Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Σημαντική απόφαση για τον Καστό από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας

Αλλάζει προς το ευνοϊκότερο τους όρους δόμησης

Την αναγνώριση οδού που συνδέει τον οικισμό Καστού με το βορειότερο άκρο της νήσου στο σημείο της θαλάσσιας επικοινωνίας με τον οικισμό Αγραπιδιά Καλάμου, ως κύριας δημοτικής Λευκάδας  αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας , κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα .

Πρόκειται  για τον  υπάρχων σήμερα διανοιγμένος και ασφαλτοστρωμένος δρόμος πλάτους 5 μ. και μήκους 6045 μ. περίπου, ταυτίζεται σε μεγάλα τμήματα με τον παλαιό δρόμο ή ακολουθεί παράλληλη πορεία πλησίον και σε βελτίωση της αρχικής χάραξης. Ο δρόμος αυτός συνδέει τον οικισμό Καστού με το πλησιέστερο σημείο των νήσων Καλάμου – Καστού που απέχει 1400 μ. περίπου από τον απέναντι ευρισκόμενο οικισμό Αγραπιδιάς και χρησιμοποιείται για την θαλάσσια – χερσαία επικοινωνία των κατοίκων των δύο οικισμών που ανήκουν στον Δήμο Λευκάδας.

Ο δρόμος αυτός συντηρείται από το Δήμο Λευκάδας και ότι οι δύο οικισμοί συνδέονται στο πλησιέστερο αυτό σημείο με υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης  (απέναντι από την νήσο Προβάτι),  που συνεχίζεται κατά μήκος όλης της χερσαίας διαδρομής μέχρι τον οικισμό Καστού για την υδροδότησή του από τη νήσο Κάλαμο.

Ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως δημοτικής εναπόκειται στο όργανο εκείνο στο οποίο ανήκει κάθε φορά η αρμοδιότητα για την έκδοση σχετικής με τον ως άνω χαρακτηρισμό ή που προϋποθέτει τον χαρακτηρισμό πράξης (ΣΤΕ 2604/2008,4777/1995). Σε κάθε περίπτωση δημοτικοί οδοί θεωρούνται οι αναγνωρισμένοι ως τέτοιοι μέχρι σήμερα καθώς και όλοι οι δρόμοι εντός σχεδίου πόλεως, εντός ορίων οικισμού καθώς επίσης και αυτοί που εξυπηρετούν ανάγκες του Δήμου ή και συντηρούνται από αυτόν και σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση διοικητικών πράξεων (ΥΔΟΜ π.χ) έχουν κρίνει στο παρελθόν την ύπαρξη δρόμων και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών, παρεμπιπτόντως στα πλαίσια έκδοσης διοικητικής πράξης (άδειας δόμησης π.χ με πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο, βεβαίωση αρτιότητας και οικοδομησιμότητας) στα χωρικά πλαίσια του Δήμου αρμοδιότητάς τους, αυτοί οι δρόμοι θεωρείται ότι εξυπηρετούν ανάγκες του Δήμου και για την εφαρμογή της διάταξης νοούνται ως δημοτικοί δρόμοι. Επισημαίνεται ότι μετά τον ν.3852/2010 δεν υφίσταται διάκριση μεταξύ κοινοτικών και δημοτικών οδών.

Θεωρείτε ότι με την εγκύκλιο αυτή πλέον οι χαρακτηρισμένες από τους Δήμους ως Δημοτικές-Κοινοτικές οδοί εκτός σχεδίου πόλεως αποτελούν κοινόχρηστο δρόμο κατά την έννοια της παρ 1 του αρθρου 10 του Ν3212/03 που τροποποίησε την περίπτωση α της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του από 24/31.5.1985 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 270 Δ΄)?

Οι παρεκκλίσεις της αρτιότητας των παροδίων οικοπέδων εφαρμόζονται σε όλες αυτές τις οδούς που συνδέουν έναν οικισμό με  άλλους διαφορετικούς

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights