AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (Πρώτη ανάρτηση 9/06/2011)
Διαβάζουμε στην απόφαση της 8ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ του Δ.Σ. Μεγανησίου (ημερομηνία 25/05/2011) με θέμα: “Θέματα οργάνωσης και λειτουργίας οικισμών στη θερινή περίοδο (κυκλοφοριακές ρυθμίσεις)”:
«Απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων εντός του οικισμού Βαθέως, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο εκτός των περιπτώσεων τροφοδοσίας καταστημάτων και ειδικών περιπτώσεων οχημάτων με ειδική άδεια.»
Η πεζοδρόμηση των οικισμών πρέπει να είναι από τους πρώτους στόχους (κατά την άποψή μου ο πρώτος) κάθε δημοτικής αρχής. Όπως κάθε στόχος, όμως, έτσι και αυτός, για να μπορέσει να επιτευχθεί, χρειάζεται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.
Μπορεί να υλοποιηθεί η πιο πάνω απόφαση, όταν έχει σαν συνέπεια τη μη δυνατότητα πρόσβασης στο 1/4 του Μεγανησίου, και όχι μόνο στους οικισμούς Βαθέως και Κατωμερίου (όπως αναφέρει η απόφαση του Δ.Σ.), φορτηγών άνω των 3,5 τόνων (όσο περίπου ένα αγροτικό);
Δυστυχώς ο δρόμος μπροστά από το ΒΟΟΜ – ΒΟΟΜ είναι ο μοναδικός απ’ όπου μπορεί να περάσει πάνω από 3,5 τόνους φορτηγό με κατεύθυνση τις περιοχές Πασουμάκι, Κακοπέτρι, Μακριά Πούντα, Χοιρομούσι, Αμπελάκια, Αλαφομύτη, Αθερινό, Φανάρι, Ακόνια έως και την Ελιά, κάτω από το Δημαρχείο Μεγανησίου ή στη θέση Καραμαντάνι.
Δηλαδή ένα φορτηγό που έρχεται στο Μεγανήσι θα σταματήσει να πάρει πρώτα άδεια και τι θα του πουν «Όχι μην περάσεις!»; Ούτε ο περιφερειακός του Βαθέως μπορεί να δώσει λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, διότι πρέπει να γίνει και δεύτερος περιφερειακός στη θέση των Αγίων Αποστόλων Κατωμερίου.
Π.χ. πώς θα ήταν δυνατός ο εφοδιασμός του Μεγανησίου αν ανάλογο μέτρο εφαρμοζόταν για τον οικισμό του Νυδριού προ της κατασκευής του εκεί περιφερειακού ;
Αν είχε πραγματοποιηθεί ο περιφερειακός του Κατωμερίου (Προφήτης Ηλίας – Δημαρχείο και Δημαρχείο – δρόμος Αθερινού), θα μπορούσε να μην περνάει κανένα φορτηγό μέσα από το Βαθύ και το μέτρο της απόφασης του Δ.Σ. να υλοποιηθεί πλήρως έχοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Το ίδιο και για το Κατωμέρι, μέσα από το οποίο πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά όλα τα Ι.Χ. με κατεύθυνση τις πιο πάνω περιοχές, και να μην ταλαιπωρούνται όσοι μένουν στο Σπαρτοχώρι για να κάνουν την πιο πάνω διαδρομή.
Επίσης πρέπει να δοθεί στην κυκλοφορία (ασφαλτόστρωση, φωτισμός, βατές κλίσεις ) ο μικρός περιφερειακός του Βαθέως για την χρήση περισσότερο από Ι.Χ. αυτοκίνητα, οπότε να μειωθεί ακόμη περισσότερο η κυκλοφορία στο κέντρο του οικισμού Βαθέως .
Έτσι φτάσαμε στο 2011 μ’ ένα από τα πιο σημαντικά έργα ανεκτέλεστο, (τα λεφτά εν τω μεταξύ τελείωσαν), διότι προτιμήθηκαν έργα υποδεέστερης σημασίας (δρόμος Βαθύ – Καραμαντάνι – Παναγία) ίδιου περίπου μήκους, όπως και η λάθος στρατηγική να μην ξεκινήσει ταυτόχρονα με την διάνοιξη του τμήματος Αγ. Ηλίας – Δημαρχείο και η διάνοιξη Δημαρχείο – δρόμος Αθερινού, ώστε στο ίδιο χρονικό διάστημα να είχαμε τουλάχιστον την πλήρη διάνοιξη του περιφερειακού (και να λυθούν τα όποια ιδιοκτησιακά προβλήματα, ενώ τώρα ίσως θέλουμε άλλο τόσο για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις).
Εδώ γίνεται αντιληπτό (αφού ένα έργο που ονομάζεται περιφερειακός Κατωμερίου είναι το ίδιο σημαντικό και για το Βαθύ και κάνει πιο εύκολη τη ζωή των κατοίκων του Σπαρτοχωρίου) ότι το ΜΕΓΑΝΗΣΙ έχει περάσει από την εποχή που οι μεταφορές γίνονταν με τα πόδια και τα μουλάρια, οπότε κάθε οικισμός έπρεπε να έχει το δικό του λιμάνι, το δικό του ελαιοτριβείο κ.τ.λ., στην εποχή των δρόμων και των φορτηγών που σε σχέση με το μικρό μέγεθος του νησιού το καθιστούν ουσιαστικά έναν οικισμό.
Είναι απαραίτητο επομένως ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός του Μεγανησίου να γίνεται σα να είναι ένα και αδιαίρετο. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τη νοοτροπία μας. Είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε όσον αφορά το Μεγανήσι ως Μεγανησιώτες και τίποτε άλλο.
Δείτε τον χάρτη εδώ
Ολόκληρο αγώνα κάματε να διώξτε το Ζαβιτσάνο ,το καταφέρατε, περάσανε τρία χρόνια ,τώρα το θυμηθήκατε ;
Μωρέ αγάπες!!!
Ο Αγώνας δεν έγινε για να φύγει κανένας Ζαβιτσάνος και κανένας Σαμαράς. Ο αγώνας έγινε και συνεχίζεται για μια άλλη Ελλάδα κι ένα άλλο Μεγανήσι. Ποτέ κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή προσώπου δύναται από μόνη της να φέρει αλλαγή πολιτικής. Για προσωπολάτρες κοιταχτείτε στον καθρέφτη, μην τους ψάχνετε σε τρίτους.