Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
27 Ιουνίου 2022

ΥΠΕΚΑ: Διευκρινίσεις για τα αυθαίρετα

Σε νέες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νόμου για τα αυθαίρετα (4014/11) προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ όπως έχει οριστεί μέχρι 30 Νοεμβρίου πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για υπαγωγή στο νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης. Μεταξύ άλλων στις χθεσινές διευκρινίσεις του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται:

– Εάν υπάρχει δώμα το οποίο είχε ενταχθεί στον Ν.3843/2010 (ο νόμος για τους ημιυπαίθριους) και έχει και παράβαση ύψους, τότε υπολογίζεται ως υπέρβαση ύψους και εντάσσεται στη ρύθμιση του νόμου για τα αυθαίρετα.

– Για χώρους, που εντάχθηκαν στο Ν.3843/2010 και για τους οποίους πληρώνονται κανονικά οι δόσεις, αλλά συμφέρει να ενταχθούν στο ν. 4014/11 τα ειδικά πρόστιμα δεν συμψηφίζονται.

– Στην περίπτωση συγκυριότητας και εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση δεν έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κοινόχρηστο τμήμα του ακινήτου, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί από οποιονδήποτε συγκύριο χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών.

– Οι πισίνες με πυροσβεστικό κρουνό έχουν συντελεστή 0,50 ανεξαρτήτως μεγέθους.

– Κοινωνικά κριτήρια εφαρμόζονται μόνο για ΑμεΑ που κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης βρίσκονται με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ενώ τίθεται εισοδηματικό κριτήριο (έως 8.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και έως 12.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα).

– Σε νόμιμη οικοδομή αν το β’ υπόγειο είναι αυθαίρετο με βοηθητική χρήση (αποθήκη) βυθισμένο στο έδαφος, με πρόσβαση από άλλο χώρο επίσης υπόγειο και βοηθητικής χρήσης, το πρόστιμο θα υπολογιστεί με το μειωτικό συντελεστή δεδομένου ότι είναι υπόγειος χώρος.

– Σε κτίσμα προ του 1955 για το οποίο εκδόθηκε άδεια οικοδομικών εργασιών μικρής κλίμακας για ανακαίνιση δεν χρειάζεται να ενταχθεί στο νόμο εάν εφαρμόστηκε η άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Εάν όμως εκτελέστηκαν αυθαίρετες προσθήκες καθ’ υπέρβαση της άδειας εργασιών μικρής κλίμακας υπάγεται στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα.

– Κτήριο με οικοδομική άδεια λυόμενου που έχει κατασκευαστεί με συμβατική κατασκευή θεωρείται αυθαίρετο διότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της οικοδομικής άδειας και υπάγεται στο ν. 4014/11.

– Αυθαίρετη κατασκευή που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου δασική περιοχή, αλλά στην πραγματικότητα διαμορφωμένη οικιστική περιοχή (π.χ. Μάτι, Ζούμπερι, Αγ. Μαρίνα Ν. Μάκρης) δεν υπάγεται στις ρυθμίσεις του Ν. 4014/11, εάν η περιοχή είναι τελεσίδικα χαρακτηρισμένη ως δασική.

– Το πρόστιμο υπολογίζεται με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (21-9-2011).

– Ακίνητο με κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους που έχει οικοδομική άδεια έτους 2010 μπορεί να υπαχθεί στο νόμο για τα αυθαίρετα.

ΠΗΓΗ :  news.disabled.gr via  “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ” (ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ , 21 /10/2011)

Σημείωση: Τα links είναι του Meganisi News. Δείτε επίσης και την Εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ της 3/5/2010 με θέμα “Εφαρμογή του Β΄ Κεφαλαίου του Ν.3843/10 (ΦΕΚ 62/Α/28/4/2010)”.

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *