Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2022

ΦΠΑ 13% ή 23% ; Ανάλογα …τη μπουγάτσα!

Φοροτρέλα για μια μπουγάτσα

Βαβέλ επικρατεί με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ για σφολιατοειδή που διατίθενται από εστιατόρια, κυλικεία και άλλα καταστήματα. Διαφορετική τιμή θα έχει μια μπουγάτσα με κρέμα και μια με τυρί. Ο ΦΠΑ δύο ταχυτήτων περιπλέκει τη κατάσταση.

Αλαλούμ επικρατεί στην αγορά με τον ΦΠΑ δύο ταχυτήτων. Σύμφωνα με τις νέες διευκρινήσεις του υπουργείου Οικονομικών τα γλυκά και τα παγωτά που καταναλώνονται εκτός καταστήματος, ακόμα και εάν τα πήρε κάποιος στο χέρι, φορολογούνται με ΦΠΑ 13%, εάν όμως καταναλωθούν εντός του καταστήματος πρέπει να μπει ΦΠΑ 23%.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μπουγάτσας, η οποία ανάλογα με το αν θα είναι γλυκιά ή αλμυρή θα έχει διαφορετικό συντελεστή. Όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”, εάν η μπουγάτσα είναι αλμυρή, είτε καταναλώνεται εντός καταστημάτων είτε όχι, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% ενώ αν η μπουγάτσα είναι γλυκιά και καταναλωθεί εκτός καταστήματος έχει συντελεστή 13%. Αντίθετα, ακόμα και αν είναι γλυκιά, αν καταναλωθεί εντός καταστήματος δεν γλιτώνει τον υψηλό συντελεστή 23%.

Γενικά, όλα τα σφολιατοειδή που διατίθενται ψημένα στους καταναλωτές θα πρέπει να φορολογούνται με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Όμως, εάν έχουν γλυκαντικές ύλες τότε θεωρούνται γλυκά και στην περίπτωση που καταναλώνονται εκτός των καταστημάτων θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%. Έτσι πχ. μια τυρόπιτα θα πωλείται με ΦΠΑ 23% ενώ μια γλυκιά μπουγάτσα με 13%.

Συνέχεια στο news247.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *