Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Δεκεμβρίου 2022

Αλλαγές στη δόμηση και για τους μικρούς οικισμούς

Ανατροπές στη δόμηση, αυτή τη φορά μέσα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, που όμως δεν διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, περιλαμβάνει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και βρίσκεται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπολογίζεται ότι οι ρυθμίσεις αφορούν πάνω από 6.000 οικιστικές ενότητες στο σύνολο της χώρας, όπου σήμερα οι οικοδομικέςε άδειες εκδίδονται με βάση διάταγμα του 1985.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που προωθούνται είναι:

*Μειώνεται ο συντελεστής κάλυψης του οικοπέδου από 70% σήμερα σε 60%, ενδεχομένως και χαμηλότερα.

*Αυξάνονται τα όρια αρτιότητας και πλέον θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες μόνον σε οικόπεδα με εμβαδόν 500 τετραγωνικά, τα οποία επιπλέον πρέπει να έχουν πρόσοψη τουλάχιστον 10 μέτρων σε κοινόχρηστο χώρο.

*Περιορίζονται από τα 400 στα 240 τα τετραγωνικά της νέας οικοδομής.

*Απαγορεύεται η δόμηση σε οικόπεδα με κλίση εδάφους μεγαλύτερη από 25%, όταν σήμερα δεν υπάρχει περιορισμός, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τη διατήρηση του φυσικού ανάγλυφου με προδιαγραφές για τις εκσκαφές των θεμελίων.

Με το διάταγμα του 1985 προβλέπονται ειδικές διατάξεις για επαγγελματικούς χώρους, γεωργικές εγκαταστάσεις και τουριστικές μονάδες, οι οποίες διατηρούνται αλλά με πιο αυστηρές προδιαγραφές και «ψαλίδισμα» κατά 30% των επιτρεπόμενων τετραγωνικών.

Ειδικές διατάξεις προβλέπονται για τη δόμηση σε βάθος 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές, όπου πλέον θα απαγορεύονται όλες οι μόνιμες κατασκευές, ακόμα και η διάνοιξη δρόμων από δήμους ή δημόσιους φορείς.

Χ. ΤΖ.

Πηγή : enet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *