Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Οκτωβρίου 2024

Μετά το δήμο Λευκάδας ,θετικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο στην “τσιμεντοποίηση” του Βλυχού

Μοναδική ένσταση το ύψος των κτιρίων!

Συνεργασία δήμου Λευκάδας κι enterprise greece επικαλέστηκε ότι υπήρξε  για την εκπόνηση της μελέτης  η Περιφερειακή Αρχή  σε καταιγισμό σχετικών ερωτήσεων από την Αντιπολίτευση, επιβεβαίωσε την “συνεργασία” ο θεματικός Περιφερειάρχης Ευτύχης Ζουριδάκης.

Τους ισχυρισμούς του meganisinews σχετικά με την

Μαρίνα Βλυχού: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ξεπουλήματος…

ήρθε να επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Ιωάννης Τερπεκλής, αναφέροντας σε μια αποστροφή του λόγου του:

“Για να μην κοροϊδευόμαστε πρέπει να σας πω ότι η δική μας απόφαση δεν δεσμεύει κανέναν, δεν θα μας λάβουν υποψιν όμως πρέπει να έχουμε μία άποψη ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκει κανείς και πρέπει να συνεννοηθούμε σε κάποια θέματα να μην επιτρέψουμε να γίνει αυτό που έγινε στην βίαιη  ανάπτυξη ορισμένων τουριστικών περιοχών εξαίρετου κάλους, τις οποίες καταστρέψαμε εμείς οι ίδιοι.”(5:36)

 

Αντί όμως να γνωμοδοτήσει αρνητικά και να ζητήσει την απόσυρση της συγκεκριμένης  μελέτης,

Η Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων νήσων  εισηγείται θετικά επί του περιεχομένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) Μαρίνας Βλυχού Λευκάδας με τους όρους και προυποθέσεις:

1. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κτιριακών υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου και γενικότερα διαμόρφωσης της χερσαίας ζώνης, θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη του τα ευρύτερα και τοπικά χαρακτηριστικά του παραλιακού μετώπου του Βλυχού και να παράγει ένα υψηλής ποιότητας και αισθητικής περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα τελικά ύψη των κτηρίων θα επιτρέπουν τη θέα προς τη θάλασσα και να αποφευχθεί η δημιουργία συμπαγών κτιριακών δομών.

2. Να υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των παραγόμενων αποβλήτων επικινδύνων και μη από τις δραστηριότητες στη θαλάσσια αλλά και στη χερσαία ζώνη της Μαρίνας, σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες σχεδιασμούς (Ε.Σ.Δ.Α., Ε.Σ.Δ.Ε.Α. και Π.ΕΣ.Δ.Α.).

3. Να καταρτιστούν και να εγκριθούν αρμοδίως κατά τη λειτουργία της Μαρίνας Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης και Σχέδιο Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων.

4. Να γίνει κατάλληλη επιλογή αυτόχθονων ειδών χλωρίδας που θα φυτευτούν στους νέους ή/και υφιστάμενους χώρους πρασίνου, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η βιοποικιλότητα και να μην αλλοιωθεί η εικόνα του τοπίου.

5. Ο φορέας διαχείρισης της Μαρίνας να υλοποιεί πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας του περιβάλλοντος στο οποίο θα περιλαμβάνονται μετρήσεις ποιότητας θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέτρηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του θορύβου για το σύνολο των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και πρόγραμμα εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου του θαλάσσιου και του χερσαίου τμήματος της Μαρίνας.. Να υποβάλει ετήσιες εκθέσεις παρακολούθησης της ποιότητας περιβάλλοντος και της διαχείρισης αποβλήτων στις αρμόδιες περιβαλλοντικά ελεγκτικές Αρχές προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως απρόβλεπτες δυσμενείς επιπτώσεις για να ληφθούν τα κατάλληλα επανορθωτικά μέτρα.

6. Με ευθύνη του φορέα του έργου να γίνονται δεκτά σκάφη που θα διαθέτουν απαραιτήτως δεξαμενές συγκράτησης λυμάτων ή συστήματα καθαρισμού λυμάτων εγκεκριμένου τύπου.

 

Τώρα εύλογα ερωτάται κανείς μα πως γίνεται όλοι να βλέπουν  ότι πρόκειται για μια μαρίνα που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του γηγενούς πληθυσμού και πάραυτα να εγκρίνουν , πρόκειται για πολιτικό φαινόμενο τουλάχιστον το τελευταίων 15 χρονών, όπου πολιτικοί κάθε βαθμού εκτός των οργάνων διαφωνούν κι εντός ψηφίζουν με τα δύο χέρια, υπερασπιζόμενοι την θέση τους και την  κεντρική εξουσία!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights