές και των δικών μας ανοιχτών θεμάτων. Αισθάνονται απειλούμενοι, χάνουν τα «πρόβατα». Και χωρίς «πρόβατα» δεν γίνεται κανείς «τσοπάνος». Φοβούνται την νίκη των «μη παραταξιακά ενωμένων πολιτών»,  την αριστερή (κατ΄αυτούς) στροφή της κοινωνίας. Αυτό φοβούνται, τη νίκη μας!

Tα υπόλοιπα με την ανακοίνωση των αποφάσεων, όταν θυμηθούν να τις ανακοινώσουν μιας που ακόμα μας χρωστάνε της 12ης.

Παραθέτουμε “τυχαία” αποσπάματα της συνεδρίασης:

by Γιώργος Γαβρίλης

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Το 2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου στα εκπαιδευτικά χρόνια 1949-1955 και οι Επτανήσιοι εκαιδευτικοί: Άρης Κατωπόδης (Κατωμέρι Μεγανησίου) και Κλειώ Σοφιανού (Ιθακίσια).

Δύο φωτογραφίες -η μία προπολεμική (1930) αποτύπωση του σχολείου από τον Λευκαδίτη δάσκαλο Τιμολέων Μεσσήνη, και η άλλη μεταπολεμική (1948/49) […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights