Διαβάζουμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια για τους μεγάλους αριθμούς λεωφορείων που αγοράζει η χώρα. Για την Αθήνα, για την Θεσσαλονίκη και για πολλές ακόμη πόλεις. Αγοράζουμε μεταχειρισμένα λεωφορεία από την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και καινούργια από την Κίνα, ακόμη και από την Τουρκία!
Το ερώτημα είναι, γιατί αγοράζουμε και δεν κατασκευάζουμε εγχωρίως. Και μην ρωτήσει κανείς αν μπορούμε. Αφού μπορούσαμε κατά την δεκαετία του ’80, προφανώς πρέπει να μπορούμε και σήμερα. Αν δεν μπορούμε σήμερα, να κατασκευάζουμε οχήματα, τα οποία κατασκευάζαμε πριν από 35 χρόνια, τότε μάλλον το «αφήγημα» περί αναπτύξεως που μας σερβίρουν, εμπίπτει στην κατηγορία των παραμυθιών της Χαλιμάς.
Το μέλλον
Εν τέλει, όμως, αν αποφασίσουμε να φέρουμε και στην Ελλάδα πραγματική ανάπτυξη, υπάρχουν και σταδιακές προσεγγίσεις. Κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων, ούτε κατά το παρελθόν κατασκευάζαμε. Θα μπορούσαμε και τώρα να εισαγάγουμε τα απάρτια και να κάνουμε την συναρμολόγηση. Σε σχέση με το τίποτε που κάνουμε σήμερα, θα ήταν κάτι. Όμως ούτε αυτό, δεν κάνουμε.
Προτιμούν οι αρμόδιοι υπουργοί να κομπάζουν για τις αγορές που κάνουν από το εξωτερικό, Από τρίτες χώρες που μας έχουν ξεπεράσει. Και δεν είναι μόνον ότι απεμπολούμε τις ευκαιρίες του σήμερα. Υπονομεύουμε και το αύριο αυτής της χώρας. Διότι έτσι όπως πάμε ούτε προοπτικές δημιουργούμε, ότι μπορεί κάποτε να αποκαταστήσουμε μια παραγωγική βάση. Να γυρίσουμε στα προ 40ετίας δηλαδή.
Πηγή: www.energia.gr
=
Σε αυτό το βίντεο με απλό και κατανοητό τρόπο θα αποκτήσεις τις γνώσεις και τα δεδομένα για να καταλάβεις μόνος σου ή μόνη σου ποιο είναι το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και πως οι πολιτικοί τα τελευταία 15 χρόνια προσπαθούν να σε παραμυθιάσουν ότι δήθεν η ανάπτυξη ήρθε, έρχεται ή θα έρθει.
Επιμέλεια – παρουσίαση: Κοσμάς Μαρινάκης, Ph.D.
Υπεύθυνος παραγωγής: Αντώνης Λαδόπουλος
Ο Κοσμάς Μαρινάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής (Senior Lecturer) Οικονομικής Επιστήμης στο Singapore Management University. Έχει εργαστεί σε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στο αντικείμενο της Οικονομικής της Βιομηχανικής Οργάνωσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει οικονομικά από το 2003 σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.