Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
14 Αυγούστου 2022

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει τη συμμετοχή του για την 5η δόση

Φαίνεται βέβαιο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα πληρώσει το μερίδιο του από την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα στα τέλη του Ιουνίου, αν και το Ταμείο εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα, αναφέρει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung όπως μεταδίδει το Reuters .

“Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) δεν θα καταβάλει το μερίδιο του στην επόμενη δόση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στα τέλη του Ιουνίου”, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung χωρίς να επικαλείται πηγές.

Το ΔΝΤ επιτρέπεται να καταβάλει τη δόση “αν η χρηματοδότηση του υφιστάμενου προγράμματος είναι διασφαλισμένη για 12 μήνες. Η τρόικα προφανώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν συμβαίνει”, προσθέτει η FAZ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει ωστόσο στο νέο πακέτο βοήθειας των 60 δισ. με 70 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το ευρωπαϊκό μερίδιο στο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSF).

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ότι συζητούνται τρεις επιλογές, μία εκ των οποίων, η χρεοκοπία της Ελλάδας, δεν είναι επιθυμητή από κανέναν.

Η δεύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί το EFSM της Κομισιόν για να αναλάβει τη χορήγηση των δισ. ευρώ που θα είχε καταβάλλει το ΔΝΤ σε διαφορετική περίπτωση. Το πλεονέκτημα θα ήταν, από την οπτική της Angela Merkel, ότι δεν απαιτεί την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.

Μια τρίτη επιλογή θα ήταν ένα άλλο πρόγραμμα προσαρμογής. Το άρθρο επισημαίνει ότι το τελευταίο είναι μια επιλογή που θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες σήμερα, αλλά δεν αναμένεται κάποια άμεση απόφαση.

Μάλιστα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Merkel θα λάβει την πλειοψηφία από την Bundestag για ένα τέτοιο πακέτο. Και παραμένει και η διαφωνία για το εάν θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

ΠΗΓΗ:capital.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *