Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουλίου 2024

Βεργίνης προς Σκληρό: “Μην είστε τόσο αισιόδοξος για τον ΒΙΟ.ΚΑ”

-Καλυτερα να μην εξηγήσουμε τι σημαίνει  κλοπή καλωδίου από τον Βιολογικό Λευκάδας!

Σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Σολδάτου  προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Φίλιππο Σκληρό ,στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λευκάδας  σήμερα σχετικά με το εάν και σε  ποιόν βαθμό λειτουργεί ο ΒΙΟ.ΚΑ , ο Αντιδήμαρχος απάντησε λακωνικά ότι έχει βρεθεί τρόπος και λειτουργεί(!) χωρίς όμως να εξηγήσει ούτε τον τρόπο , ούτε τον βαθμό λειτουργίας του.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Λευκάδας είπε ότι οι Ρομά που φιλοξενούνται σε παρακείμενο οικόπεδο διαχρονικά προβαίνουν σε δολιοφθορές και μάλιστα σε ακόμα μία την περασμένη Παρασκευή, η οποία δεν αποσοβήθηκε αλλά απλώς πιάστηκαν οι δράστες και βρέθηκε το υλικό που ωστόσο προκαλεί συνέπειες που καλύτερα να μην συζητηθούν, ενώ δεν παρέλειψε να επιπλήξει τον Αντιδήμαρχο για την αισιοδοξία του.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός  πάντως ότι δεν έγινε από κανέναν δημοτικό σύμβουλο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον ίδιο τον Δήμαρχο , καμία αναφορά  σε  έγγραφο των επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος χωρικής αρμοδιότητας ΠΕ Λευκάδας προς τον δήμο Λευκάδας με πολύ σοβαρές παραλείψεις και παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων  που λαμβάνουν χώρο στον ΒΙΟ.ΚΑ Λευκάδας, μεταξύ αυτών ότι η περιοχή είναι στην κυριολεξία “ξέφραγο αμπέλι”, γίνεται ανεξέλεγκτη εναπόθεση στερεών αποβλήτων, αποτελεί εστία μόλυνσης, δεν έχει οροθετηθεί και δεν υπάρχει κανενός είδους περίφραξης όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο  έγγραφο δεν υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς δήμου Λευκάδας για απολογητικό έγγραφο, του δόθηκε τρίμηνη διορία στις 26 Φεβρουαρίου να διορθώσει με σχετικές ενέργειες την υπάρχουσα κατάσταση, ωστόσο δεν ενημερώθηκε για την πρόβλεψη των εργασιών το Δημοτικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμα o Φίλιππος Βουκελάτος στην ιστοσελίδα spaventonews wordpress.com

Κατόπιν του αριθμ. πρωτ. 3021/8/4287-α΄/05-01-2024 εγγράφου του ΑΤ Λευκάδας, σχετικά με την εναπόθεση σκουπιδιών και εμποδίων στον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού (ΒΙΟ-ΚΑ) Λευκάδας και στον δρόμο που οδηγεί σε αυτόν, στην περιοχή ”Αλυκές” του Δήμου Λευκάδας,

στις 24/01/2024 πραγματοποιήθηκε έκτακτος έλεγχος από την κ. Ανυφαντή Όλγα, και τη κ. Ναστούλη Αλεξάνδρα, στελέχη του τμήματος Περιβάλλοντος –Υδροοικονομίας & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Ε. Λευκάδας, οι οποίες είναι και μέλη τoυ Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ), συντάχθηκε έκθεση αυτοψίας και ελήφθησαν φωτογραφίες.

Η προσωρινή έκθεση ελέγχου διαβιβάσθηκε στον Δήμο Λευκάδας, με το αριθμ. πρωτ. 13975/2143/22-2-2024 έγγραφο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και κλήση σε απολογία σύμφωνα με την παρ. 11γ) του άρθρου 50 του Ν. 4843/2021.

Παρόλα αυτά, ο Δήμος Λευκάδας, δεν υπέβαλε τις απόψεις του επί της προσωρινής Έκθεσης Ελέγχου εντός της ταχθείσης προθεσμίας.

Σε τμήμα του γηπέδου του Βιολογικού καθαρισμού, λειτουργεί η δραστηριότητα “Προσωρινή αποθήκευση ανακυκλώσιμων υλικών”, η οποία με την αριθμ. πρωτ. 92075/14283/26-11-2014 απόφαση, έχει υπαχθεί σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).

Κατά τον έλεγχο των υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις των διατάξεων, της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας:

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε μεγάλος όγκος στερεών αποβλήτων, τα οποία είχαν απορριφθεί ανεξέλεγκτα επί του εδάφους και ήταν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Από την μακροσκοπική εξέταση αλλά και λόγω του μεγάλου όγκου αποβλήτων που διαπιστώθηκε, εκτιμάται η παραμονή τους στο χώρο για αρκετό χρονικό διάστημα. Επίσης, πλησίον του χώρου υπήρχαν 2 containers με απόβλητα. Στο χώρο υπήρχε έντονη δυσοσμία. Ο Δήμος Λευκάδας δεν υπέβαλε απόψεις του και συνεπώς η προαναφερόμενη παράβαση δεν αναιρείται.

Σε ότι αφορά την 4η παράβαση, οι απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες είναι οι εξής: Προσκόμιση σύμβασης σε ισχύ με αδειοδοτημένη εταιρεία παραλαβής ανακυκλώσιμων υλικών. Χρόνος συμμόρφωσης: Τρεις (3) μήνες από την παραλαβή του υπομνήματος του κλιμακίου ελέγχου της Περιφέρειας.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights