Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Οκτωβρίου 2022

Ξέσπασμα Ομπάμα για την αμερικανική οικονομία

Η αδυναμία συναίνεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αντιμετώπιση του χρέους σε συνδυασμό με ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s είχαν σαν αποτέλεσμα να διακόψει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα της χθεσινή συνεδρίαση για την οικονομία αναφωνώντας ότι «έφτασε στα όριά του».

“Αρκετά, ως εδώ! Έφτασα στα όρια μου. Μπορεί αυτό να βλάψει την προεδρία μου, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσω” φέρεται ότι δήλωσε ο Ομπάμα στους Ρεπουμπλικανούς κατά τη χθεσινή θυελλώδη συνάντηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και το Ρόιτερς.

Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών είχε σαν αποτέλεσμα την ανακοίνωση του οίκου Moody ‘s στην οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εντός των προσεχών εβδομάδων να προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησηςτων ΗΠΑ σε Aaa.

Σημειώνεται ότι το χρέος των ΗΠΑ φτάνει σε τέτοιο ύψος που δεν αποκλείεται ακόμη και στάση πληρωμών, καθώς η δυνατότητα πληρωμής του αμερικάνικου δημοσίου φτάνει μέχρι τις 2 Αυγούστου. Οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι είναι και η πλειοψηφική στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αρνείται να αυξήσει το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, που έχει συμπληρώσει τα 14.294 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 1.600 δισ. δολάρια μόνον φέτος, εφόσον δεν μειώνει τις δημόσιες δαπάνες η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα –τουλάχιστον σε ισόποση βάση.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί, πλειοψηφικοί στην Γερουσία, αρνούνται με τη σειρά τους να μειώσουν τις δαπάνες για κοινωφελείς σκοπούς, ενώ ευνοούν καταργήσεις φορο-απαλλαγών υπέρ των πλουσιοτέρων, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι εναντιώνονται.

Εάν πράγματι ο οίκος Moody’s προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης Aaa των ΗΠΑ, θα είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγαλύτερους Οίκους αξιολόγησης , που οδηγούνται σε παρόμοια απόφαση για τις ΗΠΑ.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή : enet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.