Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουνίου 2024

Πρόταση σοκ από ΑΕΙ, ΤΕΙ: 50% μείωση των εισακτέων

Σοβαρό είναι πλέον το ενδεχόμενο της μείωσης των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα τονίζουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, λόγω έλλειψης χρημάτων και μετεγγραφών. Τι σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας.

Τα αβάσταχτα οικονομικά προβλήματα και η πληθώρα των μετεγγραφών έχουν γονατίσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων μέχρι και 50%.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα “Έθνος”, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΤΕΙ Πειραιά το οποίο εισηγείται να εισάγεται ένας φοιτητής σε κάθε τμήμα, κάτι που δείχνει τη δραματική κατάσταση βρίσκονται τα ιδρύματα.

“Το ίδρυμα υπολειτουργεί”, τονίζει στην εφημερίδα ο πρόεδρός του Λάζαρος Βρυζίδης προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή περιμένουν 17.000 σπουδαστές να δώσουν εξετάσεις και δεν μπορούν, επειδή το έκτακτο διδακτικό προσωπικό κάνει επίσχεση εργασίας διότι δεν έχουν πληρωθεί τους τρεις τελευταίους μήνες.

Η κατάσταση φαίνεται πως έχει φτάσει στο απροχώρητο για τη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πολλά εκ των οποίων σκέφτονται να μην στείλουν καν την εισήγησή τους εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τα ιδρύματα κάνουν έκκληση να σεβαστεί το υπουργείο τις εισηγήσεις τους καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελεί όπως υποστηρίζουν κατάφωρη παραβίαση της αυτοτέλειάς τους.

Ωστόσο από τη πλευρά του το υπουργείο διαβεβαιώνει πως θα εισακούσει τις εισηγήσεις τους αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο και στις 7 Ιανουαρίου απέστειλε έγγραφο προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ζητώντας να στείλουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων τεκμηριώνοντάς τες.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΙ Χαλκίδας το οποίο πέρυσι δέχτηκε 250 εισακτέους προτείνει φέτος την εισαγωγή μόλις 100 ενώ το ΤΕΙ Αθήνας θα ζητήσει περίπου 80 άτομα ανά τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας εξετάζει η μείωση των εισακτέων να φτάνει το 10% με 15% και το ποσοστό θα είναι ελαφρώς αυξημένο σε συγκεκριμένα ΤΕΙ και σχολές υψηλής ζήτησης.

news247.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights