Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
4 Δεκεμβρίου 2022

Ελληνική πατέντα για “ΑΙΟΛΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ”

Φανταστείτε ένα δέντρο που παράγει ενέργεια όταν περνά ο άνεμος μέσα από τα κλαδιά του.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Λεωνίδας Κόντος όχι μόνο το φαντάστηκε αλλά κατοχύρωσε και την παγκόσμια πατέντα για το πρώτο αιολικό…
δέντρο.

Στην ουσία…. πρόκειται για μια ανεμογεννήτρια χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης σε σχέση με τις συνήθεις, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και με ένταση ανέμου 2 μποφόρ, όπως εξηγεί ο κ. Κόντος.

“Το πλεονέκτημα είναι ότι ένα τέτοιου είδους αιολικό πάρκο δεν δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα -ο θόρυβος που διώχνει την πανίδα της περιοχής είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ λόγω του μικρού όγκου των πτερυγίων δεν υπάρχει κίνδυνος για τα πουλιά”. Το αιολικό δέντρο έχει περάσει ήδη από το στάδιο της εφεύρεσης σε αυτό της παραγωγής παρόλο που, όπως λέει ο ίδιος, “στην Ελλάδα είναι κατόρθωμα να κάνεις μια καινοτομική ιδέα πράξη, υπάρχουν πάρα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ το Ελληνικό κράτος δεν υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες”.

Η αιολική ανεμογεννήτρια χαμηλής όχλησης έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλης γερμανικής εταιρείας που υπέβαλε πρόταση για εξαγορά της πατέντας, η γειτονική Βουλγαρία πρόκειται να φυτέψει ένα ολόκληρο αιολικό δάσος ισχύος 800ΜW.

Αιολικά δέντρα έχουν φυτευτεί σε σπίτια, ξενοδοχεία, βιομηχανικές μονάδες, οικόπεδα αλλά και στη σκήτη Αγίου Νικολάου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Επίσης, εταιρεία Γερμανικών συμφερόντων πρόκειται να εγκαταστήσει ένα αιολικό πάρκο ισχύος 100 MW στο Πολύχρονο Χαλκιδικής. Το δέντρο μπορεί να λειτουργήσει είτε ως αυτόνομη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος είτε να διασυνδεθεί με το δίκτυο του ΔΕΣΜΗΕ ώστε η παραγόμενη ενέργεια να πωλείται στη ΔΕΗ.

Για την εγκατάσταση σε οικόπεδα και χωράφια ισχύουν οι ίδιες προνομιακές χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν για τα φωτοβολταϊκά. Η τιμή πώλησης του “αιολικού” ρεύματος είναι μεν μικρότερη σε σχέση με το “ηλιακό” (0,25 ευρώ για πάρκα ισχύος έως 50 kW, έναντι 0,55ευρώ) όμως, όπως εξηγεί ο κ. Κόντος, η παραγωγή ενέργειας μπορεί να είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτερη, καθώς η τουρμπίνα δουλεύει και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στην περίπτωση των “αιολικών δέντρων” απαιτείται το 25% της επιφάνειας που χρειάζεται ένα αιολικό πάρκο ίδιας ισχύος με κλασικές ανεμογεννήτριες.
Αir-Sun

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ Μελέτη – Κατασκευή – Επίβλεψη – Τοποθέτηση

Υπεύθυνος: Λεωνίδας Κόντος κιν.: 694 6227030

Εργοστάσιο Ιωαννίνων

τηλ.: 26510 91843

info@air-sun.gr

lkontos@air-sun.gr

Υποστηρίξτε την Ελληνική προσπάθεια και σωθείτε από την ΔΕΗ

Ελέγχει τους ανθρώπους, όποιος ελέγχει την ενέργεια. Σκέψου τι έπαθε ο Τέσλα, ο Ράιχ και τόσοι άλλοι και στήριξε την προσπάθεια για Ελεύθερη Ενέργεια ..
Της Σοφίας Χριστοφορίδου,
ΠΗΓΗ:http://elnews.gr/
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

2 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *