Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
30 Σεπτεμβρίου 2022

Οι πλατείες έχουν ρεύμα

ΠΑΡΑ ΤΗ ΖΕΣΤΗ, ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕΝΕΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Η Κυριακή έχει δικιά της χάρη» θύμιζε από το παλιό τραγούδι μια παρέα τεσσάρων συνταξιούχων που έφτασε χθες στο Σύνταγμα από τον Πειραιά. Πληρώνοντας τα έξοδα του ταξί ρεφενέ, έλεγαν πως «όσο αντέχουν τα πόδια μας θα ‘ρχόμαστε».

Από την 6η πανευρωπαϊκή συνάντηση των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, χθες Κυριακή Παρά τη συσσωρευμένη κούραση και τη ζέστη που αποδεκατίζουν κυριολεκτικά την πλατεία από πολίτες, πολλές χιλιάδες έσπευσαν χθες να καταγγείλουν την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, του εφαρμοστικού νόμου, καθώς και την αστυνομική καταστολή της προηγούμενης εβδομάδας.

Ηδη πάντως αρκετοί, τόσο μεμονωμένα στις συνελεύσεις όσο και στα πηγαδάκια της πλατείας, ποντάρουν στον κοντινό Σεπτέμβριο. «Δώσαμε μια μάχη και δεν την κερδίσαμε. Να μην το κρύψουμε. Να χαράξουμε σχέδιο για το πώς θα κινηθούμε από Σεπτέμβρη και μετά. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναβγούμε στο δρόμο».

Non grata

«Το πνεύμα της πλατείας δεν ηττήθηκε ποτέ. Υπάρχει παντού και στο τέλος θα νικήσει, ανεξάρτητα από το όνομα της πλατείας», έλεγαν στο Σύνταγμα τη στιγμή που οι πλατείες Κορινθίας σε κοινή ανακοίνωσή τους (και διαδικτυακώς) κηρύσσουν «ανεπιθύμητους» στο νομό τούς βουλευτές Παναγιώτη Μπεγλίτη, Αικατερίνη Φαρμάκη-Γκέκη και Αγγελο Μανωλάκη που υπερψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο. Ξεχωριστή αναφορά κάνουν στον Κωνσταντίνο Κόλλια, «επίσης ανεπιθύμητος» αφού ψήφισε μαζί με το κόμμα του «τον βαρύ και εξοντωτικό εφαρμοστικό νόμο».

Την ίδια στιγμή όμως, «ζούμε την πιο ενδιαφέρουσα εποχή και την πιο αισιόδοξη», όπως έλεγε ο Γιάννης Αγγελάκας στο Σύνταγμα. «Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Οι μάσκες πέφτουν και εμείς είμαστε εδώ. Και τραγουδάμε».

Μετά και τα τελευταία ψηφίσματα, η συμπαράσταση της πλατείας προς τα αποκλεισμένα πλοία του Στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙ θεωρείται δεδομένη. Η πλατεία «καταγγέλλει και καταδικάζει κάθε δολιοφθορά που επιχειρήθηκε στα πλοία» και απαιτεί -μεταξύ άλλων- «την άμεση ανάκληση της άδειας προς ναυτιλλομένους που εξέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής με σκοπό να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων και την άμεση απελευθέρωση του Αμερικανού πλοιάρχου που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό».

Τέλος, για αύριο η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Αγωνιζόμενη Ελλάδα», που εδρεύει στις Βρυξέλλες, προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία ενώ την ερχόμενη Παρασκευή ενημερωτική ημερίδα για τις εδώ κινητοποιήσεις με υλικό που «αποδεικνύει τις παράνομες δραστηριότητες της αστυνομίας και των πρακτόρων/προβοκατόρων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή των διαδηλωτών». Μέλη της συγκεκριμένης Πρωτοβουλίας ήταν που είχαν σηκώσει πανό πριν από λίγους μήνες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον «αγωνιζόμενο λαό της Κερατέας». *

66 πανεπιστημιακοί του ΕΜΠ στηρίζουν το «κίνημα της πλατείας»

Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί, τονίζουν για το «κίνημα των πλατειών» 66 πανεπιστημιακοί του ΕΜΠ σε επιστολή στήριξής τους, προβληματιζόμενοι από την επιχείρηση συκοφάντησης αυτού του κινήματος, στην οποία έχουν επιδοθεί οι κρατούντες.

Ο λαός σήμερα αγωνίζεται στις πλατείες για να ξανακερδίσει τη ζωή και την ελπίδα για το μέλλον, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα. Η επιστολή έχει ως εξής:

Η επιστολή

Ενας άνεμος ελπίδας ξεκινάει από τις πλατείες όλης της Ελλάδας. Ενας άνεμος αγώνα, συλλογικότητας και αλληλεγγύης, κόντρα στην ηττοπάθεια, το μαρασμό, το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» που πάει να κατακλύσει και να γονατίσει την ελληνική κοινωνία.

Και δεν μπορούσε ένα τέτοιο ρεύμα παρά να γεννηθεί από ένα αποφασιστικό «φτάνει πια!» προς τον υποτιθέμενο μονόδρομο του Μνημονίου, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην καταστροφή και το λαό σε βαθιά δυστυχία. Ενα αποφασιστικό «φύγετε!» προς τις δυνάμεις που μιλούν εξ ονόματος του λαού, την ίδια ώρα που προωθούν κυνικά τις πιο αντιλαϊκές «λύσεις».

Ομως ο λαός είναι σήμερα παρών, ένα πολύχρωμο ποτάμι κατακλύζει τις πλατείες, αγωνίζεται για να ξανακερδίσει τη ζωή και την ελπίδα για το μέλλον.

Το «κίνημα των πλατειών» τρομάζει τους κρατούντες. Αφού απέτυχαν αρχικά να το πνίξουν στην αφάνεια, εξαφανίζοντάς το από τα ελεγχόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σήμερα, λύκοι ενδεδυμένοι με προβιά προβάτου έχουν βάλει μπροστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη επιχείρηση συκοφάντησης. Είναι τάχα το κίνημα των πλατειών αντιδημοκρατικό! Αλλά αυτό δεν αποτελεί μια απόδειξη για το πώς εννοούν τη Δημοκρατία; Αραγε η Δημοκρατία λειτουργεί καλά όταν ο λαός είναι στο περιθώριο και υπακούει αγόγγυστα όλες τις προσταγές; Οταν αποφασίζουν άλλοι και μάλιστα ενάντια στα συμφέροντά του; Οταν οι επιθυμίες, οι ανάγκες, τα όνειρά του αγνοούνται προκλητικά;

Ή μήπως αυτό αποτελεί προετοιμασία της κοινής γνώμης για ένα χτύπημα του κινήματος αυτού με ωμή βία; Είναι δυνατόν να φτάσουν μέχρις εκεί; Τα γεγονότα της 15/06 μας προβληματίζουν έντονα.

Οι φωνές από τις πλατείες για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» συγκινούν βαθιά την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΜΠ. Σήμερα που το δικαίωμα για μια ανθρώπινη ζωή γίνεται βορά στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις των αγορών, σπρώχνοντας μεγάλα τμήματα του λαού μας στη μιζέρια και στο περιθώριο. Σήμερα, που η Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση δέχεται σφοδρή επίθεση, με στόχο να καταστεί ξανά αποκλειστικό προνόμιο των «εχόντων και κατεχόντων» και προνομιακό πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Σήμερα, που ενώ περισσεύουν τα λόγια υπέρ μιας ανάπηρης -τελικά- δημοκρατίας αποστεώνεται το πραγματικό περιεχόμενο της Δημοκρατίας. Σήμερα, που εγχώριοι και υπερεθνικοί «άρχοντες και αφέντες», επιχειρούν να τρομοκρατήσουν ένα ολόκληρο λαό πως αν δε θυσιαστεί εθελοντικά στους βωμούς των αδηφάγων αγορών, θα οδηγηθεί στη φτώχεια και στην καταστροφή. Σήμερα, το σύνθημα αυτό, που ταυτίστηκε με μια μεγαλειώδη ανάταση της ελληνικής κοινωνίας, ζεσταίνει ξανά τις καρδιές των ανθρώπων και οπλίζει τις θελήσεις τους.

Είμαστε εδώ. Είμαστε μαζί.

Πανεπιστημιακοί Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Πηγή : enet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.