Την ασύδοτη δράση εταιρειών-σφραγίδων, που εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα και “ξεπλένουν” χρήματα σε μεγάλη κλίμακα, δρώντας με άξονα τους άφθονους πλειστηριασμούς ακινήτων, κατήγγειλε στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Δανειοληπτών-Καταναλωτών, Ευάγγελος Κρητικός.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κρητικός αποκάλυψε συγκλονιστικές πληροφορίες για τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που εξελίσσονται στη χώρα, για τη φύση των εταιρειών που παίρνουν μέρος σε αυτούς και “συλλέγουν” ακίνητα και για την παθητικότητα που δείχνει το σύστημα στις διεφθαρμένες ενέργειές τους.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας πήγε αυτοπροσώπως στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες και μίλησε σε δύο συνεδριάσεις για το θέμα των πλειστηριασμών: στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Τα στοιχεία που έδωσε, τα οποία κατέθεσε επίσης στην εκπομπή της Δευτέρας, έφεραν μπαράζ αντιδράσεων από το κοινό που τα άκουσε. Πρώτη και βασική πληροφορία στον λόγο του είναι ότι τα κυκλώματα είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο σε αυτές τις διαδικασίες. Μιλάει βεβαίως για τις «εταιρείες γραμματοκιβωτίου», δηλαδή οργανωμένα κυκλώματα, τα οποία δηλώνουν μετοχικό κεφάλαιο ενός ευρώ και την ίδια στιγμή, ως διά μαγείας, αγοράζουν συμβάσεις και ακίνητα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων.
«Υπάρχουν 50 με 60 εταιρείες που δρουν ασύδοτα και ενάντια στη νομιμότητα», αποκαλύπτει ο κ. Κρητικός και προσθέτει ότι υπάρχει μηδαμινός έλεγχος αυτών των εταιρειών από το ελληνικό σύστημα.
Η Συνομοσπονδία ζητά «το αυτονόητο», όπως τόνισε ο πρόεδρός της, που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία: «Αρχικά να δημιουργηθεί ένα εθνικό μητρώο για να ονομαστικοποιηθούν οι μέτοχοι και οι μετοχές που έχουν αυτές οι εταιρείες». Αυτό θα συνέβαλε σε δύο πράγματα: «Πρώτον, στη διαφάνεια των οικονομικών συναλλαγών και, δεύτερον, στο “ξέπλυμα” του “μαύρου” χρήματος από την αγορά».
Παράλληλα, επέμειναν στο ότι πρέπει να ελέγχεται το πόθεν έσχες εκείνων που παίρνουν μέρος στους πλειστηριασμούς. Πρέπει να έχουν ένα πιστοποιητικό «καθαρότητας», ώστε να νομιμοποιηθούν τα υπέρογκα ποσά που χρησιμοποιούν για την αγορά δανείων και ακινήτων, ώστε να μη δρουν ανεξέλεγκτοι.
«Ζούμε σε μία χώρα δύο ταχυτήτων, του 10% που αγοράζει και ελέγχει τα πάντα και του 90% που δεν έχει μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.
Αυτά τα αστρονομικά νούμερα μπορεί να φαίνονται πλαστά ή φανταστικά, όμως ο κ. Κρητικός ήταν έτοιμος να παραθέσει ένα παράδειγμα για να επιβεβαιώσει ότι αυτά είναι μία πολύ αληθινή πραγματικότητα. Στο Ηράκλειο διενεργήθηκε πρόσφατα πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, την οποία κέρδισε ένας γνωστός φαρμακοποιός. Η σοκαριστική πληροφορία που έδωσε ο κ. Κρητικός είναι ότι η ίδια η Εκκλησία της Κρήτης πήρε επίσημα μέρος σε αυτόν τον πλειστηριασμό.
Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση δεν περιορίζεται στο νησί της Κρήτης. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Εδώ θα έρθει να προσθέσει ο κ. Κώστας Πικραμένος, ο εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα ασφάλειας και μυστικών υπηρεσιών, ότι «υπάρχουν δύο νόμοι που έχουν “σπάσει” την Ελλάδα στα δύο, την παραμεθόριο και τη μη παραμεθόριο χώρα». Όπως υποστήριξε κατά την παρέμβασή του στη συνέντευξη του κ. Κρητικού, «η τροπολογία Καιρίδη προβλέπει ότι μέσα σε έναν χρόνο οποιοσδήποτε τουρίστας μπορεί να εισέρχεται στη χώρα για επτά μέρες, όσες φορές θέλει, και να αγοράσει οποιοδήποτε κτήμα στην παραμεθόριο, μόνο με τον έλεγχο του ποινικού του μητρώου».
«Στην Κω, στο κέντρο της πόλης, αγοράστηκαν δύο ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με ατόφιο τουρκικό χρήμα». Αυτή η “αρρώστια” διαδίδεται και από τους μεσίτες, που ανεβάζουν στο διαδίκτυο παράνομα κατοικίες. Σε αυτού του τύπου ενέργειες βαίνουν διότι «οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τα funds», υποστηρίζει ο κ. Κρητικός. «Λαμβάνουν “εκ των έσω” πληροφορίες και ανεβάζουν τις κατοικίες που πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό στο διαδίκτυο, παράνομα βεβαίως. Έχουμε καταγγελίες ιδιοκτητών που αναφέρουν ότι ενδιαφερόμενοι αγοραστές έχουν χτυπήσει την πόρτα τους πριν καν βγει το σπίτι σε πλειστηριασμό».
«Μήπως το παραμύθι ότι “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” έχει λάβει τέλος;», αναρωτήθηκε ο κ. Σαχίνης και ο κ. Κρητικός πρόσθεσε: «Μήπως εκτελούνται συμφωνίες κάτω από το τραπέζι;». Το σύστημα φαίνεται πως ευνοεί έμπρακτα τις εταιρείες αυτές στη “συλλογή” ακινήτων που κάνουν. Η Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και το δικαστικό σύστημα αδρανούν και «δεν αποδίδουν τη δικαιοσύνη», υποστηρίζει ο κ. Κρητικός. «Δέκα στις δέκα περιπτώσεις που φτάνουν στο δικαστήριο δικαιώνουν τα funds. Είναι δυνατόν, λοιπόν, αυτά να έχουν πάντα δίκιο και οι δανειολήπτες άδικο;».
Παράλληλα, οι πολίτες βρίσκονται απέναντι σε αυτό το σύστημα σε τραγικά μειονεκτική θέση. «Η δικαιοσύνη είναι πολύ ακριβή για τους μικρούς ιδιοκτήτες». Ταυτόχρονα, «οι συστημικές τράπεζες αρνούνται να τους χορηγήσουν επαρκή στεγαστικά δάνεια», αλλά ακόμη κι αν είχαν τα χρήματα να αγοράσουν «δεν υπάρχει πια απόθεμα κατοικιών». Η αγορά της κατοικίας έχει γίνει ένα ολιγοπώλιο.
Στις εκτιμήσεις του για το μέλλον, ο κ. Κρητικός δήλωσε καταληκτικά τα εξής: «Θα αλλάξει πλήρως η μορφή της πατρίδας μας, οικονομικά και κοινωνικά. Θα γίνουν μεγάλες ανατροπές και φτωχοποίηση σημαντικού μέρους του πληθυσμού. Η Ελλάδα του αύριο δε θα έχει καμία σχέση με του παρόντος και με αυτήν στην οποία μεγαλώσαμε».
Ένα από τα τελευταία μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα funds στο ξεκοκάλισμα της περιουσίας των Ελλήνων είναι ο τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου που πρέπει να πληρώνουν οι δανειολήπτες, οι οποίοι κατάφεραν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους με τον νόμο Κατσέλη.
Το θέμα αυτό θα περάσει τελικά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, γεγονός που δυστυχώς προκαλεί περίεργους συνειρμούς έπειτα από την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας, που προσέφερε νομιμοποίηση στους servicers, επιφέροντας δυσάρεστες επιπτώσεις στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Υπάρχει μάλιστα η εκτίμηση πως και θα εισαχθεί γρήγορα στην Ολομέλεια και εξίσου γρήγορα θα εκδοθεί απόφαση. Όπως εξήγησε ο κ. Κρητικός, η περίπτωση που οδήγησε την υπόθεση στον Άρειο Πάγο , ξεκινά από το Ειρηνοδικείο των Ιωαννίνων.
Εκεί προσέφυγε δανειολήπτης που είχε υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει παραπάνω επιτόκιο, εξαιτίας του γνωστού προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς τα funds υπολογίζουν το κυμαινόμενο επιτόκιο, που τελευταία έχει αυξηθεί κιόλας, πάνω στο κεφάλαιο του δανείου κι όχι πάνω στη δόση. Ο υπολογισμός τους δηλαδή δεν είναι έντοκος, αλλά τοκοχρεωλυτικός.
Μιλάμε, λέει ο κ. Κρητικός, για funds, που είναι εξωχώριες εταιρίες με έδρα στην Ιρλανδία, στο Λουξεμβούργο, ακόμη και γιαπιά στην Αίγυπτο , που έχουν πληρώσει εξαιρετικά χαμηλότερα ποσά για κάθε δάνειο ακόμη και από το κεφάλαιο. Δηλαδή στην καλύτερη έχουν δώσει 30% του κεφαλαίου και στη χειρότερη 10%, τουλάχιστον για τα λεγόμενα «καλύτερης ποιότητας» δάνεια.
Η τριμελής επιτροπή του Αρείου Πάγου με τη σχετική Πράξη της αναφέρει πως το νομικό αυτό ζήτημα δεν έχει κριθεί με απόφαση του Αρείου Πάγου (Ολομέλεια ή Τμήμα αυτού) και το χαρακτηρίζει δυσχερές, ενώ, όπως σημειώνει, είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, καθόσον έχει συνέπειες σε ευρύτερο κύκλο προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 20Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Ζητεί να εισαχθεί το θέμα στην Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ώστε να παρθεί οριστική απόφαση που θα δεσμεύει κάθε δικαστική βαθμίδα. Η Ολομέλεια, δηλαδή, θα κρίνει αν ο υπολογισμός του τόκου θα είναι επί του συνόλου της οφειλής, όπως επιθυμούν διακαώς τα funds και οι εντολοδόχοι τους (servicers), με αποτέλεσμα τελικά η δόση να υπερδιπλασιάζεται, ή πάνω στη μηνιαία δόση, η οποία θα δίνει στον δανειολήπτη την πιθανότητα και την ελπίδα να διατηρήσει το σπίτι του.