Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουλίου 2024

Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού στα δημόσια έργα

Νέους, πιο διαφανείς κανόνες του παιχνιδιού στο σύστημα ανάθεσης μελετών και εκτέλεσης δημόσιων έργων επιχειρεί να θέσει αμέσως μετά τις γιορτές η κυβέρνηση προωθώντας, ταυτόχρονα, τη σύσταση ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων.

Σύμφωνα με εισήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Δ. Ρέππα, στο υπουργικό συμβούλιο, προωθείται νέο θεσμικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

ΜΗΤΡΩΑ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ: Δημιουργούνται γενικές κατηγορίες για μελέτες κτιριακών, συγκοινωνιακών, λιμενικών και υδραυλικών έργων και θεσπίζονται ειδικές κατηγορίες «παρόχων υπηρεσιών». Με τις νέες ρυθμίσεις η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει επαγγελματική διέξοδο σε εκατοντάδες μηχανικούς (σ.σ.: ενόψει και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων), ενώ επιχειρείται να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ομίλων και εταιρειών, οι οποίες θα στελεχώνονται από προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και θα αναλαμβάνουν ολόκληρη τη μελέτη τεχνικού έργου.

ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ: Ανατίθεται στην ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Μελετών και Εργων να βάλει φρένο στις, εκ των υστέρων, αναθεωρήσεις των αρχικών συμβάσεων.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ: Η ανάθεση των συμβάσεων γίνεται από πενταμελείς επιτροπές (κατ’εξαίρεση τριμελείς όταν κριτήριο ανάθεσης είναι η χαμηλότερη τιμή εφόσον ο προϋπολογισμός των συμβάσεων είναι κάτω των ορίων των κοινοτικών οδηγιών). Μόνο ένα από τα μέλη των επιτροπών προέρχεται από την αναθέτουσα αρχή, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται με κλήρωση από καταλόγους στους οποίους εγγράφονται όλοι οι μηχανικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ: Η απευθείας ανάθεση των συμβάσεων με προεκτιμώμενη αμοιβή μέχρι 30.000 ευρώ για μελέτες και 15.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών διατηρείται αλλά αλλάζει η διαδικασία ανάθεσης. Στο εξής ο ανάδοχος δεν θα επιλέγεται αυθαίρετα από την αναθέτουσα αρχή, αλλά μέσω δημόσιας κλήρωσης μεταξύ όσων έχουν τα νόμιμα προσόντα και εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ: enet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights