Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Σεπτεμβρίου 2024

Φορμίκουλα: Επιτακτική ανάγκη για την άμεση προστασία ενός οχυρού βιοποικιλότητας στο Ιόνιο Πέλαγος

Στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου βρίσκεται μια μικροσκοπική νησίδα, η Φορμίκουλα,  που μέχρι πριν λίγα χρόνια μόνο οι ντόπιοι γνώριζαν. Τον τελευταίο καιρό όμως έχουν  στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτήν, ερευνητές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και  τουρίστες, καθώς η Φορμίκουλα αποτελεί πλέον σημαντικό οχυρό για τις φώκιες, ενώ  παράλληλα περιβάλλεται από πλούσια λιβάδια Ποσειδωνίας και υποστηρίζει σημαντικά  άλλα είδη, όπως σφουγγάρια, ροφούς και ορνιθοπανίδα. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του Μεγανησίου και νοτιοδυτικά των νησιών Καστός και Κάλαμος και ανήκει στο ευρύτερο σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδων Νήσων.

To 2023, για να συνεχίσει η Φορμίκουλα να αποτελεί ένα οχυρό βιοποικιλότητας στην περιοχή, η iSea, το Tethys Research Institute, το Blue Marine Foundation και ο Δήμος Λευκάδας πρότειναν μέτρα για τη διατήρησή της, τα οποία και συμπεριλήφθηκαν στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής. Η εφαρμογή τους όμως αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία. Εν τω μεταξύ, ο πολύτιμος χρόνος πριν την έναρξη της αυξημένης τουριστικής περιόδου και αυτού του καλοκαιριού μπορεί να κερδηθεί με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, που θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή τα προτεινόμενα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητάς της.
Γνωρίζοντας ότι η τοπική κοινωνία συντάσσεται με τις προτάσεις μας, για ακόμα μια φορά διεκδικούμε την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της νήσου Φορμίκουλας από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μη χαθεί ακόμα ένα καλοκαίρι, αλλά τα σχέδια να γίνουν πράξη και να μη διακυβευτεί η παρουσία και η ευημερία ενός από τα πιο απειλούμενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών στον κόσμο!

Τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea και το Tethys Research Institute αναδεικνύουν την οικολογική της αξία. Από την άλλη, οι τουρίστες που τα  τελευταία χρόνια «έχουν ανακαλύψει» την ομορφιά της, συνωστίζονται γύρω από αυτήν,  χωρίς να λαμβάνεται καμία πρόληψη για την προστασία της άγριας ζωής που ζει εκεί!  Συγκεκριμένα, τα τουριστικά σκάφη το καλοκαίρι περικυκλώνουν τον μικρό αυτόν  παράδεισο, όπου οι τουρίστες πραγματοποιούν ανεξέλεγκτες δραστηριότητες που μοιάζουν  ανώδυνες, οι οποίες όμως συχνά καταλήγουν να παρενοχλούν και να τρομάζουν τις μικρές  και τις ενήλικες φώκιες. Επιπλέων αγκυροβολώντας ανεξέλεγκτα επάνω στα λιβάδια  Ποσειδωνίας που βρίσκονται στις εισόδους των σπηλιών, φράζουν κάθε πιθανή δίοδο  διαφυγής για τις τρομαγμένες φώκιες. Ενώ, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που ανεπιθύμητα  εισβάλλουν ακόμα και μέσα στις σπηλιές αναπαραγωγής θέτοντας σε κίνδυνο όσες ζουν και  μεγαλώνουν εκεί, αλλά και τους ίδιους που αλληλεπιδρούν τόσο στενά με την άγρια ζωή,  χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προφύλαξης!

Η Φορμίκουλα ευλόγως αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, όλη αυτή η τουριστική κίνηση  όμως καταλήγει να αποτελεί και μεγάλη απειλή για τις φώκιες εξωθώντας τες μέχρι και στο  να την εγκαταλείψουν. To 2023, για να συνεχίσει η Φορμίκουλα να αποτελεί ένα οχυρό βιοποικιλότητας στην περιοχή, η iSea, το Tethys Research Institute, το Blue Marine Foundation και ο Δήμος Λευκάδας πρότειναν μέτρα για τη διατήρησή της, τα οποία και  συμπεριλήφθηκαν στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής. Η εφαρμογή τους όμως  αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία. Εν τω μεταξύ, ο πολύτιμος χρόνος πριν την έναρξη της  αυξημένης τουριστικής περιόδου και αυτού του καλοκαιριού μπορεί να κερδηθεί με την  έκδοση Υπουργικής Απόφασης, που θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή τα προτεινόμενα  διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα αυτά μέτρα σε μια ζώνη μόλις 200 μέτρων από την ακτή της  Φορμίκουλας δεν θα επιτρέπεται η προσέλευση επισκεπτών, ώστε να δοθεί χώρος στις  φώκιες να αναπαραχθούν, να μεγαλώνουν τα μικρά τους και να τρέφονται άφοβα. Στην  επόμενη όμως ζώνη θα επιτρέπεται η προσέλευση επισκεπτών, η οποία όμως θα  ρυθμίζεται, ώστε να μην αποτελεί απειλή για τις φώκιες.

Και ενώ οι παραπάνω κοινές προτάσεις έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, το οποίο αρχικά εκδήλωσε τη θετική του στάση και διάθεση για την επίλυση του ζητήματος, δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην έκδοση μιας σωτήριας Υπουργικής Απόφασης  για να αποτρέψει τις καταστροφικές επιπτώσεις της αυξημένης τουριστικής κίνησης  ενόψει του καλοκαιριού. 

Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να αφουγκραστούν την τοπική κοινωνία! 

Πολλοί ντόπιοι αλιείς έχουν εκφράσει ότι αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για μια σταγόνα  στο Εσωτερικό Ιόνιο Αρχιπέλαγος, όπου ακόμα κι αν σταματήσουν να αλιεύουν αυτό το μικρό  κομμάτι θα βοηθήσουν το οικοσύστημα και κατά συνέπεια και τη δική τους ψαριά. Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι σε βάθος χρόνου ωφελεί να διαφυλαχτεί η  ομορφιά της περιοχής, γιατί εάν οι φώκιες παραμείνουν εκεί, θα έχουν όλοι την ευκαιρία να  παρατηρήσουν και να θαυμάσουν τα εμβληματικά αυτά είδη που είναι συνδεδεμένα τόσο  με τη φυσική, όσο και με την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Γνωρίζοντας ότι η ίδια η τοπική κοινωνία συντάσσεται με τις προτάσεις μας, για ακόμα μια  φορά διεκδικούμε την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της νήσου Φορμίκουλας από  το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μη χαθεί ακόμα ένα καλοκαίρι, αλλά τα σχέδια να γίνουν  πράξη και να μη διακυβευτεί η παρουσία και η ευημερία ενός από τα πιο απειλούμενα είδη  θαλάσσιων θηλαστικών στον κόσμο!

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου

Υπεύθυνη Προγραμμάτων, iSea

Τ. (+30) 2313090696 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: info@isea.com.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Πώς συγκροτούνται τα νέα διοικητικά συμβούλια στα λιμενικά ταμεία που μεταβιβάζονται στoυς δήμους – Τι γίνεται με το προσωπικό που θα πρέπει να μεταταχθεί

Οδηγίες για το τρόπο που θα πρέπει να μεταταχθεί το προσωπικό και να συγκροτηθούν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια στα λιμενικά […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights