Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Μαΐου 2022

Σε καλύτερη μοίρα ηλικιωμένοι και αγρότες

Μετατόπιση της φτώχειας από την ομάδα των ηλικιωμένων στα νεότερα ζευγάρι με παιδιά και τους νέους εργαζομένους παρατηρείται βάσει έρευνας του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, εντάθηκε ιδιαίτερα το 2008, με το 20% του πληθυσμού, πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα, να ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ οι μισοί περίπου ζούσαν με εισόδημα μικρότερο και από το 75% του ορίου αυτού.

Η ανεργία και οι ελαστικές μορφές εργασίας, όπως η μερική απασχόληση και οι συμβάσεις έργου, έχουν συμβάλει στο να καταστούν οι νέοι η τυπική φιγούρα του φτωχού στη χώρα μας αντίθετα με ό,τι ίσχυε παλιότερα.

Μπορεί να αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, είναι δύσκολη, καθώς ο ιδιωτικός τομέας τα τελευταία χρόνια δεν παράγει αξιόλογες θέσεις εργασίας.

Εκτός αυτού, οι οικονομικές απολαβές ψαλιδίζονται από υψηλές ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να στηριχθεί ένα αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όπου κάθε δύο εργαζόμενοι εργάζονται και εισφέρουν για να συντηρείται ένας συνταξιούχος.

Αυτοί οι παράγοντες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, μετατοπίζουν ουσιαστικά τη φτώχεια από τους ηλικιωμένους στους νέους και από τους λιγότερο εκπαιδευμένους προς τις υψηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Στρατιές άνεργων νέων με απολυτήρια λυκείου ή, κυρίως, με πτυχία που δεν έχουν αξία και απήχηση στην αγορά, μένουν εκτός ή συμβιβάζονται με βιοποριστικές εργασίες χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές (κυρίως πωλητές, υπάλληλοι γραφείου, μεσίτες ασφαλιστικών και τραπεζικών εργασιών).

Αντιθέτως, μάστορες και τεχνίτες (βαφείς, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οικιακές βοηθοί, baby-sitters) έχουν καταστεί απαραίτητοι και ακριβοπληρωμένοι λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Ως εκ τούτου, μετατόπιση της φτώχειας παρατηρείται και από τις αγροτικές περιοχές προς τις αστικές. Σε άλλες δεκαετίες, το μερίδιο των αγροτών στη φτώχεια ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ενώ τώρα μειώνεται σημαντικά, τόσο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και λόγω της συρρίκνωσης του αγροτικού τομέα.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Τίτλος πρωτότυπου “Πτυχίο στην ανεργία”

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *