Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Δεκεμβρίου 2021

upd: Είδηση βόμβα! Η Κίνηση έχει πρόταση για Δήμαρχο!

Αιφνιδίασε μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μεγανησίου όταν ανοιχτά και ενώπιον όλων δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να προταθεί από την Κίνηση υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για τη διεκδίκηση του αξιώματος και όχι μόνο, ενώ δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται από την ίδια την Κίνηση, η οποία όμως δύναται να τον υποστηρίξει.

Κατά τη συζήτηση δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο (θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση) να μετεξελιχθεί η Κ.Ε.Π.Μ. σε δημοτική παράταξη.

…………………………………………………………………………………….

Σημείωση Μeganisi News: Λόγω του ότι ολoκληρώθηκε η μεταφορά της σελίδας σε νέο server, δεν ήταν δυνατόν να ανεβούν εχθές τα βίντεο και το ρεπορτάζ από τη χθεσινή συνάντηση της ΚΕΠΜ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενημέρωσης στους names servers.

Τα όσα είχαν αναρτηθεί χθες και εμφανίστηκαν στην οθόνη σας ήταν προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς, ήταν δηλαδή περιεχόμενα που υπήρχαν στον προηγούμενο server που φιλοξενούσε το Meganisi News. Υπάρχει περίπτωση κατά τη μεταφορά των δεδομένων της σελίδας αναρτήσεις και σχόλια να μην υφίστανται πλέον. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αναρτήσεις και video, θα φροντίσουμε να αναρτηθούν εκ νέου. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με ενδεχόμενα σχόλια, οπότε όσοι σχολίασαν κάτι θα πρέπει να μπουν στον κόπο να το ξαναγράψουν.

Σας ζητάμε συγγνώμη και ελπίζουμε στην κατανόησή σας.

………………………………………………………………………………..

 

 Το video μας έστειλε ο Απ.Γατής, όπως και το γραπτό ρεπορτάζ ως έχει παρακάτω:

Νίκος Κονιδάρης

Στην εισαγωγή του ο κ. Ν. Κονιδάρης επεσήμανε με βάση τη διακήρυξη της Κ.Ε.Π.Μ. τον βασικό σκοπό της, την ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας προς το Μεγανήσι («προσφέρθηκε χείρα βοηθείας προς τον Δήμο»), με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων. Ο κ. Κονιδάρης έστρεψε τα βέλη της κριτικής του τόσο κατά του δημάρχου όσο και κατά της αντιπολίτευσης, και αυτό, διότι ο μεν δήμαρχος προσπάθησε να υποβαθμίσει την Κίνηση δια της μεθόδου της αγνοήσεως, ενώ, αντιθέτως, η αντιπολίτευση κινούμενη ιδιοτελώς πολιτικά, προσπάθησε να την προσεταιριστεί.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει η Κίνηση μέχρι τώρα:

 1. Τόνισε την ύπαρξη δυσκολίας στην επικοινωνία με τους μόνιμους κατοίκους στο Μεγανήσι και προσπάθησε να ερμηνεύσει τη διαγνωσμένη δυσπιστία, θέτοντας το ερώτημα του διαχωρισμού που επικρατεί στο «εμείς» και «εσείς», δηλ. οι μόνιμα εγκατεστημένοι στο Μεγανήσι και οι μη.
 2. Απαρίθμησε μερικές από τις σημαντικές παρεμβάσεις της Κίνησης:

(α) στο θέμα του διαπιστωμένου διχασμού που επικρατεί στο Μεγανήσι

(β) στην προσπάθεια που κατέβαλε η Κίνηση να δώσει έναν ενωτικό τόνο σε όλο το Μεγανήσι,

(γ) στη λειτουργία της δικαιοσύνης στο Μεγανήσι, με αφορμή κάποιες ενέργειες του δήμου που παραβιάζουν βασικούς δημοκρατικούς κανόνες,

(δ) αναφέρθηκε σε θέματα ανάπτυξης του νησιού, τη λειτουργία του ίδιου του Δήμου, το ΣΧΟΟΑΠ, την προστασία του περιβάλλοντος, τις υποδομές, τους οικισμούς,

(ε) στην παράσταση της Κίνησης στο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο η Κίνηση δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής ενώ κατεβλήθη προσπάθεια υποτίμησής της που, όμως, κοινή βοή (sic) των παρισταμένων στο δημοτικό συμβούλιο δεν επετεύχθη.

Στη συνέχεια έκανε μια παρέμβαση σε σχέση με την πραγματικότητα του Δήμου Μεγανησίου, ως καλλικρατικού δήμου, ο οποίος, όμως, για να λειτουργήσει πρέπει να είναι κατάλληλα στελεχωμένος και να διαθέτει την κατάλληλη οργάνωση, πράγματα που ο δήμος Μεγανησίου δεν διαθέτει και συνεπώς δε μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις αλλά και τις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, αναφέροντας ως παράδειγμα το ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Μεγανησίου δε μπορεί να υποβάλλει σχέδιο παρά μόνο δια μέσου του Δήμου Λευκάδας, ο οποίος και εκμεταλλεύεται στην ουσία το Μεγανήσι.

(στ) Παρέμβαση στο θέμα της μαρίνας, στο θέμα που αφορά το «Κεφάλι», τα αυθαίρετα, τονίζοντας ότι «δεν ιδρώνει το αυτί» κανενός με κείμενα και διακηρύξεις, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς την προοπτική για πιο δραστικές παρεμβάσεις εκ μέρους της Κίνησης, πόσο μάλλον όταν έχει ευδοκιμήσει σε κάποιους μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το νησί,
(ζ) έψεξε τη στάση του πρώην αντιδημάρχου κ. Αθ. Κονιδάρη ο οποίος κατήγγειλε ένα οικονομικό γεγονός, που προκάλεσε και την αποπομπή του από τη θέση του αντιδημάρχου, μόνο πολιτικά και όχι ποινικά! Το Δημοτικό Συμβούλιο, δε, το έθαψε το θέμα (sic) και δεν το παρέπεμψε εκεί που πρέπει.

Τάσος Μάντζαρης

Ο κ. Μάντζαρης αναφέρθηκε στις αλλαγές που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο Μεγανήσι, αλλαγές που ανάγονται στην ανάπτυξη που βιώνει το νησί, υπό την έννοια ότι, ειδικά το καλοκαίρι ο πληθυσμός του πενταπλασιάζεται και αυτή η διαπιστωμένη αλλαγή δε μπορεί να αφήνεται στον «αυτόματο πιλότο», αλλά προϋποθέτει στρατηγικό σχεδιασμό, οργάνωση και πρόληψη, με στόχο τη μακροχρόνια επιβίωσή του. Αλλιώς κινδυνεύει να γίνει το Μεγανήσι Νυδρί με ό,τι αυτό π.χ. συνεπάγεται για το περιβάλλον (όγκος παραγόμενων απορριμμάτων, λυμάτων κλπ). Πρόκειται, δε, για μια κατάσταση που συνδέεται άμεσα και με την μέχρι τώρα κρατούσα αναπτυξιακή κουλτούρα (μοντέλο) των επιχειρηματιών στο νησί, που μέλλει να αποβεί εις βάρος τους, εφόσον συνεχιστεί ένα στατικό από άποψη στρατηγικής και σχεδιασμού μοντέλο ανάπτυξης για το Μεγανήσι.
Απαραίτητη κατά τον κ. Μάντζαρη προϋπόθεση για έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα μπορεί να στοχεύει σε μια βιώσιμη και με σεβασμό προς το περιβάλλον ανάπτυξη, αποτελεί η συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας, διότι την αφορά άμεσα (το επανέλαβε και σε ύστερη τοποθέτησή του), πράγμα που αποτελεί ουσιαστικά –όπως αργότερα ανέφερε ο κ. Χ. Κατωπόδης – συστατικό της ιδεολογικής πλατφόρμας της Κίνησης.
Σε σχέση με τις δημοτικές παρατάξεις καταλόγισε ότι το ενδιαφέρον τους περιορίζεται σε μια ιδιοτελή προοπτική, δηλ. το παραταξιακό τους συμφέρον που και αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην προοπτική του έγκαιρου αναπτυξιακού σχεδιασμού για το Μεγανήσι.
Αναφερόμενος στο θέμα του διαπιστωμένου διχασμού που έθεσε στην τοποθέτησή του και ο προλαλήσας κ. Ν. Κονιδάρης, καταλόγισε ως αίτιο την ιδιοκτησιακή αντίληψη της εξουσίας, «αν με ψήφισες ή όχι», δείχνοντας προς την δημοτική αρχή και τον τρόπο με τον οποίο αυτή ασκεί, κατά την εκτίμησή του, την εξουσία, αντίληψη την οποία κατέδειξε ως ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του νησιού, όπως και την αναγωγή της πολιτικής από τους κατοίκους στο ατομικό (τους) συμφέρον που διατρέχει εν γένει τις σχέσεις τους με τις δημοτικές παρατάξεις.

Λάκης Κατωπόδης

Ο κ. Κατωπόδης διαφοροποιήθηκε από τους κ.κ. Κονιδάρη και Μάντζαρη λέγοντας χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να (επανα)προσδιορίσει το πλαίσιο της συνάντησης, ότι «εδώ δεν ήρθαμε για να κάνουμε κριτική στον δήμαρχο», θέτοντας ως βασική συνισταμένη την προοπτική της Κίνησης και της αυτοκριτικής που πρέπει να γίνει, παρά να αναλώνεται η Κίνηση σε μια ανακύκλωση θεμάτων. Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός της εξωτερικής εκτίμησης για την Κίνηση, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς και την ανάγκη (επιταγή), όπως από την τοποθέτησή του συνάγεται, αξιολόγησης της μέχρι τώρα πορείας της και αποτίμησης των όποιων αποτελεσμάτων, προπάντων από τα ίδια τα μέλη της.

Γεράσιμος Πάλμος

Ο κ. Πάλμος αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τα σχολεία στο Μεγανήσι, στην προοπτική δηλ. να συνεχίσουν να υφίστανται το γυμνάσιο και το λύκειο ή όχι. Έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσει ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια αλλά και να παρουσιάσει τη διαφορετική προσέγγιση που συνοψίζεται στην κατάργηση του γυμνασίου και του λυκείου με ό,τι αυτό μπορεί να επιφέρει σε μαθητές και γονείς (μετακίνηση, αλλαγή τόπου κατοικίας) που θα επιδράσει αρνητικά στην αναπτυξιακή προοπτική του νησιού.

Χάρης Κατωπόδης

Ο κ. Κατωπόδης (δεν είναι, όπως δήλωσε, μέλος της ΚΕΠΜ) αναφέρθηκε στο θέμα της παραχώρησης της μαρίνας (σε αυτό το σημείο έγινε παρέμβαση από τον κ. Ν. Κονιδάρη ο οποίος αναφέρθηκε σε παραβίαση κανόνων και αρμοδιοτήτων), θέτοντας το ερώτημα αν η Κίνηση είναι εναντίον της παραχώρησης ή όχι, ή αν τέλος πάντων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα, τονίζοντας, δε, ότι ο ίδιος λόγω ιδεολογίας είναι εναντίον σε οποιαδήποτε παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, σκοπεύοντας με αυτό τον τρόπο να θέσει την προβληματική στη βάση μιας συγκεκριμένης ιδεολογικής πλατφόρμας που θα πρέπει να αποτελεί τον «μπούσουλα» της Κίνησης, και που η διαπιστωμένη απουσία της επί παραδείγματι απαντά στον κατατεθειμένο προβληματισμό του κ. Κατωπόδη σχετικά με την διεύρυνση της συμμετοχής στην ΚΕΠΜ: «η Κίνηση είναι τόσο ετερόκλιτη [ιδεολογικά] που δύσκολα θα συσπειρώσει πολύ κόσμο».

Στη συνέχεια παρενέβησαν οι κ.κ. Μάντζαρης και Κατωπόδης που εστίασαν στη συμμετοχή του κόσμου. Ο κ. Κατωπόδης μάλιστα έθεσε ευθέως το ζήτημα της μη συμμετοχής περισσότερου κόσμου στην Κίνηση, κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης και αξιολόγησης από τα μέλη της.

Ο κ. Κονιδάρης αντέτεινε (φέρνοντας ως παράδειγμα το κτίσμα στο Φανάρι) ότι ένα από τα αίτια είναι ότι το ατομικό έχει υπερβεί το συλλογικό, πόσο μάλλον όταν ο κόσμος στο Μεγανήσι έχει αποκτήσει μεγάλο budget (sic) και ιδιοκτησιακή αντίληψηπεριμένοντας τη σειρά του να νέμεται το Μεγανήσι»). Αυτή την ιδιοκτησιακή αντίληψη περιέγραψε κατόπιν σε παρέμβασή του ο κ. Σαράντης, ο οποίος το καλοκαίρι, καθώς ανέφερε, έγινε μάρτυρας αυτής της νοοτροπίας η οποία είναι και πρέπει να είναι καταδικαστέα.

Άκης Κατωπόδης

Ο κ. Α. Κατωπόδης εξέφρασε την άποψη ότι η Κίνηση τόλμησε να πει και να καταδείξει πράγματα που προκάλεσαν ρήγματα [στη μέχρι τώρα αντιμετώπιση των πραγμάτων στο νησί, αφού διευρύνθηκε η βάση συμμετοχής του κόσμου στις συζητήσεις και της ενασχόλησής του με τα θέματα] και αυτό δε μπορεί παρά να ειδωθεί και ως μια επιτυχία της ΚΕΠΜ. Αναφερόμενος στον τρόπο που σήμερα αναπτύσσεται το Μεγανήσι (πλατεία Βαθέως, Φανάρι) είναι εις βάρος του τουρισμού και του δημόσιου συμφέροντος. Οι δε παρεμβάσεις της Κίνησης, εκτίμησε, ότι έχουν κάνει αίσθηση στον κόσμο, κάτι που ο ίδιος το εισέπραξε άμεσα, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός η Κίνηση να προβοκαριστεί ακόμα περισσότερο. Σε σχέση με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα προέβλεψε ότι θα γυρίσει (επαναπατριστεί) κόσμος στο νησί.

Σπύρος Κατωπόδης

Ο κ. Σπ. Κατωπόδης αναφέρθηκε στο ότι κάποια πράγματα στο νησί, ο τουρισμός π.χ., ξεκίνησαν ανάποδα, δεν προηγήθηκαν δηλ. οι υποδομές που θα συνέτειναν στο να μπορεί το νησί να διαχειριστεί έναν πυλώνα ανάπτυξής του, ενώ έψεξε –συμφωνώντας με τον κ. Μάντζαρη- την ιδιοκτησιακή αντίληψη που επικρατεί και το ότι «η παρανομία βγάζει μάτι». Στη συνέχεια, κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, απάντησε στον κ. Χάρη Κατωπόδη ότι η ανάγκη δημιουργίας της Κίνησης προήλθε από τον ίδιο τον κόσμο που προβληματίζεται με όσα συμβαίνουν στο νησί, με την συμμετοχή κάποιων ανθρώπων που προτίμησαν να κινηθούν κατά κάποιο τρόπο μαζικά και όχι ατομικά, αλλά ούτε και από ένα «ιδεολογικό καλούπι».

Ανδρέας Δάγλας

Εκτίμησε ότι η Κίνηση έχει μια θετική παρουσία και ότι το κυρίαρχο που έβαλε η Κίνηση ήταν η διασφάλιση της νομιμότητας στο Μεγανήσι. Πέρα από αυτό έθεσε θέμα μετεξέλιξης της ΚΕΠΜ σε δημοτική παράταξη, εκτιμώντας ότι θα συσπειρώσει περισσότερο κόσμο, «γιατί θα ξεκαθαρίσει το τοπίο».
Αναφερόμενος στο δήμο Μεγανησίου, όπου θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση, είπε ότι στην ουσία δεν είναι δήμος, αφού δε μπορεί να υποβάλλει προτάσεις και μελέτες (φέρνοντας ως παράδειγμα τον βιολογικό καθαρισμό), δεν έχει τη διαχειριστική επάρκεια και, συνεπώς, θα πρέπει βάσει το νόμου να απευθυνθεί στον όμορο δήμο. Τόνισε ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο Δήμος Μεγανησίου είναι «παράρτημα του Δήμου Λευκάδας, ένα γραφείο του Δήμου Λευκάδας, που οτιδήποτε να κάνει, πέρα από το να κλείσει μια λακούβα και να φτιάξει μια λιθιά και να μαζέψει τα σκουπίδια, αν θέλει να κάνει κάποιο αναπτυξιακό έργο μεγαλύτερο, πρέπει να απευθυνθεί στον Δήμο Λευκάδας». Το θέμα μιας ευρύτερης συμμετοχής πολιτών στην Κίνηση έχει να κάνει περισσότερο με το οργανωτικό μέρος (π.χ. Καταστατικό, θέσεις για όλα τα θέματα).

Παρέμβαση κ. Γιανούτσου Σαράντη

Στην ουσία έψεξε τον δήμο για απραξία και απουσία, αφού δεν εκμεταλλεύτηκε 10 χρόνια τώρα τίποτα και τώρα ανοίγει το θέμα του βιολογικού καθαρισμού στο Μεγανήσι, ενώ το πρόγραμμα δεν έχει λεφτά και έκλεισε πέρυσι. Παρόλα αυτά ο δήμος αγοράζει οικόπεδα και έχει μόνιμη επωδό «θα το υποβάλουμε στο ΕΣΠΑ», ενώ γνωρίζει ότι μόνος του ο δήμος δεν είναι σε θέση να υποβάλει πρόταση.

 

Λευτέρης Κατωπόδης

Ο κ. λευτέρης Κατωπόδης εκτίμησε ότι η ΚΕΠΜ έχει «ταράξει τα νερά στο Μεγανήσι», κάτι που γίνεταιο άμεσα αντιληπτό από τις αντιδράσεις της δημοτικής παράταξης αλλά και της αντιπολίτευσης, ενώ έκανε και μια σειρά προτάσεων σε σχέση με το προμοτάρισμα της Κίνησης.

Φίλιππος Μάντζαρης

Χαρακτήρισε την ύπαρξη της Κίνησης σημαντική και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ακούγεται στον κόσμο του νησιού και στην ουσία η ευρύτερη συμμετοχή είναι θέμα χρόνου, αρκεί να ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, διότι και οι ίδιοι οι Μεγανησιώτες βλέπουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά. Για το σχολείο τόνισε ότι με το κλείσιμο παραβιάζεται η «Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού» και το 98% έχουν σχολείο δίπλα στο σπίτι τους. «Γιατί όχι και το Μεγανησιοτόπουλο»; Συν τοις άλλοις υπάρχουν και ποικίλες άλλες συνέπειες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ανδρέας Πολίτης

Δεν θεωρεί ως αρνητικό το ότι υπάρχουν διάφορες φωνές μέσα στην Κίνηση, αλλά σημαντικό είναι η ύπαρξή της και θα πρέπει να γίνονται συχνές παρεμβάσεις, καταγγελίες προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μην μένει τίποτα κρυπτό, ενημέρωση για κάθε θέμα, πίεση προς τον δήμο για έλεγχο της νομιμότητας και ανοιχτή στήριξη σε αυτές τις παρεμβάσεις, δημιουργία ιστοσελίδας (αυτοκριτική αναφορά στο Meganisi News ότι αυτό δε βοηθά την Κίνηση, υπό την έννοια ότι το Meganisi News δεν είναι της Κίνησης. Σ.σ.: Τον κ. Α. Πολίτη τον ρώτησα μετέπειτα -με το θάρρος ενός εκ των πρώην συνδιαχειριστών της συγκεκριμένης σελίδας- να διευκρινίσει τι εννοούσε με αυτό.). Tέλος, πρότεινε τη δημιουργία μιας μικρής ομάδας καθημερινής δράσης, σε συνεργασία με τη Γραμματεία, και παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια.

Λάκης Κατωπόδης

Ο κ. Κατωπόδης χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο» τη στάση του δημάρχου Μεγανησίου, ο οποίος του είπε ότι θέλει την Κίνηση, αλλά τον καθένα ξεχωριστά και όχι όλους μαζί, πόσο μάλλον όταν η Κίνηση δεν κατέβηκε στο Μεγανήσι ως δημοτική παράταξη για να κάνει αντιπολίτευση, αλλά ουσιαστικά για να βοηθήσει, κάτι που είχε καταστεί πολλάκις σαφές στον δήμαρχο και την παράταξή του. Και σε αυτό το σημείο …απασφάλισε τη χειροβομβίδα: μπορεί να προτείνει (να έρθει και σε επαφή μαζί του) τον επόμενο υποψήφιο δήμαρχο που θα υποστηριχτεί από την Κίνηση και όχι μόνο στις επόμενες εκλογές για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Λευτέρης Κατωπόδης

Ο κ. Λ. Κατωπόδης είπε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο νησί που δεν αντέχουν την κατάσταση και η οποιαδήποτε κίνηση επιθυμεί να ασχοληθεί με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα δεν είναι στην ουσία μονοκομματική και κρίνει τη σύνθεση προσώπων και ιδεολογιών απαραίτητη, διότι όχι μόνο τώρα αλλά πάντοτε το είχε ανάγκη το Μεγανήσι και πρότεινε να μετεξελιχθεί η Κίνηση σε δημοτική παράταξη με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά. Επέκρινε τη στάση του δημάρχου ο οποίος δεν αποδέχεται στην ουσία την Κίνηση εν συνόλω αλλά ως μονάδες προσώπων, κάτι που προαναφέρθηκε από τον κ. Λ. Κατωπόδη και που το χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο». Με μια ιδεολογική πλατφόρμα, όχι σε κομματικά πλαίσια, η Κίνηση θα αναγκάσει τη δημοτική εξουσία να την αφουγκραστεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν [τα μέλη της Κίνησης ως μονάδες και όχι ως θεσμική υπόσταση] την άρνηση, τη χλεύη κλπ. Ως εκ τούτου κρίνεται κατά τον ίδιο η δημιουργία καταστατικού ως απολύτως αναγκαία.

Γεράσιμος Κατωπόδης

Έθεσε το θέμα πως μπορεί η Κίνηση να συνεργαστεί καλύτερα με τη δημοτική αρχή αν και η ίδια όπως ήδη ειπώθηκε θέλει την Κίνηση ξεχωριστά και όχι ως σύνολο και το ότι αποφεύγει ή απορρίπτει τη συνεργασία στην ουσία την Κίνηση δείχνει απλά το επίπεδο της δημοτικής αρχής και την νοοτροπία της.

Παρέμβαση Α. Δάγλα

Να υπάρχει από μια ομάδα της Κίνησης τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη πρόταση – παρέμβαση για ένα σημαντικό θέμα και να παρουσιαστεί [να γίνει παρέμβαση] στο δημοτικό συμβούλιο.

Παρέμβαση Λάκη Κατωπόδη

Έψεξε τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου που σε κάποια συνεδρίασή του δημιούργησε επίτηδες ένταση για να μην ακουστεί η Κίνηση μέσα σε αυτό και να αποπεμφθεί.

Γεράσιμος Κατωπόδης

Κατέθεσε την πρόταση για την πραγματοποίηση μιας Ημερίδας στο Μεγανήσι με θεματολογία τα θέματα των υποδομών (βιολογικός, νερό κλπ).

……………………………………………………..

Επειδή η μπαταρία με «πούλησε» και επειδή τα video έχουν ήδη αναρτηθεί από τον Κώστα τον Scr0m ο οποίος προσφέρθηκε να με βοηθήσει με κάθε τρόπο (ακόμα και να μου παραχωρήσει από υλικό μέχρι τη δική του μηχανή), μπορείτε απλά –αν και οι περισσότεροι τα έχετε ήδη δει- να απολαύσετε τη συνέχεια εδώ.

Αποστόλης Γατής

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ακυρώνει η Αποκενρωμένη την απόφαση του Δ Σ για την πράξη Διοκητικής Αποβολής στο Φανάρι

Αποκεντρωμένη και Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου συμφωνούν: Ο Δήμος Μεγανησίου ουδεμία δικαιοδοσία έχει επί του ακινήτου στην  περιοχή ‘Φανάρι’ και […]

5 Σχόλια

 1. ΕΙΔΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕ Ο ΣΚΡΟΜ Ο ΚΩΣΤΑΣ FB ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ 15 ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΚΑΝΑΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΉΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΒΓΑΛΑΤΕ (ΠΕΣΑΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ )
  ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΟΣΜΟ ???
  Ο ΧΑΡΗΣ Ο ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΨΑΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ 10 ΦΟΡΕΣ.
  ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΕ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ Ο ΑΣΠΡΟΜΑΛΛΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΡΩ??? ΜΙΛΑΩ ΕΙΛΗΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΜΟΥ .
  Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ .Ε . ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ??? ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΠΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΚΑΤΩΠΟΔΗ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ .
  ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΥΤΕΥΤΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ.
  ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΙΔΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ .ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΎΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΑ ΚΡΙΜΕΝΑ .
  ΔΕΝ ΠΕΊΘΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΤΟΠΟΙΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΜΙΝΕΙ ΠΟΤΕ 365 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΤΑ .
  ΕΙΝΑΙ 10 ΜΕΡΕΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΤΟ ΘΕΙΞΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ .
  Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ.
  Ο ΓΑΒΡΙΛΗΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ .
  ΔΕΝ ΖΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ .
  Υ.Γ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΒΥΡΩΝΑΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ .
  ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΑ .
  ΣΠΥΡΟ ΚΑΤΩΠΟΔΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΕΠΕΣΕΣ ΠΟΛΥ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ

 2. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ ΕΙΛΗΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΩ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΎΚΛΟ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΟΥΝ ΤΟΝ ΨΑΡΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ .
  ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΣΩΤΗΡΕΣ !!!
  ΜΠΟΡΕΙ ΚΥΡΙΕ ΣΠΥΡΟ ΚΑΤΩΠΟΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΠΟΛΙΤΚΑ(ΚΑΛΑ ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΕΣ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ???)
  ΑΛΛΑ ΠΟΝΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ .

 3. Όσον αφορά τις παρανομίες στο νησί η γενικότερη αίσθηση που δίνεται είναι ότι όποιος θέλει και μπορεί, κάνει ότι θέλει.Αυτό είναι το δάσος. Αν το δεντρο είναι οι καντίνες θα ήθελα να τονίσω, για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, ότι αν είναι νόμιμες ή όχι, καλαίσθητες ή μη, φιλικές στο περιβάλλον ή όχι, αυτό δεν έχει να κάνει με αυτούς που τις επινοικιάζουν.Οι άνθρωποι κοιτάζουν να κάνουν την δουλειά τους, να ζήσουν τις οικογένειές τους και καμία ευθύνη δεν έχουν.

  Όσον αφορά τον Χάρη Κατωπόδη, προσπάθησε να προσδώσει μία πολιτική – κομματική ταυτότητα στην Κ.Ε.Π.Μ. όχι απαραίτητα κακοπροαίρετα αλλά ίσως επειδή έτσι έχει μάθει να δρά και να σκέπτεται( ελπίζω σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής του ζωής ) και όταν βλέπει κάτι διαφορετικό να προβληματίζεται και να διερωτάται.
  Η Κ.Ε.Π.Μ από σύστασής της αποφάσισε να μείνει έξω από κομματικές επηροές και τάσεις και να κινείται με γνώμονα το καλό του νησιού και μόνον αυτού.Δεν νομίζω άλλωστε ότι πρέπει να έχεις κομματική ταμπέλα για να κάνεις τα αυτονόητα…
  Προσωπικά δε, ποτέ δεν υπήρξα κομματικοποιημένος και δεν είχα καμμία κομματική ταυτότητα. Δεν σκοπέυω λοιπόν να αποκτήσω, ειδικά τώρα που εν μέσω οικονομικής κρίσης το πολιτικό σύστημα έχει απομυθοποιηθεί στα μάτια του περισσότερου κόσμου και έχει πάρει την κάτω βόλτα…
  Είδικότερα για το Μεγανήσι, να ψάχνουμε για πολιτικές ή κομματικές ταυτότητες με την πορεία που έχουν πάρει οι δύο τρεις τελευταίες δημοτικές εκλογές, είναι τουλάχιστον άτοπο. Θυμηθείτε λίγο τα άτομα που συμμετείχαν στα ψυφοδέλτια των δύο τελευταίων υποψηφιών συνδυασμών και αν καταφέρετε να βγάλετε άκρη πολιτική πείτε μου και εμένα…
  Για αυτό λοιπόν ας αφήσουμε στην άκρη τα κόμματα και τις πολιτικές και ας δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό για το νησί.

 4. @Mασκοφόρος της αλήθειας
  Καλέ μου φίλε,τάχουμε ξαναπεί δεν πυροβολάμε αδιακρίτως,τουλάχιστον ας αρχίσουμε ιεραρχικά, το πρόβλημα είναι πως υπάρχει κατεστημμένο που λειτουργεί αυστηρά “κομματικά” και καθόλου δημοκρατικά για την υπόλοιπη Μεγανησιώτικη κοινωνία.Οι “ημέτεροι” αλωνίζουν,αποκλείουν,απειλούν…ο κ.Κατωπόδης ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας,της απόστασης δεν γίνεται να συνειδειτοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος,όμως θέλει πραγματικά να βοηθήσει κι ενδιαφέρεται για το νησί και εξ όσων τυγχάνει να γνωρίζω στο μυαλό του υπάρχει πάντα η ελπίδα της μόνιμης διαμονής.

  @Σπύρο Κατωπόδη
  Είσαστε σε καλό δρόμο, χαιρόμαστε που υπάρχετε,η κοινωνία σας έχει-όπως όλους μας- ανάγκη,ο δρόμος σας είναι μακρύς και δύσκολος,πρέπει να πείσετε,πρέπει να βρείτε τρόπο επικοινωνίας με την κοινωνία και τα προβλήματά της,κουβαλάτε ακόμα βαρίδια, δικαιωμένος από τους επικριτές μου πιά, συνεχίζουμε “πορείες παράλληλες”.

 5. Αν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές στο νησί, πέρα από το ότι θα αποροφούσε πιο ομαλά τους καλοκαιρινούς του επισκέπτες, θα αποτελούσε και για εμάς μια πρόσκληση να επιστρέψουμε για μόνιμη εγκατάσταση στα πάτρια εδάφη. Εκτός κι αν πιστεύετε ότι μας αρέσει να ταλαιπωρούμαστε στο κλεινόν άστυ και να τρέχουμε όλη μέρα αλλόφρωνες για το τίποτα τελικά. Ευκαιρία ήταν τώρα με την οικονομική κρίση να δωθεί σε πολλούς Μεγανησιώτες, ειδικά τους οικογενειάρχες, η ευκαιρία να επαναπατριστούν και να ζήσουν όπως πραγματικά θέλουν και όχι όπως αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να ζούν. Προσωπικά παρόλο που ακόμα οι συνθήκες στο νησί δεν το ευνοούν δεν το αποκλείω, ίσα ίσα που το λοξοκοιτάζω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *