Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Οκτωβρίου 2022

Κ.Ε.Π. Μεγανησίου: Δημόσιοι χώροι στο Βαθύ

Πρόσφατα, σε Δημοτική περιουσία στην πλατεία του Βαθιού, χτίστηκε   άλλο ένα παράνομο κιόσκι, ερχόμενο σε αντίθεση με την διαπίστωση της δημοτικής αρχής του τόπου, ότι κιόσκια τέτοιου τύπου δεν προάγουν την καλαισθησία και την αρχιτεκτονική ταυτότητα του οικισμού.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να θίξουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται καιρό τώρα από την διαχείριση του δημόσιου χώρου :

1ον 

Ένα ευρύτατο τμήμα του παραλιακού μετώπου έχει ήδη περάσει στα ιδιωτικά χέρια με τη σύμβαση της μαρίνας, δεχόμενο επιπλέον  πιέσεις   και από άλλες χρήσεις (φορτοεκφόρτωση ferry boat , δίχτυα αλιευτικών, στάθμευση αυτοκινήτων  κ. λ. π.)

2ον

Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δίνεται τμήμα του μετώπου και της πλατείας οι οποίες (επιχειρήσεις ) διεκδικούν χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο χώρο και αποκλειστική χρήση,  με κατασκευές που αποκτούν όλο και πιο μόνιμο και αντιαισθητικό χαρακτήρα , δημιουργούν υψομετρικές διαφορές από το κοινόχρηστο χώρο,  χρησιμοποιώντας  τον σε πολλές περιπτώσεις τον χειμώνα ως αποθήκη προϊόντων και εμπορευμάτων. Οι κατασκευές αυτές  πλέον ξεφεύγουν από τη μορφή της πέργκολας ή της τέντας,   είναι μόνιμες  , πολλές φορές κλεισμένες  σε περιμετρικά τους τμήματα , δεν  έχουν καμία σχέση με τη μορφή του οικισμού και αλλοιώνουν το χαρακτήρα του διαστρεβλώνοντας τη μορφή του.

Η δημοτική αρχή  θεωρούμε ότι θα πρέπει να θέσει ως πρώτη της προτεραιότητα  την αξιοποίηση του δημοσίου χώρου για τον κάτοικο και τον επισκέπτη .

Έτσι,  προτείνουμε να τεθεί ένα μέγιστο ποσοστό κάλυψης του δημοσίου χώρου που θα νοικιάζεται σε ιδιώτες, ενώ  ένα ευρύτατο τμήμα του παραλιακού μετώπου και  της πλατείας πρέπει να φροντιστεί , να διαμορφωθεί και να παραχωρηθεί στους πολίτες και τους επισκέπτες.

Παράλληλα  η δημοτική αρχή πρέπει να καθορίσει τις επιτρεπόμενες χρήσεις και να προτείνει καλαίσθητες κατασκευές σε συμφωνία με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις που έχει η Μεγανησιώτικη κοινωνία ώστε το Βαθύ  να αποκτήσει επιτέλους  το χρώμα και την αρχιτεκτονική του ταυτότητα, με γνώμονα το συμφέρον του νησιού και μόνον αυτού.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

0 Shares

6 Σχόλια

 1. Πολύ ωραίο “χάιδεμα των αυτιών” της δημοτικής αρχής, που καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.Αγόρια η βασική μας διαφορά παραμένει…όλα τα προβλήματα στο νησί απ αυτή την δημοτική αρχή προέκυψαν!
  Λέτε ξαφνικά να μεταλαχθούν σε κάτι άλλο για να δικαιολογήσουν την στήριξη που τους παρέχετε από την επιστολή δημάρχου και έπειτα,αλλά και να βγάλει “ασπροπρόσωπους” όσους τον ψηφίσατε κιόλας…
  Μακάρι, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω σε θαύματα.
  Ακόμα και η ίδια να “αλλάξει ρότα”,ακόμα κι αν έρθει νέα ,τα προβλήματα θα ταλαιπωρούν το Μεγανήσι για χρόνια,γιατί δυστυχώς οι “υπογραφές” δεν αναιρούνται παρά μόνο με την λήξη της ισχύς τους.

 2. Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΏΝ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ???
  ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΥΡΙΕ ΓΑΒΡΙΛΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΓΚΑΛΟΠ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙ Ο ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ , ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ .

 3. Καλησπέρα Γιώργο.
  Με αφορμή το σχόλιό σου , διότι τα ανώνυμα δεν μπαίνω καν στον κόπο να τα διαβάζω , θα ήθελα να παραθέσω κάποιες προσωπικές απόψεις , μιάς και η Κ.Ε.Π.Μ. εκφράζεται μέσω των ανακοινώσεών της .
  Θα ήθελα λοιπόν να σου επισυμάνω τα εξής :
  Τους πρώτους οκτώ μήνες λειτουργίας της Κ.Ε.Π.Μ. κατηγορηθήκαμε ανοικτά, πιο ανοικτα δν γίνεται, από λίγους έιναι η αλήθεια , ότι δημιουργηθήκαμε για να προκαλέσουμε πρόβλημα στην παρούσα Δημοτική αρχή του νησιού. Ότι σκοπός μας ήταν να διαβάλουμε και να προκαλέσουμε ρήγματα στην υπάρχουσα ηγεσία του νησιού.
  Τους τελευταίους τρεις μήνες κατηγορούμαστε , πάλι από λίγους ευτυχώς , ότι αβαντάρουμε την παράταξη του κ. Ζαβιτσάνου και ότι στηρίζουμε τις προσπάθειές του.
  Τελικά ούτε το πρώτο ισχύει, κατά την ταπεινή μου άποψη, ούτε φυσικά και το δεύτερο .
  Οι σκοποί μας είναι ξεκάθαροι και αναγράφονται αναλυτικά στην αρχική μας ανακοίνωση.
  1. Ενημέρωση της Μεγανησιώτικης κοινωνίας για τα τεκτενόμενα του νησιού
  2. Βοήθεια όπου και όποτε μας ζητηθεί σε ότι καλό για το νησί συμβαίνει
  3. Στυλίτευση των κακώς κειμένων του τόπου
  4. Αντιπρόταση για αυτά στα οποία διαφωνούμε
  Απλά πράγματα.
  Αν κάποιοι και από την μία και από την άλλη πλευρά θέλουν να βλέπουν φαντάσματα την ημέρα , δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό.
  Θερμούς χαιρετισμούς , σε ζηλεύω που είσαι στο Μεγανήσι παρόλο που ξέρω ότι εργάζεσαι σκληρά αυτήν την περίοδο.

  1. Αγαπητέ και συμπαθέστατε φίλε Σπύρο:1.Μάλλον η Μεγανησιώτικη κοινωνία πρέπει να ενημερώσει την κίνηση, παρά το αντίστροφο!
   2.Βοήθεια δεν σας ζητήθηκε ,αλλά ούτε και πρόκειτε ,οι ελπίδες σας εις μάτην!
   3.Τα λόγια χωρίς να ακολουθούνται από έργα είναι χάσιμο χρόνου.
   4.Η αντιπρόταση χωρίς μοχλούς πίεσης επιβολής της, παραμένει ουτοποιοια!
   Το πόσο λάθος είναι να πιστεύεις ότι αποτελούμε μειοψηφία “όσοι βλέπουμε φαντάσματα την μέρα” θα σ΄αφήσω να το διαπιστώσεις μόνος σου!
   Με φιλικούς χαιρετισμούς
   Γιώργος Γαβρίλης
   Υ.Γ: Ειλικρινά σου μιλάω, με ζηλεύω και γώ! Έτσι δεν με ενοχλεί να με ζηλεύουν οι άλλοι. Απλά να υπενθυμίσω ότι ευχαρίστως το μοιράζομαι με τον καθένα που με επισκέπτεται!

 4. Καλημέρα Γιώργο
  1. Μεγανησιώτικη κοινωνία δεν είναι μόνο οι ντόπιοι
  2. Βοήθεια ζητήθηκε με την συμμετοχή κάποιων μελών μας σε επιτροπές.
  3. Τα έργα πρέπει να πατάνε πάνω σε ένα θεωρητικό υπόβαθρο.
  4. Όταν διαφωνείς με κάτι θα πρέπει πάντα και να αντιπροτείνεις.

  Υ.Γ.1
  Η περιβόητη επιστολή , πάνω στην οποία καιρό τώρα πατάνε κάποιοι για να μας κατηγορήσουν, να θυμίσω ότι δεν στάλθηκε στην Κ.Ε.Π.Μ. αλλά σε τέσσερα μέλη της εκ των οποίων οι δύο μόνο ήταν και μέλη της γραμματείας.
  Υ.Γ.2
  Ελπίζω τέλη Αυγούστου να μπορέσω να έρθω στο νησί και να σε επισκεφθώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.