Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Αυγούστου 2019

Μείωση τιμών σε προϊόντα

Foto: focus.de, 17.12.2010

Συμφωνία για τη μείωση τιμών σε 661 προϊόντα

Από τις μειώσεις αυτές το υπουργείο εκτιμά ότι το μηνιαίο όφελος για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 ευρώ.

Σε «συμφωνία κυρίων» με 36 εταιρείες για τη μείωση τιμών σε 661 προϊόντα –τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης- προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι μειώσεις τιμών θα ισχύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011. Από τις μειώσεις αυτές το υπουργείο εκτιμά ότι το μηνιαίο όφελος για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 ευρώ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ σε 1.509 προϊόντα. Όπως δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εταιρειών, θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες κινήσεις τόσο για τα είδη πρώτης ανάγκης όσο και για άλλους κλάδους της αγοράς, κάνοντας λόγο για την έναρξη ενός κινήματος. Σύμφωνα με τον υπουργό ελάχιστες ήταν οι εταιρείες που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, αλλά εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα όλες και περισσότερες επιχειρήσεις θα συμμετέχουν στην κίνηση αυτή για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά σε μείωση τιμών η οποία κυμαίνεται από 0,71% έως 37,9% σε 661 κωδικούς προϊόντων, εκ των οποίων τα 580 είναι επώνυμα προϊόντα και τα υπόλοιπα 81 πρόκειται για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η μεγάλη πλειοψηφία των μειώσεων τιμών (περίπου στο 66% των προϊόντων) θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ για ένα ποσοστό 16% θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου 2011 έως και την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2011. Σημειώνεται ότι σε 106 προϊόντα οι μειώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από την 1η Οκτωβρίου 2010.

Η μεγαλύτερη μεσοσταθμική μείωση (14,36%) αφορά αλλαντικά και ακολουθούν τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής (8,06%), τα απορρυπαντικά-καθαριστικά (7,10%), τα είδη προσωπικής υγιεινής (7,05%), τα βασικά τρόφιμα/είδη μαγειρικής (7,05%), τα προϊόντα πρωινού και σνακς (6,43%), τα εμφιαλωμένα νερά, μπύρες και κρασιά (4%), τα τυριά (3,90%) και τα αναψυκτικά-χυμοί (3,33%).

Με βάση τα ενδεικτικά «καλάθια» που έχει δημιουργήσει το αρμόδιο υπουργείο το μηνιαίο όφελος για ένα ζευγάρι συνταξιούχων μπορεί να ανέλθει σε 21,20 ευρώ, ενώ για έναν φοιτητή το όφελος μπορεί να φτάσει έως 8,30 ευρώ μηνιαίως.

Οι βιομηχανίες που συμμετέχουν με κωδικούς τους στις μειώσεις είναι από τις μεγαλύτερες του κλάδου και συγκεκριμένα οι ακόλουθες: 3ΑΛΦΑ, 3 Ε, MISKO, BOLTON HELLAS, CHIPITA, COLGATE PALMOLIVE, CRETA FARM, ELBISCO, FRIESLAND CAMPINA, KRAFT FOODS, NESTLE, OPTIMA, PEPSICO?HBH, PROCTER & GAMBLE, SCA, UNILEVER, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑ, ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ, ΚΙΚΙΖΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑ, ΚΡΕΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΜΕΓΑΣ ΓΥΡΟΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΝΙΚΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ?ΑGRINO, ΥΦΑΝΤΗΣ, ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕΚ.

Επιπλέον σε μειώσεις τιμών σε επώνυμα προϊόντα προχωρούν –δηλαδή χωρίς να έχει γίνει η μείωση αυτή από τους προμηθευτές- οι ακόλουθες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ: η Carrefour-Μαρινόπουλος με 69 επώνυμα προϊόντα, η Βερόπουλος με 15 επώνυμα προϊόντα και η Σκλαβενίτης με 28 επώνυμα προϊόντα. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η Carrefour-Μαρινόπουλος, η Βερόπουλος και η Σκλαβενίτης προχωρούν σε μειώσεις τιμών σε 81 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Επίσης, η εκπτωτική αλυσίδα Lidl δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην ενσωμάτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13% σε 1.150 προϊόντα της, ενώ το ίδιο θα πράξει η ΑΒ Βασιλόπουλος για 359 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (της σειράς «365»).

Αναφερόμενος στις μειώσεις ο υπουργός ΠΑΑ υποστήριξε ότι «απαιτείται ευθύνη, συλλογικότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη, ειδικά στη δύσκολη αυτή περίοδο», ενώ εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αποπληθωριστικές τάσεις.

Ολόκληρη η λίστα (πίνακας EXCEL) εδώ.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *