Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Δεκεμβρίου 2021

Kαταργούνται οι μισές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων

Στην κατάργηση των μισών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία προχωρά η κυβέρνηση μετά τη συγχώνευση σε 83 των 138 διοικήσεών τους. Τα σχέδια της κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Οπως είπε ο υπουργός, ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί η κατάργηση 330 κλινικών και η μεταφορά άλλων 40, ο ίδιος ήθελε «κάτι πολύ περισσότερο». Ετσι, τώρα, σχεδιάζουν την κατάργηση πάνω από 1.000 κλινικών και τη δημιουργία 250 τομέων στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν 1.950 κλινικές και οι συγχωνεύσεις θα γίνουν κατ’ εφαρμογήν του Προεδρικού Διατάγματος 86/87 σύμφωνα με το οποίο οι υπηρεσίες κάθε Νοσοκομείου διαρθρώνονται σε τρεις ισόβαθμες διευθύνσεις, την Ιατρική, τη Νοσηλευτική και τη Διοικητική.

 

Οπως είχε ανακοινωθεί, τότε (29.2011) στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν συνολικά 46.000 κλίνες εκ των οποίων λειτουργούν 36.000 με πληρότητα 70%. Στόχος, όπως είχε αναφερθεί τότε, ήταν η λειτουργία 32.000 κλινών και με πληρότητα 80%. Φαίνεται, λοιπόν, τώρα ότι μπαίνει σε εφαρμογή η σύνθλιψη των κλινικών με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία του λαού. Η εφαρμογή άλλωστε του σχεδίου άρχισε να εκδηλώνεται με την αναδιάρθρωση των οργανισμών των δημόσιων νοσοκομείων, όπου γίνεται εν ψυχρώ κατάργηση κλινών.

Το μέτρο αυτό θα συνοδεύεται απ’ την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημερίας, σύμφωνα με το οποίο θα εφημερεύουν τομείς αντί για κλινικές. Π.χ. όταν φτάσει μια έγκυος τραυματισμένη στο δημόσιο νοσοκομείο, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών θα την υποδεχτεί – αντί για τους γιατρούς της εφημερεύουσας κλινικής – ο χειρουργικός τομέας, στον οποίο θα συμμετέχει και μαιευτήρας. Δηλαδή, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, μπορεί γαστρεντερολόγος, που συμμετέχει στο χειρουργικό τομέα, να κληθεί να αντιμετωπίσει πολυτραυματία.

Επίσης στα σχέδια της κυβέρνησης, όπως είπε ο Α. Λοβέρδος, θα είναι και ο νέος τρόπος διοίκησης των νοσοκομείων, τον οποίο επεξεργάζεται επίσης με τον Λ. Λιαρόπουλο. «Εδώ, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο κ. Λιαρόπουλος μου ετοιμάζει ένα σχέδιο που δεν θα αφορά όλο το ΕΣΥ. Θα αφορά όμως ορισμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα ιδιόρρυθμα αυτά νοσοκομεία του μεσαίου χώρου και το μικρό νοσοκομείο του Ολυμπιακού Χωριού. Ενιαίος τρόπος για όλους αυτούς προμηθειών, διοικήσεως, αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού κλπ., που αν πετύχει θα σας τα πούμε όταν θα έρθει η ώρα». Τα ιδιόρρυθμα νοσοκομεία, όπως έχει πει άλλη φορά ο υπουργός Υγείας, είναι αυτά που έχουν καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ωνάσειο, Παπαγεωργίου και Ερρίκος Ντυνάν).

συνέχεια:http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6489775

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *