Πως φθάσαμε από την συμφωνία δήμου Λευκάδας – Λιμενικού Ταμείου και Enterprice Grece για συν διαμόρφωση της μελέτης της μαρίνας , στην απλή γνωμάτευση των όρων και των κατευθύνσεων που έδωσε ο επενδυτής από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας
Από τον Δεκέμβριο του 2018 είχαμε προειδοποιήσει για την μαρίνα Βλυχού:
Με “όχημα” τον δήμο προχωρά η “άλωση” του φυσικού πλούτου της Λευκάδας
Ήταν Φεβρουάριος του 2020 , όταν με νέο άρθρο προειδοποιούμαι αναφέροντας:
”
Πως μία συμφωνία, που επιμελώς αποσιωπήθηκε το 2018, παρουσιάζεται ως μεγάλη επιτυχία το 2020
Κι επειδή πολλες φορές η Μαρίνα της Λευκάδας χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα επενδύσεων ΣΔΙΤ, όπου πράγματι εκεί υπήρξε εξασφάλιση των συμφερόντων του δήμου, πρέπει να τονίσουμε ότι στην περίπτωση της κατασκευής της μαρίνας του Βλυχού και του Αυλαίμονα, που έπονται, το μόνο που έχει εξασφαλιστεί από το χαρακτηρισμό της επένδυσης (Fast track) είναι ότι θα παρακαμφθεί η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από οποιαδήποτε αδειοδότηση κι ότι το καθεστώς εργασίας θα παρακάμπτει το ισχύον εργατικό δίκαιο της χώρας!Μάλιστα θεωρούμε ότι τα τελευταία γεγονότα, μαζί με άλλους παράγοντες, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, ώστε να μεταβιβαστεί το πακέτο των μετοχών της μαρίνας στη Λευκάδα! Ουδείς επενδυτής είναι διατεθειμένος δίπλα στην δική του μαρίνα για την οποία καταβάλλει αδρό ενοίκιο να λειτουργεί ανταγωνιστική επιχείρηση πληρώνοντας αντί ενοικίου πινάκιο φακής!” (δείτε το άρθρο εδώ)
Για δείτε εδώ τι μας λέει ο Κωνσταντίνος Γρηγόρης , πως στην κυριολεξία “πέταξαν έξω” τον δήμο από την συνδιαβούλευση:
Στο Δελτίο Τύπου στις 7 Δεκεμβρίου του 2021 , σχετικά με το νομοσχέδιο με το οποίο εντάχθηκε η μαρίνα Βλυχού στις Στρατηγικές επενδύσεις (μπορείτε να δείτε εδώ) είχαμε ξανά προειδοποιήσει σχετικά με τις Στρατηγικές Επενδύσεις:
Αυτά λοιπόν είπε ο Βουλευτής Μάλιστα είναι όμως έτσι; Είναι όλα τόσο ρόδινα ;
Ο θεσμός των στρατηγικών επενδύσεων εισαχθεί στην χώρα μας με τον ν. 3894/2010 με ελάχιστα αποτελέσματα. Ο νόμος τροποποιήθηκε με τον ν. 4146/2013 και από αυτή την δεύτερη εκδοχή του έχουμε και τις πρώτες αιτήσεις την περίοδο 2015-2019, μεταξύ αυτών και της επένδυσης στον Σκορπιό Η κεντρική ιδέα πίσω από τους νόμους για τις στρατηγικές επενδύσεις , ήταν ότι βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη άμεσων ξέων επενδύσεων στη χώρα μας ήταν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υποτίθεται ότι έθετε η ελληνική δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με την υπόδειξη της Τρόικας, η Ελλάδα, η τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες και κωδικοποιημένη πολεοδομική νομοθεσία εκείνη την εποχή, χρειάζονταν γενναίες τομές για να καταστεί business friendly.
Οι Στρατηγικές Επενδύσεις αφορούν ιδίως στην κατασκευή, ανακατασκευή, επέ−κταση, αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό ή στη διατήρηση υφιστάμενων υποδομών, εγκαταστάσεων και δικτύων: α. στη βιομηχανία, β. στην ενέργεια, γ. στον τουρισμό, δ. στις μεταφορές και επικοινωνίες, ε. στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στ. στη διαχείριση απορριμμάτων, ζ. σε έργα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, η. στον τομέα εκπαίδευσης, θ. στον τομέα του πολιτισμού, ι. στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση αγροδιατροφικών προϊόντων και ια. στην παροχή υπηρεσιών, εν γένει, του τριτογενούς τομέα,
Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), στην οποία μετέχουν ως Πρόεδρος ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ή ο νόμιμος αναπληρωτής του και ως μέλη οι Υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι αρμόδιοι κατά περίπτωση Υπουργοί, οι οποίοι εισηγούνται τα θέματα αρμοδιότητάς τους ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους. Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Σ.Ε. και ο νόμιμος αναπληρωτής του δύνανται να καλούν στην Επιτροπή τους αιρετούς Περιφερειάρχες ή αναπληρωτές τους, Δημάρχους ή άλλα αιρετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, χωρίς δικαίωμα ψήφου, επί Στρατηγικών Επενδύσεων στα τοπικά όρια αρμοδιότητάς τους.
Ο νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις είναι, πράγματι, οργανικό τμήμα ενός σχεδίου για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενός σχεδίου όμως πολύ ανησυχητικού για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην αγορά μετά την πανδημία. Στην πραγματικότητα το σχέδιο που υλοποιεί η κυβέρνηση δεν έχει ιστορική προηγούμενο στη χώρα μας, με εξαίρεση ίσως την ίδια την περίοδο του σχεδίου Μάρσαλ. Όχι μόνο επειδή καλείται να διαχειριστεί τον τρόπο διάθεσης μια τεράστιας εξωτερικής βοήθειας που, σε αντίθεση με την περίοδο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και μετά πρώτα Μεσογειακά Προγράμματα. Αλλά κυρίως επειδή προσπαθεί να διαθέσει τους παραπάνω πόρους χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων της χώρας και χωρίς την δημόσια διοίκηση.
Η παραπάνω ζοφερή εικόνα που τείνει να διαμορφωθεί στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας είναι άκρως ανησυχητική για την λειτουργία του υγειούς ανταγωνισμού και άκρως προβληματική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα παραμένουν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Πάνω από όλα όμως, το τοπίο που διαμορφώνεται στο ιδιωτικό επιχειρείν είναι άκρως ανησυχητικό για την ίδια την λειτουργία της Δημοκρατίας, αν κάθε επιχειρηματίας που θέλει να έχει μέλλον σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να οικοδομήσει προνομιακές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα εξουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου και τους συμβούλους του.
Το πιο ανησυχητικό όμως σύμφωνα με την Καθημερινή
Το σχέδιο νόμου «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις», επί του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε προ ημερών, έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά νομοθετημάτων της τελευταίας δεκαετίας (αρχής γενομένης από τον ν.3894/10), με τα οποία παρακάμπτεται a la carte η πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία υπέρ ιδιωτικών επενδύσεων. Παρότι βασικός προορισμός του σχεδίου νόμου είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η αποσαφήνιση της νομοθεσίας, το νέο νομοθέτημα εισάγει σειρά νέων ρυθμίσεων που διευρύνουν τις επενδύσεις οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν στρατηγικές και επεκτείνουν τις δυνατότητες των επενδυτών.
Η πιο προβληματική διάταξη του σχεδίου νόμου είναι αυτή που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία. Οπως προβλέπει η διάταξη, σε κάθε στρατηγική επένδυση μπορεί να παραχωρηθεί όχι μόνο δικαίωμα απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας (όπως δίδεται σήμερα, λ.χ., σε ξενοδοχεία), αλλά πλήρες δικαίωμα μόνιμων ή προσωρινών επεμβάσεων, ακόμα και βαρέων έργων. Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα από τα σχόλια που κατατέθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο στη διαβούλευση.
«Το σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει την παράκτια ζώνη κυρίαρχα ως κοινόχρηστο αγαθό και περιβαλλοντικό πόρο, αλλά τη θεωρεί αποκλειστικά οικονομικό πόρο, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο χώρο και κατ’ επέκταση στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, επιδεινώνοντας μια ήδη σοβαρά επιβαρυμένη και εν πολλοίς ανεξέλεγκτη κατάσταση», παρατηρεί ο Σύλλογος Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), ενώ το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που έχει ως μέλη και πρώην ή νυν ανώτατους δικαστικούς, χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου «επικίνδυνο περιβαλλοντικά και κοινωνικά». «Ο νομοθέτης δηλώνει, απερίφραστα πλέον, ότι ο αιγιαλός, η παραλία και η θάλασσα παύουν να είναι οικοσυστήματα και κοινόχρηστα δημόσια αγαθά. Παύουν να υπόκεινται στους φυσικούς νόμους που αναγνωρίζει η επιστήμη και στους νομικούς περιορισμούς που επιβάλλονται από τη διεθνή νομοθεσία και δεσμεύουν τη χώρα. Εις το εξής η παράκτια ζώνη αντιμετωπίζεται ως το ελκυστικό αντάλλαγμα που προσφέρεται στους επίδοξους επενδυτές, στρατηγικούς και μη, προκειμένου να τους δελεάσει. Σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4 και 5 του νομοσχεδίου, το κάθε επενδυτικό σχέδιο θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Ο επενδυτής θα εξασφαλίζει ειδικό κατά παρέκκλιση προνομιακό καθεστώς που θα προτείνει ο ίδιος και θα εγκρίνεται με συνοπτικές ad hoc διαδικασίες», αναφέρει. Στην ίδια φιλοσοφία είναι και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου. Οπως προβλέπεται, οι στρατηγικές επενδύσεις μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη νομοθεσία ζητήσουν, χωρίς να δεσμεύονται από τον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό και τους όρους δόμησης.
Εμείς κλείνοντας θα θέλαμε να προσθέσουμε ειδικά για την δημιουργία μαρίνας στον κόλπο του Βλυχού , ότι θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό το φυσικό περιβάλλον, θ΄αλλάξει δραματικά κι ανεπιστρεπτί την εικόνα της περιοχής, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον βαθμό που δεν θα συνοδευτεί με σημαντικά έργα υποστήριξης των υποδομών σε αποχέτευση, νερό, σκουπίδια, οδικό δίκτυο και εν τέλει μέσω της ηχητικής και της κυκλοφοριακής όχλησης ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποβαθμίσει σημαντικά, αντί ν΄αναβαθμίσει τηνποιότητα ζωής των κατοίκων του παραλιακού μετώπου.
Και εδώ θα παραθέσουμε την παρέμβαση της Διευθύντριας της ΥΔΟΜ Λευκάδας σχετικά με την δημιουργία της μαρίνας στο Βλυχό:
Στις 28 Απριλίου 2023 και με αφορμή νέο Δελτίο Τύπου του Βουλευτή, τιτλοφορούμε νέο άρθρο:
“Χάθηκε” το Βλυχό πίσω από την Μαρίνα
Και φτάνουμε αισίως στην ανάρτηση της διαβούλευσης με την παρέμβαση του Περιβαλλοντολόγου κ. Γιώργου Θερμού:
Και αφήνουμε τον ίδιο να εξηγήσει για την ΣΜΠΕ:
Προσυπογράφουμε το κείμενο των δημοτών που κατατέθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο:
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 2/4/2024 ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΜΠΕ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΒΛΥΧΟΥ
- Κατ’ αρχήν εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας για την διαδικασία που μέχρι σήμερα έχει ακολουθηθεί όσον αφορά την δήθεν ωρίμανση του έργου, από την ημέρα εκκίνησης της διαδικασίας όσο και των μεθοδεύσεων που έγιναν στην συνέχεια χωρίς ποτέ να έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση και να ζητηθεί η γνώμη τόσο της τοπικής κοινότητας όσο και της κοινωνίας της Λευκάδας γενικότερα. Μην ξεχνάτε ότι σε παλαιότερη ανάλογη απόπειρα «επένδυσης» στον όρμο του Βλυχού με συντριπτική πλειοψηφία η τοπική κοινωνία είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην δημιουργία Μαρίνας στον όρμο του Βλυχού για λόγους αλλοίωσης του φυσικού τοπίου που έχει κηρυχθεί με απόφαση του υπουργείου πολισμού ως τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους ( ΦΕΚ ΦΕΚ 277 Β /1980 ) αλλά και για λόγους ασύμβατους με την φυσιογνωμία του οικισμού που έχει μια μακραίωνη ιστορία άμεσης σχέσης με την θάλασσα και όχι με τα βιομηχανικού τύπου τεράστια parking σκαφών αναψυχής για την εξυπηρέτηση των yachtsmen ? όπως προκλητικά αναγράφεται στην ΣΜΠΕ.
- Πριν λίγο καιρό αναρτήθηκε από το υπουργείο τουρισμού η πολυαναμενόμενη από πολλούς παράγοντες ΣΜΠΕ και καλείται σήμερα το δημοτικό συμβούλιο να γνωματεύσει για τον σχεδιασμό και την χωροθέτηση ενός φαραωνικού τύπου έργο στο οποίο ο Δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο είναι οι αρχικοί εμπνευστές του και οι χρηματοδότες των μελετών, χωρίς να γνωρίζει η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων τι ακριβώς εν αγνοία τους έχει σχεδιαστεί, από ποιόν δόθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις στους μελετητές όσον αφορά το μέγεθος και την νέα επιτρεπόμενη δόμηση, το μέγεθος μπαζώματος της θάλασσας.
- Και μόνο αυτός ο λόγος θα αρκούσε για να γνωματεύσει αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο είτε γιατί δεν υπήρχε καμιά διαβούλευση για το μέγεθος και την χωροθέτηση του έργου είτε γιατί οι όποιες διαδοχικές μεγεθύνσεις και αλλαγές της θέσης έγιναν εν αγνοία του ΔΣ και γενικότερα της κοινωνίας έχοντας σαν μόνο στόχο την μεγέθυνση του κέρδους του όποιου νέου θαλασσοφεουδάρχη.
- Ενδεικτικά και μόνο για τον περιγραφόμενο σχεδιασμό στην υπό γνωμάτευση ΣΜΠΕ σημειώνουμε τα εξής:
- Η νέα δόμηση που προβλέπεται στην υφιστάμενη και νεοδημιουργούμενη με μπάζωμα της θάλασσας χερσαία ζώνη λιμένα ανέρχεται από 15.000 τ.μ. έως 28.000τ.μ. στις εναλλακτικές που εξετάσθηκαν και εάν εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης 0,2 που επιτρέπεται, με χρήσεις Διοίκησης- καταστημάτων- αποθηκών-συνεργείων- κατοικιών- ξενοδοχείων παρκινγ κλπ.Το νέο νησί των 35 στρεμμάτων, που δημιουργείται με μπάζωμα μπροστά από τα σχολεία, προορίζεται για βίλλες με πισίνες και ιδιωτικά ρεμέτζα και συντελεστή δόμησης ο,2.
Τα κτίρια διοίκησης και εξυπηρέτησης των σκαφών διατάσσονται κατά μήκος της υφιστάμενης χερσαίας ζώνης δημιουργώντας έτσι μια τρίτη γραμμική ζώνη δόμησης αποκόπτοντας έτσι τον οικισμό από την θάλασσα, σήμερα οπτικά και αύριο για λόγους ασφαλείας βέβαια οριστικά.
Καταστρέφεται το υφιστάμενο αλιευτικό καταφύγιο που εξυπηρετεί σήμερα τα λίγα αλιευτικά σκάφη.
Το μπάζωμα 93 στρεμμάτων θάλασσας για την δημιουργία οικοδομών άσχετων με τις εξυπηρετήσεις των τουριστικών σκαφών γίνεται εντός της ΖΠΟΕ της περιοχής ΝATURA 2000 (ΖΔΟΕ 0-1) της ΕΖΔ (GR2220003) εντός της οποίας η χρήση 26.11. «Λιμενικές ζώνες επιβατικής, εμπορικής, αλιευτικής, βιομηχανικής και τουριστικής δραστηριότητας, μαρίνες» δεν επιτρέπεται δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες χρήσεις όπως ρητά και περιοριστικά αναφέρονται όλες οι δυνητικά επιτρεπόμενες χρήσεις στο άρθρο 14γ (Ζώνη Διατήρησης οικοτόπων και ειδών) του ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 59 Α’ 114/29.06.2018 «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γής» όπως ΙΣΧΎΕΙ μετά τις τροποποιήσεις (Νόμος 4685/2020Άρθρο 44).
Καταλαμβάνεται και καταστρέφεται μεγάλο τμήμα του υγρότοπου με κωδικό LEF 009 ΟΡΜΟΣ ΒΛΥΧΟΥ το οποίο επιμελώς αποκρύβεται στην οικολογική μελέτη που συνοδεύει την ΣΜΠΕ.
Ο προβλεπόμενος γενικός σχεδιασμός , το μέγεθος και η χωροθέτηση της Μαρίνας είναι σε πλήρη αντίθεση με τον χαρακτηρισμό της ευρύτερης περιοχής του Βλυχού ως τοπίο ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ( ΦΕΚ 277 Β /1980) και την επιβεβλημένη προστασία του σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση του Τοπίου (European Landscape Convention – ELC).
Ο προβλεπόμενος γενικός σχεδιασμός , το μέγεθος και η χωροθέτηση της Μαρίνας είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5 του Πρωτοκόλλου, για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών της σύμβασης της Βαρκελώνης όπου ρητά αναφέρεται ότι ως στόχοι της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων περιοχών, μεταξύ των άλλων ορίζονται οι ακόλουθοι:
α) «η διευκόλυνση της αειφόρου ανάπτυξης των παράκτιων ζωνών μέσω του λογικού σχεδιασμού των δραστηριοτήτων, λαμβανομένου υπόψη ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη συνάδει με το περιβάλλον και τα τοπία·
β) η διατήρηση των παράκτιων ζωνών προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών·
γ) η εξασφάλιση της αειφόρου εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, ιδίως όσον αφορά στα ύδατα·
δ) η διατήρηση της ακεραιότητας των παράκτιων οικοσυστημάτων και τοπίων και της γεωμορφολογίας των παράκτιων ζωνών·
- Συνοψίζοντας σ αυτή την συνεδρίαση που έστω και καθυστερημένα δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες της Λευκάδας να καταθέσουν τις απόψεις τους για ένα μείζον θέμα που σχετίζεται με την προστασία του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, με την προστασία των δημόσιων κοινόχρηστων αγαθών όπως είναι οι ζώνες προστασίας της φύσης, η προστασία των τοπίων φυσικού κάλλους και των υγροτόπων, η προστασία της θάλασσας και του παράκτιου μετώπου και η παράδοσή τους χωρίς ανεπίστρεπτες αλλοιώσεις στις επόμενες γενιές,
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί στης ΣΜΠΕ της Μαρίνας Βλυχού και να παρέμβει ως κύριος χρηματοδότης των μελετών για την διακοπή κάθε περαιτέρω εμπλοκής του στην πραγματοποίηση του προτεινόμενου έργου δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το έργο είναι τέτοιο που υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα του όρμου του Βλυχού, προσβάλλει βάναυσα την φυσιογνωμία του οικισμού και του τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και αντ αυτού να προχωρήσει άμεσα στην βελτίωση της λειτουργία του υπάρχοντος καταφυγίου, στον έλεγχο της ανεξέλεγκτης αγκυροβόλησης στον όρμο και αλλού και στον έλεγχο της ανεξέλεγκτης απόρριψης λυμάτων από τα τουριστικά σκάφη και τα ημερόπλοια.
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
Ακούστε την δευτερολογία του Περιβαλλοντολόγου Γιώργου Θερμού
Τώρα εάν πιστεύει κανείς ότι η Αρχαιολογία μπορεί να σταματήσει το έργο , ο χαρακτηρισμός της επενδυσης ως στρατηγική έχει λύσει στην κυριολεξία τα χέρια των μελετητών:
Καλή Ανάσταση!!!