Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουνίου 2024

Ανοιχτά τα φαρμακεία κάθε μέρα όλες τις ώρες

«Πυρετός» για το ωράριο

Πράσινο φως για λειτουργία των φαρμακείων όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας. Εντονη η αντίδραση του κλάδου, που οργανώνει κινητοποιήσεις και προσφεύγει στη Δικαιοσύνη

Υπογράφηκε χθες από τον Ανδρέα Λοβέρδο η απόφαση για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στα φαρμακεία να λειτουργούν όλες τις μέρες και ώρες της εβδομάδας, ενώ προβλέπει ποινές για όσους δηλώνουν ότι εφημερεύουν και κλείνουν τα φαρμακεία τους.

Η απελευθέρωση προκαλεί την έντονη αντίδραση του κλάδου, η Γενική Συνέλευση μάλιστα των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά εξήγγειλε ήδη απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ, όπως τονίστηκε, από την 1η Νοεμβρίου σταματά η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους Ταμείων που έχουν οφειλές.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι φαρμακοποιοί μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις ένταξης στις διημερεύσεις-διανυκτερεύσεις του Σαββάτου και των απογευματινών ωρών (Δευτέρα – Τετάρτη ή Τρίτη – Πέμπτη, κατά περίπτωση). Η λειτουργία των φαρμακείων πρέπει να καλύπτει πλήρως το καθοριζόμενο, από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ωράριο.

Οι δηλώσεις ένταξης υποβάλλονται στους Συλλόγους έως 20 Οκτωβρίου εκάστου έτους και είναι δεσμευτικές για ένα έτος.

Οι Σύλλογοι ορίζουν το ωράριο εφημεριών ακριβώς όπως ισχύει σήμερα και συντάσσουν σχετικούς πίνακες, τους οποίους υποβάλλουν στις οικείες Περιφέρειες έως τις 5 Νοεμβρίου εκάστου έτους. Σε τουριστικές περιοχές, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να διαφοροποιείται, με πρόταση του τοπικού Συλλόγου και έγκριση της Περιφέρειας.

Εφημερίες
Τα φαρμακεία που θα λειτουργήσουν κατόπιν δηλώσεών τους, δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεων των εφημεριών. Ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να είναι παρών κατά τη διάρκεια της εφημερίας, ενώ υφίσταται ποινές αν δεν τηρεί το ωράριο.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, χαρακτήρισε την απόφαση παράνομη, παράλογη και χαοτική, θεωρώντας ότι οδηγεί τους φαρμακοποιούς στην εξαθλίωση και το σύστημα εφημεριών σε διάλυση:

“Η απάντησή μας είναι, σε πρώτη φάση, η προσφυγή στη δικαιοσύνη”, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

ΠΗΓΗ : ethnos.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights