Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
14 Αυγούστου 2022

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων, πλην ειδικών εξαιρέσεων

Επτά σημεία συγκεκριμένης πρότασης για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, έχει αποστείλει προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Σήμερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει τις αλλαγές που επέρχονται στο….
τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, αλλά και θα εξειδικεύσει τις προθέσεις της όσον αφορά το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τελικώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή ενός εφάπαξ τέλος ίσου με το 10% της αντικειμενικής αξίας του οικοδομήματος, προκειμένου να λήξει η «ομηρία» των κατόχων αυθαιρέτων κτισμάτων. Ωστόσο, η όποια ρύθμιση δεν θα ισχύσει στις περιπτώσεις εκείνες που τα κτίσματα βρίσκονται ενός περιοχών που διέπονται από εθνικές και διεθνείς συμβάσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, σε παραλίες και εθνικούς δρυμούς.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς στην επιστολή που συνοδεύει τις προτάσεις της Ομοσπονδίας σημειώνει πως “η αδυναμία κατεδάφισης των αυθαιρέτων αλλά και είσπραξης των εξοντωτικών προστίμων διατήρησης, μοιραία θα οδηγηθούμε στην πεπατημένη της «περαίωσης». Μια τέτοια λύση μπορεί να επιτύχει μόνον αν είναι προσιτή και ελκυστική σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, χωρίς «τιμωρητικούς» αυξητικούς συντελεστές για χώρους με μεγαλύτερα εμβαδά, με τους οποίους το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να αποθαρρύνονται οι ενδιαφερόμενοι, όπως έγινε με την αλλαγή χρήσης στα υπόγεια, όπου τα χρήματα που χάθηκαν είναι περισσότερα από όσα εισπράχθηκαν”.

Ειδικότερα οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ προνοούν την:

1. Εξαίρεση από την κατεδάφιση που να προσομοιάζει με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, με μειωμένο πρόστιμο ανέγερσης και κατάργηση του προστίμου διατήρησης, με αμοιβή μηχανικών ανάλογη με τους ημιυπαίθριους.

Παράταση της προθεσμίας δήλωσης αλλαγής χρήσης (που λήγει στις 30 Ιουνίου) ώστε να δοθεί στους πολίτες η ευχέρεια της ταυτόχρονης δήλωσης χώρων που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες κτισμάτων.

2. Υπολογισμός του προστίμου ανέγερσης, με ενιαίο συντελεστή, χωρίς κλιμακώσεις και με βάση τον τύπο:

Εμβαδόν αυθαιρέτου x Τιμή ζώνης αντικ. προσδιορισμού X 10%

Μειωτικός συντελεστής 50% για:

*Κύρια και μοναδική κατοικία

*Υπόγεια – βοηθητικούς χώρους

*Όλα τα κτίσματα προ του 2004

3. Τρόπος καταβολής: 18 διμηνιαίες δόσεις – Έκπτωση 20% στην εφάπαξ καταβολή.

4. Μη επιβολή αναδρομικών φόρων μεταβίβασης, κληρονομιάς κλπ.

Μη επιβολή οποιωνδήποτε αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών.

Μη επιβολή οποιωνδήποτε αναδρομικών δημοτικών τελών ή άλλων επιβαρύνσεων.

5. Δυνατότητα μεταβίβασης και άμεσης σύνδεσης των δηλουμένων κτισμάτων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

6. Εξαίρεση από τη λύση για αυθαίρετα εντός δασών, αιγιαλού, αρχ. χώρων κλπ.

Για αυθαίρετα επί λοιπών καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων: Καταβολή προστίμου ανέγερσης + εξαγορά αξίας γης.

7. Εξάλειψη των λόγων που εξωθούν τους πολίτες στην αυθαίρετη δόμηση:

Ταχεία επέκταση σχεδίων πόλης, λογικοί κανόνες δόμησης και αρτιότητας για την εκτός σχεδίου δόμηση, ταχεία έκδοση οικοδομικών αδειών, με απλοποίηση διαδικασιών και μείωση υποχρεωτικών αμοιβών και εισφορών για τη νόμιμη δόμηση.

http://dailynews24.gr/

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *