Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Απριλίου 2025

Αυστηροποιείται και προσωποποιείται ο έλεγχος IP στο διαδίκτυο , νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα

 

Με τον νόμο 5179/2025 ουσιαστικά συνδέεται το ΑΦΜ με την ip του χρήστη . Τσουχτερά πρόστιμα  με email από την ΑΑΔΕ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Άρθρο 81
Ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο Τροποποίηση παρ. 1 και 10Α άρθρου 66Ε ν. 2121/1993
1. Στην παρ. 1 του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993 (Α΄ 25), περί προστασίας των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο η φράση «του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας ή του συγγενικού δικαιώματος, το οποίο προσβάλλεται» αντικαθίσταται από τη φράση «των ανωτέρω δικαιωμάτων που προσβάλλονται», β) στο τρίτο εδάφιο μετά από τη λέξη «διαδίκτυο» προστίθενται οι λέξεις «ο καθολικός ή ειδικός διάδοχος αυτού», γ) στο πέμπτο εδάφιο μετά τις λέξεις «κατάληξη .gr» προστίθενται οι λέξεις «ή .ελ », και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Αν προσβάλλεται στο διαδίκτυο δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικό δικαίωμα, ο δικαιούχος μπορεί να ακολουθήσει την περιγραφόμενη στις επόμενες παραγράφους διαδικασία. Την ίδια διαδικασία δύναται να ακολουθήσει ομοίως, ο δικαιούχος των ανωτέρω δικαιωμάτων που προσβάλλονται δια της προσφοράς προϊόντων ή υπηρεσιών στο διαδίκτυο είτε μέσω διαφήμισης είτε μέσω προώθησης. Ως δικαιούχος για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου νοείται ο δικαιούχος του οποίου το δικαίωμα προσβάλλεται στο διαδίκτυο, ο καθολικός ή ειδικός διάδοχος αυτού, καθώς και οποιοσδήποτε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ή προστασίας, στον οποίο έχει ανατεθεί η διαχείριση ή η προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων. Η παρούσα διαδικασία δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις προσβολών που τελούνται από τελικούς χρήστες. Η παρούσα διαδικασία δεν θίγει τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Διαχείρισης και Εκχώρησης Ονομάτων Χώρου (domain names) με κατάληξη .gr ή .ελ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ο οποίος καταρτίζεται με απόφαση της ΕΕΤΤ.»

2. Στην περ. β) της παρ. 5 του άρθρου 66Ε του ν. 2121/ 1993, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) διαγράφονται οι λέξεις «όπου είναι εφικτό», β) οι λέξεις «τον πάροχο υπηρεσίας φιλοξενίας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών» εφόσον τα στοιχεία επικοινωνίας τους έχουν συμπεριληφθεί στην αίτηση, γ) μετά τις λέξεις «ή/και ονομάτων χώρου» προστίθενται οι λέξεις «ή/και των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου», και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Η Επιτροπή εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη λήψη της αίτησης αποφασίζει είτε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο, είτε να συνεχίσει τη διαδικασία.

α) Η υπόθεση τίθεται στο αρχείο με πράξη της Επιτροπής, στην οποία αναφέρονται τουλάχιστον ένας από τους ακόλουθους λόγους:

αα) μη χρήση της προδιατυπωμένης αίτησης,

αβ) έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης, αγ) ύπαρξη εκκρεμοδικίας μεταξύ των ίδιων μερών ή έκδοση οριστικής απόφασης επί της εξεταζόμενης διαφοράς,

αδ) έλλειψη αρμοδιότητας, αε) έλλειψη λόγων και επαρκών αποδεικτικών στοιχείων (προδήλως αβάσιμη), αστ) απόσυρση της αίτησης πριν από την εξέτασή της,

αζ) μη καταβολή του τέλους εξέτασης της υπόθεσης σύμφωνα με την παρ. 3 και, αη) λήψη άδειας χρήσης δικαιωμάτων. β) Αν συνεχιστεί η διαδικασία, η Επιτροπή ενημερώνει

ταυτόχρονα εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη λήψη της αίτησης τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο και, τους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών, εφόσον τα στοιχεία επικοινωνίας τους έχουν συμπεριληφθεί στην αίτηση, τους διαχειριστές και τους ιδιοκτήτες των αναφερόμενων στην αίτηση ιστοτόπων ή/και ονομάτων χώρου ή/και των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου.

Η γνωστοποίηση αυτή περιλαμβάνει τουλάχιστον τον ακριβή προσδιορισμό των δικαιωμάτων που υποστηρίζεται ότι προσβάλλονται, τις διατάξεις του νόμου που κατά τη δήλωση του δικαιούχου παραβιάζονται, περίληψη των γεγονότων και των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των αποδεικτικών στοιχείων, τους όρους τερματισμού της διαδικασίας και αναφορά της δυνατότητας εκούσιας συμμόρφωσης των εμπλεκομένων.»

3. Στο τέταρτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993 μετά τη λέξη «διαδίκτυο» προστίθενται οι λέξεις «και, όπου είναι εφικτό, τον πάροχο ενδιάμεσων υπηρεσιών» και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει, ότι το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή το συγγενικό δικαίωμα προσβάλλεται, καλεί τους αποδέκτες της γνωστοποίησης να απομακρύνουν το περιεχόμενο που προσβάλλει το δικαίωμα ή να διακόψουν την πρόσβαση σε αυτό και να λάβουν οποιοδήποτε άλλο μέτρο κρίνει η Επιτροπή πρόσφορο και το οποίο στοχεύει στην παύση, στην αποτροπή επανάληψης ή και στην πρόληψη της προσβολής. Εάν ο ιστότοπος στον οποίο βρίσκεται το περιεχόμενο φιλοξενείται σε διακομιστή (server) που βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας, η Επιτροπή καλεί τους αποδέκτες της γνωστοποίησης να απομακρύνουν το συγκεκριμένο περιεχόμενο και να λάβουν οποιοδήποτε άλλο μέτρο κρίνει η Επιτροπή πρόσφορο και το οποίο στοχεύει στην παύση, στην αποτροπή επανάληψης ή και στην πρόληψη της προσβολής. Σε περίπτωση προσβολών μεγάλης κλίμακας, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει, αντί για την απομάκρυνση του περιεχομένου, διακοπή της πρόσβασης σε αυτό και λήψη οποιουδήποτε άλλου μέτρου κρίνει πρόσφορο και το οποίο στοχεύει στην παύση, στην αποτροπή επανάληψης ή και στην πρόληψη της προσβολής. Αν ο ιστότοπος φιλοξενείται σε διακομιστή εκτός της ελληνικής επικράτειας, η Επιτροπή καλεί τον πάροχο πρόσβασης στο διαδίκτυο και, όπου είναι εφικτό, τον πάροχο ενδιάμεσων υπηρεσιών να διακόψει την πρόσβαση στο περιεχόμενο και να λάβει οποιοδήποτε άλλο μέτρο κρίνει η Επιτροπή πρόσφορο και το οποίο στοχεύει στην παύση, στην αποτροπή επανάληψης ή και στην πρόληψη της προσβολής.»

4. Στην παρ. 10Α του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην υποπαρ. 1: αα) στην περ. α) διαγράφεται η λέξη «προστατευόμενων» και στο τέλος της προστίθενται οι λέξεις «εντός της ελληνικής επικράτειας ή σχετικά με οπτικοακουστικά έργα που πρόκειται να μεταδοθούν ή να παρουσιασθούν ή να καταστούν προσιτά στο κοινό, όπου και όταν αυτό επιλέγει», αβ) στην περ. β) οι λέξεις «συνδρομητική σύνδεση» αντικαθίστανται από τη λέξη «πρόσβαση» και οι λέξεις «και, ιδίως,» αντικαθίστανται από τις λέξεις «συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης», αγ) στην περ. γ) οι λέξεις «στον συγκεκριμένο εντοπιστή πόρων (URL) ή διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP address) ή όνομα τομέα (domain name)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στους συγκεκριμένους εντοπιστές πόρων (URLs), ή διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP addresses) ή ονόματα τομέα (domain names) β) στην υποπαρ. 2: βα) η περ. α) αντικαθίσταται, ββ) στο πρώτο εδάφιο της περ. β) η λέξη «ή» αντικαθίσταται από τη λέξη «επί», βγ) στο δεύτερο εδάφιο της περ. β) η λέξη «ή» αντικαθίσταται από τη λέξη «επί» και μετά από τις λέξεις «η Επιτροπή» οι λέξεις «εφόσον παρίσταται ανάγκη» διαγράφονται, βδ) η περ. γ) αντικαθίσταται, βε) προστίθενται περ. δ) και ε), γ) στην υποπαρ. 3 η λέξη «τομέα» αντικαθίσταται από τη λέξη «χώρου», δ) στην υποπαρ. 4: δα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Οι διαχειριστές και ιδιοκτήτες ιστοτόπων ή ονομάτων χώρου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Οι διαχειριστές ή/και ιδιοκτήτες των ονομάτων ή των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου» και δβ) στο δεύτερο εδάφιο η φράση «Η προσφυγή δεν αναστέλλει αυτοδίκαια» αντικαθίσταται από τη φράση «Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκησή της δεν αναστέλλουν», ε) στο πρώτο εδάφιο της υποπαρ. 5 οι λέξεις «της παρ. 1» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της υποπαρ. 1 και της περ. ε) της υποπαρ. 2» και η φράση «των ιστοτόπων ή ονομάτων χώρου που ασκήσανε την προσφυγή και εθίγησαν» αντικαθίσταται από τη φράση «των ονομάτων χώρου ή των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου που άσκησε την προσφυγή και εθίγη», στ) στην υποπαρ. 6: στα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «της αίτησης της παρ. 1» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των αιτήσεων των υποπαρ. 1 και της περ. ε) της υποπαρ. 2» και στβ) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «του τέλους» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των τελών», ζ) η υποπαρ. 7 αντικαθίσταται, η) στην υποπαρ. 8 οι λέξεις «της παρ. 1 και με την υποχρέωση ενημέρωσης και επικαιροποίησης των στοιχείων της παρ. 7» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της Επιτροπής και της εντολής της ΕΕΤΤ» θ) προστίθεται υποπαρ. 9, και, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, η παρ. 10Α διαμορφώνεται ως εξής:

«10Α. 1. Κατόπιν αίτησης του δικαιούχου και εφόσον: α) επίκειται στο διαδίκτυο μεγάλης κλίμακας προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων για γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης, που πρόκειται να μεταδοθούν ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους εντός της ελληνικής επικράτειας ή σχετικά με οπτικοακουστικά έργα που πρόκειται να μεταδοθούν ή να παρουσιασθούν ή να καταστούν προσιτά στο κοινό, όπου και όταν αυτό επιλέγει,

β) η προσβολή θα λάβει χώρα, ενδεικτικά μέσω συγκεκριμένων ενιαίων εντοπιστών πόρων (URL), διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP addresses) ή ονομάτων τομέα (domain names) που υποστηρίζουν τη, χωρίς άδεια, πρόσβαση με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης μέσω χρήσης κωδικών ή αποκωδικοποιητή και

γ) συντρέχει επείγουσα περίπτωση αποτροπής άμεσου, σοβαρού και επικείμενου κίνδυνου ή ανεπανόρθωτης βλάβης για το δημόσιο συμφέρον ή για τον δικαιούχο, η Επιτροπή δύναται, με απόφασή της, να διατάξει τη διακοπή πρόσβασης στους συγκεκριμένους εντοπιστές πόρων (URLs), ή διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP addresses) ή ονόματα τομέα (domain names), σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υποπαρ. 2, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημερών. Για τη λήψη της απόφασης αρκεί η εκ μέρους της Επιτροπής πιθανολόγηση ότι επίκειται προσβολή δικαιωμάτων, κατά τα αναφερόμενα στις περ. α΄ και β΄.

2.α) Η αίτηση του δικαιούχου υποβάλλεται στην Επιτροπή το αργότερο δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη μετάδοση ή παρουσίαση ή κατ’ αίτηση διάθεση στο κοινό του συγκεκριμένου οπτικοακουστικού έργου ή του γεγονότος. Αν η Επιτροπή κάνει δεκτή την αίτηση, εκδίδει απόφαση, με την οποία καλεί τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και κάθε άλλο πάροχο ενδιάμεσων υπηρεσιών, εφόσον τα στοιχεία επικοινωνίας του έχουν συμπεριληφθεί στην αίτηση, να διακόψουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο και να λάβουν οποιοδήποτε άλλο μέτρο κρίνει η Επιτροπή πρόσφορο και το οποίο στοχεύει στην παύση, στην αποτροπή επανάληψης ή στην πρόληψη της προσβολής, εντός προθεσμίας, που καθορίζεται από την Επιτροπή. Εντός της ως άνω προθεσμίας οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο και οι λοιποί πάροχοι ενδιάμεσων υπηρεσιών, αποδέκτες της απόφασης, αποστέλλουν στην Επιτροπή δηλώσεις για συμμόρφωση με το διατακτικό της απόφασης. Η απόφαση της Επιτροπής δύναται να επιβάλει τη διακοπή πρόσβασης και σε ονόματα χώρου δεύτερου επιπέδου, ακόμη και εάν η πρόσβαση στο περιεχόμενο γίνεται από ονόματα χώρου τρίτου ή επόμενου επιπέδου. Η απόφαση της Επιτροπής εκδίδεται το αργότερο είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από τη μετάδοση ή παρουσίαση ή την κατ’ αίτηση διάθεση στο κοινό του οπτικοακουστικού έργου ή του γεγονότος ή της αθλητικής εκδήλωσης και αποστέλλεται εντός προθεσμίας, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις (3) ώρες και μεγαλύτερη από έξι (6) ώρες από την έναρξη της μετάδοσης ή διάθεσης στο κοινό του γεγονότος μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον δικαιούχο, στους ενδιάμεσους παρόχους, αποδέκτες της απόφασης και στην ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία επικοινωνίας των Μητρώων Παρόχων της ΕΕΤΤ. Μετά τη διακοπή της πρόσβασης στο περιεχόμενο από τους παρόχους η Επιτροπή γνωστοποιεί την απόφαση στους διαχειριστές ή ιδιοκτήτες των σχετικών διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου ή ονομάτων χώρου, εφόσον τελεί σε γνώση των στοιχείων επικοινωνίας τους.

β) Σε περίπτωση παραβίασης απόφασης της Επιτροπής, η οποία εκδόθηκε κατά τη διαδικασία της παρούσας, καθώς και σε περίπτωση της, καθ’ οιονδήποτε τεχνικό τρόπο, επανάληψης της προσβολής των δικαιωμάτων επί του περιεχομένου, στο οποίο αφορά η εν λόγω απόφαση της Επιτροπής, ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει συμπληρωματικά στοιχεία στην Επιτροπή σχετικά με την παραβίαση της απόφασης ή την επανάληψη της προσβολής, χωρίς την καταβολή νέου τέλους εξέτασης. Εφόσον από τα υποβληθέντα στοιχεία πιθανολογείται η παραβίαση απόφασης της Επιτροπής ή η, καθ’ οιονδήποτε τεχνικό τρόπο, επανάληψη της προσβολής των δικαιωμάτων επί του περιεχομένου στο οποίο αφορά η απόφαση της Επιτροπής, η Επιτροπή εκδίδει συμπληρωματική σχετική πράξη. Η εφαρμογή της συμπληρωματικής πράξης του προηγούμενου εδαφίου υλοποιείται με τη διαδικασία που περιγράφεται στην περ. α΄.

γ) Η απόφαση της Επιτροπής για διακοπή πρόσβασης στην παράνομη μετάδοση, παρουσίαση στο κοινό ή την κατ’ αίτηση διάθεση στο κοινό εκτείνεται πέρα από κάθε εντοπιστή πόρων (URL), διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP address) και όνομα χώρου (domain name), για τα οποία ρητά γίνεται μνεία στην απόφαση και σε κάθε άλλη διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP address) ή όνομα χώρου (domain name) μεταφερθεί η παράνομη μετάδοση, παρουσίαση ή κατ’ αίτηση διάθεση στο κοινό ή μέσω των οποίων παραβιάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση. Για τον λόγο αυτό ο δικαιούχος υποβάλλει προς την αρμόδια υπηρεσία της ΕΕΤΤ με κοινοποίηση στην Επιτροπή συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά, ιδίως, με την τεκμηρίωση της παραβίασης της απόφασης ή την επανάληψη της προσβολής, χωρίς χρονικό περιορισμό ακόμη και κατά τη διάρκεια της μετάδοσης ή παρουσίασης ή της κατ’ αίτηση διάθεσης του οπτικοακουστικού έργου ή του γεγονότος.

δ) Εφόσον από τα υποβληθέντα στοιχεία πιθανολογείται η παραβίαση απόφασης της Επιτροπής ή η καθ’ οιονδήποτε τεχνικό τρόπο και μέσο προσβολή των δικαιωμάτων επί του περιεχομένου, στο οποίο αφορά η απόφαση της Επιτροπής, η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕΤΤ δίνει αμελλητί εντολή στους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο για διακοπή πρόσβασης στους πρόσθετους εντοπιστές πόρων (URL) ή στις πρόσθετες διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP addresses) ή ονόματα χώρου (domain names), και ενημερώνει ταυτόχρονα την Επιτροπή. Οι πάροχοι με περισσότερους από είκοσι χιλιάδες (20.000) συνδρομητές υποχρεούνται να διακόψουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο εντός της προθεσμίας που ορίζει η εντολή της ΕΕΤΤ και η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τριάντα (30) λεπτών από την αποστολή της εντολής της. Η εντολή της ΕΕΤΤ του πρώτου εδαφίου κοινοποιείται στην Επιτροπή στον δικαιούχο του δικαιώματος και στους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο. Οι πάροχοι υποχρεούνται να αποστέλλουν δηλώσεις για συμμόρφωση με το διατακτικό της εντολής της ΕΕΤΤ στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΕΤΤ.

ε) Για τη διατήρηση της ισχύος της εντολής της ΕΕΤΤ ο δικαιούχος υποχρεούται να καταθέσει, εντός προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών από την έκδοση της εντολής της ΕΕΤΤ, αίτηση στην Επιτροπή για την έκδοση συμπληρωματικής απόφασης. Για το παραδεκτό της αίτησης καταβάλλεται το προβλεπόμενο τέλος εξέτασης. Η Επιτροπή, μετά από εισήγηση της ΕΕΤΤ και λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί από τον δικαιούχο και την εντολή της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΕΤΤ, εκδίδει συμπληρωματική πράξη επί της αρχικής απόφασης. Η συμπληρωματική πράξη εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από την έκδοση της σχετικής εντολής της ΕΕΤΤ. Η πράξη του τρίτου εδαφίου κοινοποιείται από την Επιτροπή στον δικαιούχο, στους παρόχους και στους διαχειριστές και ιδιοκτήτες των αναφερόμενων σε αυτήν ενιαίων εντοπιστών πόρων (URL), ονομάτων χώρου ή διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου, εφόσον τελεί σε γνώση των στοιχείων επικοινωνίας τους, καθώς και στην EΕΤΤ. Αν δεν υποβληθεί ή δεν υποβληθεί εμπροθέσμως αίτηση σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, η εντολή της ΕΕΤΤ παύει να ισχύει.

3. Ο δικαιούχος δύναται, το αργότερο μέχρι την έκδοση απόφασης της Επιτροπής, να προσκομίζει ενώπιόν της νέα στοιχεία, ιδίως για παραλλαγές των ονομάτων χώρου (domain names), των ενιαίων εντοπιστών πόρων (URL), ή των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP addresses), μέσω των οποίων πιθανολογείται η διενέργεια της προσβολής.

4. Οι διαχειριστές ή/και ιδιοκτήτες των ονομάτων χώρου ή των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου, που αναφέρονται στην απόφαση της Επιτροπής, μπορούν να προσφύγουν κατ’ αυτής ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, εντός δέκα (10) ημερών από την γνωστοποίηση της απόφασης προς αυτούς. Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκησή της δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής. Σε περίπτωση μη άσκησης προσφυγής εντός της άνω προθεσμίας ή σε περίπτωση δικαστικής απόρριψης αυτής, η διακοπή της πρόσβασης που διατάχθηκε με την απόφαση καθίσταται αμετάκλητη.

5. Σε περίπτωση ευδοκίμησης της προσφυγής λόγω διαπίστωσης εκ μέρους του Δικαστηρίου ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της υποπαρ. 1 και της περ. ε) της υποπαρ. 2, ο δικαιούχος που αιτήθηκε την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής, οφείλει αποζημίωση προς τον διαχειριστή ή ιδιοκτήτη των ονομάτων χώρου ή των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου που άσκησε την προσφυγή και εθίγη από την απόφαση της Επιτροπής. Το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται στο προσήκον, ανάλογα με τις περιστάσεις, μέτρο, με συνεκτίμηση και της εύλογης ή καταχρηστικής συμπεριφοράς του δικαιούχου.

6. Για την εξέταση των αιτήσεων της υποπαρ. 1 και της περ. ε) της υποπαρ. 2 επιβάλλεται τέλος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την αίτηση του δικαιούχου, την απόφαση της Επιτροπής, το ύψος και τον τρόπο καταβολής των τελών.

7. Το τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παρ. 10 εφαρμόζονται και στην παρούσα.

8. Σε περίπτωση μη έγκαιρης και προσήκουσας συμμόρφωσης των παρόχων με το διατακτικό της απόφασης της Επιτροπής και της εντολής της ΕΕΤΤ, εφαρμόζεται η παρ. 11.

9. Στην έννοια του δικαιούχου της υποπαρ. 1 περιλαμβάνεται και ο διοργανωτής αθλητικών εκδηλώσεων, για την προστασία των δικαιωμάτων του, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 84 και την παρ. 2 του άρθρου 84Α του ν. 2725/1999 (Α΄ 121).»

5. Στο τέλος του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993 προστίθεται παρ. 14 ως εξής:

«14. Στις αποφάσεις της Επιτροπής εφαρμόζεται το άρθρο 9 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της Οδηγίας 2000/31/ ΕΚ (Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες) (L 277). Με την επιφύλαξη των ειδικότερων ρυθμίσεων του παρόντος, οι πάροχοι ενημερώνουν εγγράφως την Επιτροπή για την εκτέλεση των αποφάσεών της σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 9 του Κανονισμού 2022/2065. Ομοίως ενημερώνουν και τους διαχειριστές και ιδιοκτήτες των ονομάτων χώρου ή διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου, και τους τυχόν λοιπούς αποδέκτες των αποφάσεων της Επιτροπής, μόλις αυτές εκτελεστούν, εφόσον δεν προβλέπεται η ενημέρωσή τους με άλλον τρόπο από το παρόν. Η Επιτροπή κοινοποιεί τις αποφάσεις της, μαζί με τα σχετικά ενημερωτικά έγγραφα που έχει λάβει από τους παρόχους, στην ΕΕΤΤ, που αποτελεί τον εθνικό συντονιστή ψηφιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της Οδηγίας 2000/31/ ΕΚ (Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες) (L 277).»

Άρθρο 82
Διοικητικές κυρώσεις για την καταπολέμηση της πειρατείας μέσω διαδικτύου Τροποποίηση παρ. 1, 4 και 5, προσθήκη παρ. 2Β και κατάργηση παρ. 3 άρθρου 65Α ν. 2121/1993
Στο άρθρο 65Α του ν. 2121/1993 (Α΄ 25), περί των διοικητικών κυρώσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 μετά τη φράση «του παρόντος νόμου αναπαράγει» προστίθεται η λέξη «παρουσιάζει», β) προστίθεται παρ. 2.Β., γ) η παρ. 3 καταργείται, γ) στην παρ. 4, γα) οι λέξεις «η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς» και γβ) μετά το πρώτο εδάφιο προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφια, δ) στην παρ. 5 μετά τις λέξεις «υπηρεσίες είσπραξης» προστίθενται οι λέξεις «η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους παραβάτες», και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις το άρθρο 65Α διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 65Α Διοικητικές κυρώσεις

1. Όποιος χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου αναπαράγει, παρουσιάζει, πωλεί ή κατ’ άλλον τρόπο διανέμει στο κοινό ή κατέχει με σκοπό διανομής πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή,ανεξαρτήτως άλλων κυρώσεων, υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο ίσο με χίλια (1.000) ευρώ για κάθε παράνομο αντίτυπο προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

2. Πλανόδιος ή στάσιμος (εκτός καταστήματος), που καταλαμβάνεται να διανέμει στο κοινό με πώληση ή με άλλους τρόπους ή να κατέχει με σκοπό διανομής υλικούς φορείς ήχου, στους οποίους έχει εγγραφεί έργο που αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων, υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο ίσο με το γινόμενο των τεμαχίων των παράνομων υλικών φορέων που αποτελούν αντικείμενο της προσβολής επί είκοσι (20) ευρώ ανά τεμάχιο υλικού φορέα ήχου κατά την έκθεση κατάσχεσης που συντάσσεται κατά τη σύλληψη του δράστη. Το ελάχιστο ποσό του διοικητικού προστίμου ορίζεται σε χίλια (1.000) ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για την αναπαραγωγή και διανομή υλικών φορέων ήχου εντός καταστημάτων.

2Α. Όποιος χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση του παρόντος προβαίνει σε αναπαραγωγή φωνογραφημάτων αποθηκευμένων σε οποιοδήποτε τεχνικό μέσο αποθήκευσης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι σκληροί δίσκοι ενσωματωμένοι ή μη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο ίσο με χίλια (1.000) ευρώ.

2Β. Όποιος χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση του παρόντος αναμεταδίδει, εγγράφει, αναπαράγει, εν όλω ή εν μέρει, προβαίνει σε διανομή με πώληση ή με άλλους τρόπους, μεταδίδει με κάθε μέσο και τρόπο, παρουσιάζει στο κοινό με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της κατ’ αίτηση μετάδοσης, κατέχει ή αποκτά πρόσβαση με κατοχή παράνομου εξοπλισμού ή λογισμικού, με ή χωρίς σκοπό διανομής και γενικά εκμεταλλεύεται παράνομα οπτικοακουστικά έργα ή εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών ή γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης που μεταδίδονται στο διαδίκτυο ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που η δυνατότητα παρακολούθησης παρέχεται μέσω παρόχων υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4779/2021 (Α΄ 27), ανεξαρτήτως άλλων κυρώσεων, υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων πενήντα (750) ευρώ για κάθε παράβαση. Το ίδιο ισχύει για τα παραπάνω δικαιώματα που προσβάλλονται δια της προσφοράς προϊόντων ή υπηρεσιών στο διαδίκτυο, είτε μέσω διαφήμισης είτε μέσω προώθησης. Αν η προσβολή τελείται με δημόσια παρουσίαση σε κοινό σε χώρους πάσης φύσεως, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για κάθε παράβαση. Όποιος τελεί τις παραπάνω πράξεις με σκοπό άμεσο ή έμμεσο εμπορικό οικονομικό όφελος υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε παράβαση. Σε περίπτωση υποτροπής, τα διοικητικά πρόστιμα της παρούσας αυξάνονται, αντίστοιχα, για κάθε παράβαση σε χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ στις περιπτώσεις προσβολής για ιδιωτική χρήση, σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ στις περιπτώσεις προσβολής με δημόσια παρουσίαση σε κοινό σε χώρους πάσης φύσεως και σε δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στις περιπτώσεις προσβολής με σκοπό άμεσο ή έμμεσο εμπορικό οικονομικό όφελος.

3. [Καταργείται].

4. Αρμόδιες για τον έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, οι Αστυνομικές, Λιμενικές και Τελωνειακές Αρχές, οι οποίες μετά τη διαπίστωση της παράβασης, ενημερώνουν τους δικαιούχους μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Για τη διαπίστωση των διοικητικών παραβάσεων της παρ. 2Β και την επιβολή των διοικητικών προστίμων επιτρέπεται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές η διαβίβαση προς τις αρχές του πρώτου εδαφίου, των αναγκαίων στοιχείων για την ταυτοποίηση των παραβατών, τα οποία συνελέγησαν και περιέχονται σε ποινική δικογραφία που σχηματίσθηκε κατόπιν άσκησης ποινικής δίωξης για τα εγκλήματα του άρθρου 66. Αντίστοιχα, οι αρχές του πρώτου εδαφίου δύνανται, με σκοπό τη διαπίστωση των διοικητικών παραβάσεων της παρ. 2Β και την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων, να ζητούν από τους παρόχους της παρ. 10Α του άρθρου 66Ε, οποιοδήποτε απαραίτητο στοιχείο για την ταυτοποίηση των προσώπων που παραβιάζουν τα δικαιώματα της παρ. 2Β.

5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού καθορίζονται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης του προστίμου, οι αρμόδιες υπηρεσίες είσπραξης, η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους παραβάτες, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.»

Άρθρο 83
Γνωστοποίηση ενδεχόμενων παραβιάσεων Αντικατάσταση άρθρου 43 ν. 4481/2017
Το άρθρο 43 του ν. 4481/2017 (Α΄ 100), περί γνωστοποίησης ενδεχόμενων παραβάσεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 43 Γνωστοποίηση ενδεχόμενων παραβιάσεων (άρθρο 36 παράγραφος 2 της Οδηγίας)

1. Τα μέλη ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, οι δικαιούχοι, οι χρήστες, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να γνωστοποιούν στον ΟΠΙ εγγράφως δραστηριότητες ή καταστάσεις, οι οποίες κατά τη γνώμη τους συνιστούν παραβίαση του παρόντος νόμου ή του ν. 2121/1993 (Α΄ 25).

2. Για την εξέταση της γνωστοποίησης κατατίθεται παράβολο υπέρ του ΟΠΙ.

3. Σε περίπτωση μη κατάθεσης του παραβόλου, ο ΟΠΙ ειδοποιεί εγγράφως τον υποβάλλοντα τη γνωστοποίηση, τάσσοντάς του προθεσμία για την προσκόμισή του, όχι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών και σε περίπτωση που το παράβολο δεν προσκομισθεί εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η γνωστοποίηση τίθεται στο αρχείο με απόφαση του ΟΠΙ. Ομοίως τίθενται στο αρχείο με απόφαση του ΟΠΙ προδήλως απαράδεκτες ή προδήλως αβάσιμες ή υποβαλλόμενες καταχρηστικά γνωστοποιήσεις. Ο υποβάλλων την γνωστοποίηση ενημερώνεται σχετικά.

4. Με την επιφύλαξη της παρ. 3, για την εξέταση της γνωστοποίησης διενεργείται από τον ΟΠΙ έρευνα, σύμφωνα με τις παρ. 5 έως και 8 του άρθρου 46.

5. Αν διαπιστωθεί παράβαση, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 46.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού καθορίζεται το ύψος του παραβόλου της παρ. 2.»

Άρθρο 84
Επιβολή κυρώσεων Τροποποίηση άρθρου 46 ν. 4481/2017
Στο άρθρο 46 του ν. 4481/2017 (Α΄ 100), περί επιβολής κυρώσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο πριν από τη φράση «Επιβολή κυρώσεων» προστίθενται οι λέξεις «Έλεγχος παραβάσεων -», β) στην παρ. 5: βα) στο τέλος του πρώτου εδαφίου η λέξη «καταγγελία» αντικαθίσταται από τις λέξεις «γνωστοποίηση κατά το άρθρο 43», ββ) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, γ) στην παρ. 6: γα) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται και γβ) προστίθεται έκτο εδάφιο, δ) η παρ. 7 αντικαθίσταται, ε) η παρ. 10 καταργείται και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις το άρθρο 46 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 46 Έλεγχος παραβάσεων Επιβολή κυρώσεων (άρθρο 36 παρ. 3 εδάφια πρώτο και δεύτερο της Οδηγίας)

1. Κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου ή του ν. 2121/1993 (Α΄ 25) από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ή προστασίας ή ανεξάρτητη οντότητα διαχείρισης ή ανεξάρτητη οντότητα διαχείρισης του άρθρου 50 επισύρει την επιβολή, σωρευτικώς ή διαζευκτικώς, των παρακάτω κυρώσεων, με βάση την κατωτέρω διαδικασία:

α) Διοικητικό πρόστιμο από δύο χιλιάδες (2.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ,

β) προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

2. Επιβολή κυρώσεων επιφέρει και η μερική ή ολική άρνηση συνεργασίας των οργανισμών ή των ανεξαρτήτων οντοτήτων της παρ. 1 με τον Υπουργό Πολιτισμού και τον ΟΠΙ στο πλαίσιο του παρόντος νόμου και του ν. 2121/1993, στην οποία εμπίπτει και η μη προσκόμιση στοιχείων, η άρνηση επίδειξης αιτούμενων βιβλίων και λοιπών εγγράφων και η μη χορήγηση αντιγράφων ή αποσπασμάτων τους.

3. Για την επιλογή του είδους της κύρωσης και για την επιμέτρηση του προστίμου λαμβάνονται υπόψη, ιδίως, η σοβαρότητα και η βαρύτητα της παράβασης, η διάρκειά της, εάν έχει προηγηθεί από τον Υπουργό Πολιτισμού προειδοποίηση για συμμόρφωση για την ίδια παράβαση, η επανάληψη της παράβασης, η τέλεση άλλης παράβασης στο παρελθόν, το ύψος των ακαθάριστων εσόδων και η εν γένει οικονομική κατάσταση των οργανισμών ή των ανεξαρτήτων οντοτήτων διαχείρισης της παρ. 1.

4. Εάν συγκεκριμένη παράβαση διαπιστωθεί για πρώτη φορά, ο Υπουργός Πολιτισμού, ανάλογα με τη βαρύτητά της, μπορεί να απευθύνει σύσταση συμμόρφωσης και να θέσει εύλογη προθεσμία συμμόρφωσης. Εάν ο οργανισμός ή η ανεξάρτητη οντότητα δεν συμμορφωθεί πλήρως μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, εφαρμόζεται η παρ. 1. Η συμμόρφωση ή μη του οργανισμού διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του ΟΠΙ.

5. Για τον έλεγχο της τήρησης του παρόντος νόμου ή του ν. 2121/1993 από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ή προστασίας ή τις ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης της παρ. 1, διενεργείται έρευνα, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από γνωστοποίηση κατά το άρθρο 43. Την έρευνα διενεργεί ο ΟΠΙ.

6. Σε περίπτωση που ο ΟΠΙ κρίνει ότι για την επάρκεια της έρευνας απαιτείται και έλεγχος από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές ή υπηρεσίες ελέγχου άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, αιτείται από τον Υπουργό Πολιτισμό και τον κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργό την έκδοση εντολής έρευνας προς τους ανωτέρω. Αν διαπιστωθεί παράβαση, ο Υπουργός Πολιτισμού μπορεί να καταλογίσει το συνολικό κόστος του ελέγχου στον ελεγχόμενο οργανισμό ή ανεξάρτητη οντότητα της παρ. 1. Η καταβολή του κόστους αυτού, όπως και ενδεχόμενου διοικητικού προστίμου, επιβαρύνει τα προβλεπόμενα από τον νόμο διαχειριστικά έξοδα του οργανισμού ή της ανεξάρτητης οντότητας της παρ. 1. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο οργανισμός ή η ανεξάρτητη οντότητα της παρ. 1 που ελέγχεται υποχρεούται να θέτει αμελλητί στη διάθεση όσων διενεργούν την έρευνα οποιοδήποτε στοιχείο κρίνουν οι τελευταίοι απαραίτητο. Σε περίπτωση άρνησης ή παρεμπόδισης όσων διενεργούν την έρευνα στην άσκηση των καθηκόντων τους, αυτοί μπορούν να ζητούν τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών και κάθε άλλης αρμόδιας αρχής. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, το διενεργήσαν αυτήν όργανο συντάσσει πόρισμα για τα αποτελέσματα της έρευνας, το οποίο διαβιβάζεται στον ΟΠΙ, σε περίπτωση που η έρευνα δεν διεξάγεται από αυτόν.

7. Ο ΟΠΙ αξιολογεί τα αποτελέσματα της έρευνας που περιλαμβάνονται στο πόρισμα και σε περίπτωση που στοιχειοθετείται παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου ή του ν. 2121/1993 καλεί τον αντίστοιχο οργανισμό ή ανεξάρτητη οντότητα σε ακρόαση, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999). Μετά την ακρόαση, ο ΟΠΙ συντάσσει και υποβάλλει στον Υπουργό Πολιτισμού αιτιολογημένη γνώμη για τη διαπίστωση ή μη παράβασης του παρόντος νόμου ή του ν. 2121/1993 και για την επιβλητέα ή τις επιβλητέες σε περίπτωση παράβασης κύρωση ή κυρώσεις, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 3. Η παράβαση διαπιστώνεται και οι κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και επιδίδεται στον οργανισμό ή την ανεξάρτητη οντότητα της παρ. 1. Η απόφαση αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του οργανισμού ή της ανεξάρτητης οντότητας της παρ. 1 και στην ιστοσελίδα του ΟΠΙ.

8. Η προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας των οργανισμών ή των ανεξαρτήτων οντοτήτων της παρ. 1 επιβάλλεται για χρονικό διάστημα έως έξι (6) μηνών, κατά το οποίο αναστέλλεται η λειτουργία τους, εκτός από την ικανότητα παράστασής του σε εκκρεμείς δίκες.

9. Η απόφαση περί προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης ή των ανεξάρτητων οντοτήτων διαχείρισης του άρθρου 50 τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

10. Καταργείται.

11. Το ύψος του διοικητικού προστίμου αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του ΟΠΙ.

Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: https://meganisinews.eu/post/165x
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Μιχ. Ταμήλος, βουλευτής ΝΔ: Το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. Μπορούμε να ζήσουμε …και με λάμπες που ανάβαμε παλιά! (βίντεο). Μήπως και το νερό με τις πινιάτες;

Λάμπες αντί για ρεύμα. Μήπως και πινιάτες (γκιούμια στην θεσσαλική διάλεκτο) για το νερό; Αφοπλιστικό επιχείρημα είχε για ακόμα μία […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights