Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2022

Εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ χωρίς πανελλαδικές το 2014

Η φωτογραφία ανήκει στην πηγή

Ριζικές ανατροπές στον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας και επρόκειτο να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Καθοριστικά σημεία ο ρόλος των πρυτανικών αρχών, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τον τρόπο που το γνωρίζαμε από το 1982 και το νέο εξεταστικό σύστημα που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Μία προσεχτική ματιά στο νόμο – πλαίσιο των 150 σελίδων, μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος του πρύτανη υποβαθμίζεται, ενώ το κείμενο του υπουργείου αποτελεί οιωνό του νέου εξεταστικού συστήματος, που αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συζητήσεων.

Στον απόηχο της διαμάχης που ξέσπασε μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πρυτανικών αρχών σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές, πλέον οι τελευταίοι απειλούνται ακόμα και με απολύσεις από το Συμβούλιο Διοίκησης σε περίπτωση σωματικής ή πνευματικής ανεπάρκειας και πλημμελούς άσκησης καθηκόντων.

Για τους καθηγητές, οι οποίοι εντάσσονται σε τρεις βαθμίδες (καταργείται αυτή του λέκτορα), προβλέπεται μπόνους σε περιπτώσεις αριστείας, αλλά τελικά δεν περιλαμβάνεται μείωση μισθού σε περιπτώσεις αρνητικής αξιολόγησης.

Η part time φοίτηση και οι ξένες γλώσσες

Στο σαρωτικό νόμο – πλαίσιο προβλέπονται συνεργασίες με ξένα ΑΕΙ, μαθήματα σε ξένη γλώσσα, δυνατότητα παράλληλης διδασκαλίας και πρόσκλησης ξένων καθηγητών, χρηματοδότηση με κριτήρια ποιότητας, πλήρης δημοσιότητα αποφάσεων των ΑΕΙ, μαχαίρι στους αιώνιους φοιτητές.

Ενδεικτικά μάλιστα προβλέπεται ότι για την απόκτηση πτυχίου από ΑΕΙ και ΤΕΙ καθίσταται απαραίτητη η γνώση ξένης γλώσσας. Διαφορετικά, το πτυχίο θα αποτελεί μακρινό παρελθόν για τους φοιτητές.

Τέλος τίθεται και στην part time φοίτηση, καθώς εάν ένας φοιτητής δεν εγγραφεί για 2 συνεχόμενα εξάμηνα, απλά διαγράφεται.

Φοιτητές που εργάζονται περισσότερο από 20 ώρες την εβδομάδα μπορούν να γίνουν μερικής φοίτησης.

Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής διδάκτρων στους φοιτητές, όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν. Μετά τη χρονική διάρκεια σπουδών ν+2 (όπου ν είναι ο κανονικός χρόνος φοίτησης συν δύο χρόνια ) και ν+ν για τους μερικής φοίτησης, το κάθε Ίδρυμα θα αποφασίζει τους τρόπους και τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας.

Εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις

Το νέο μοντέλο εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που θα αντικαταστήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις το 2014 είναι γεγονός.

Οι υποψήφιοι θα εισάγονται στο Πανεπιστήμιο μετά την παρακο­λού­θηση ενός προπαρασκευστικού έτους σπουδών και ανάλογα με τις επιδόσεις τους θα μεταβαίνουν στο Τμήμα που τους ενδιαφέρει.

Φαίνεται πως οι σχολές θα θέτουν τα προαπαιτούμενα μαθήματα και τους συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγησή τους.

Με το νέο σύστημα οι υποψήφιοι θα μπαίνουν σε Σχολή και όχι σε τμήμα. Η μονάδα υποδοχής του φοιτητή θα είναι η Σχολή. Βασική, λοιπόν, Ακαδημαϊκή Μονάδα πλέον στο Πανεπιστήμιο θα είναι η Σχολή, που θα έχει την ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει, θα απονέμει πτυχία και μπορεί να αποτελείται από εξειδικεύσεις με συγγενή επιστημονικά πεδία.

Με λίγα λόγια, οι τελειόφοιτοι του λυκείου θα εισάγονται στις νέες σχολές, θα παρακολουθούν κύκλους μαθημάτων κα ύστερα από εξετάσεις θα κατευθύνονται στην εξειδίκευση που επιθυμούν.

Ουσιαστικά δηλαδή επιχειρείται η πλήρης κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων για όσους φοιτούν φέτος στην Α’ Λυκείου.

Οι φοιτητές αναμέμεται να εντάσσονται στα επιμέρους προγράμματα σπουδών της Σχολής, μετά το τέλος του πρώτου έτους, ανάλογα με τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις τους.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του news247.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.