Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

ΕΝ.Α.Π., Επτανησιακή Αναγέννηση για το ΤΕΙ Ι.Ν. και η απάντηση του Υπουργείου

 

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθ. Πρωτ. 13816
Ημερομ. Κατάθεσης 28.03.11

ΕΝΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΕN.Α.Π)

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Ενίσχυση της λειτουργίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

 

Κυρία Υπουργέ,

Όπως μας πληροφορεί η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, η ανεξάρτητη παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στα Επτάνησα από τη κυβερνητική αδιαφορία για το ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. Συγκεκριμένα:

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ιδρύθηκε με το προεδρικό διάταγμα ΦΕΚ 156/20-6-2003 και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004.

Τα πρώτα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ήταν:

1.Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία  με έδρα τη Λευκάδα, με μεταφορά από το ΤΕΙ Ηπείρου.

2.Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων με έδρα το Αργοστόλι, με μεταφορά από το ΤΕΙ Ηπείρου.

3.Τεχνολογίας,Ήχου και Μουσικών Οργάνων, με έδρα το Ληξούρι, με μεταφορά από το ΤΕΙ Ηπείρου.

4.Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας, με έδρα τη Ζάκυνθο, με μεταφορά από το ΤΕΙ Πάτρας.

5. Διοίκησης Επιχειρήσεων, με έδρα το Ληξούρι, με μεταφορά από το ΤΕΙ Ηπείρου.

6.Τουριστικών Επιχειρήσεων, με έδρα το Αργοστόλι, με μεταφορά από το ΤΕΙ Ηπείρου. Το τμήμα αυτό έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2004 γιατί δεν είχε εισακτέους.
Στη συνέχεια τα ακόλουθα ακαδημαϊκά τμήματα προστέθηκαν τα παρακάτω τμήματα:
Ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 : Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Ληξούρι.
Ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 : Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, με  έδρα το Αργοστόλι.
Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 : Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, με έδρα τη Ζάκυνθο.

Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (έδρα Λευκάδα)

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή που διορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Η Διοικούσα Επιτροπή ενώ έχει έδρα το Αργοστόλι, δυστυχώς από την ίδρυση του ΤΕΙ μέχρι και σήμερα λειτουργεί από την Αθήνα,(Λεωφόρος Συγγρού 56) με προφανή τα προβλήματα που δημιουργούνται στην διοίκηση και την λειτουργία του ιδρύματος.

Οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή του το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υστερεί σε κτιριακές υποδομές.

Κανένα κτίριο δεν έχει κατασκευαστεί παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις και οι λειτουργικές ανάγκες καλύπτονται από προκατασκευασμένες κατασκευές και δωρεές από τοπικούς φορείς και ενοικιασμένα κτίρια.

Οι αρχικά εγκεκριμένες θέσεις, 28 μόνιμου Διοικητικού Προσωπικού (Δ.Π.), 12 μόνιμου Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) για τα εργαστήρια του ιδρύματος και 3 Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΡ.ΔΙ.Π.) δεν έχουν μέχρι σήμερα καλυφθεί, αν και οι ανάγκες με τον χρόνο έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως επίσης και οι θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) (ειδικά των άνω βαθμίδων), με αποτέλεσμα να μην αυτονομείται το Ίδρυμα.

Η στέγαση των σπουδαστών δεν καλύπτεται από το Ίδρυμα, η δε σίτιση γίνεται κατόπιν διαγωνισμού.

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών λειτουργεί μόνο στο τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος.

Τελευταία έχουν υπάρξει, λόγω κυβερνητικών διαρροών, αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τόσο στον Αθηναϊκό όσο και στον Τοπικό τύπο που μιλάνε για κλείσιμο τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και κατ’ επέκταση του ίδιου του ΤΕΙ.

Στα δημοσιεύματα περιλαμβάνονται τα τμήματα της Τεχνολογίας, Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων στο Αργοστόλι και της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι. Επίσης  της Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, και Οικολογίας στην Zάκυνθο, καθώς και της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στη Λευκάδα και δεν έχουν διαψευστεί από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και μεταξύ του προσωπικού και των σπουδαστών.

Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με ομόφωνη απόφασή του στη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου 2011 ζητάει την κάλυψη των κενών θέσεων του προσωπικού και την αυτονόμηση του Ιδρύματος, την υλοποίηση του κτιριολογικού προγράμματος και φυσικά να μην κλείσουν τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

  1. Γιατί δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις του μόνιμου διδακτικού προσωπικού του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ;
  2. 2. Σκοπεύετε να καλύψετε άμεσα τις θέσεις του μόνιμου διδακτικού προσωπικού και να προχωρήσετε στην εφαρμογή του κτιριολογικού προγράμματος και στη ταχύτατη αυτονόμηση του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ;
  3. Σκοπεύετε να εξετάσετε τη πρόταση της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ  να εντάξετε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την ενίσχυση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου με τις Σχολές Νομική, Ιατρική και Φιλοσοφική, σχολές που είχε από την ίδρυσή του το 1824 μέχρι τη κατάργησή του το 1865, αμέσως μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, και τη διάχυση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου σε όλα τα νησιά της Επτανήσου, όπως εθνικά, ιστορικά και πολιτιστικά το αξίζουν;

 

 

-ΟΙ-

ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

 

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ

Η ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

ΤΟΥ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

16-5-2011

Η Επτανησιακή Αναγέννηση, η λαογέννητη παράταξη των Επτανησίων Πολιτών, έγκαιρα έθεσε το θέμα της επιχειρούμενης κατάργησης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, μέσω διαρροών, να καταργήσει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Για το σκοπό αυτό, στις 28 Μάρτη 2011, μετά από πρωτοβουλία και  αίτημα της Παράταξής μας και στα πλαίσια να πιέσουμε τη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να μη κλείσει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, οι ανεξάρτητοι-φίλοι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, για τη στελέχωση και το μέλλον του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Στην (επισυναπτόμενη) απάντησή του, στις 11 Απρίλη 2011,ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας  Ιωάννης Πανάρετος, γράφει για: «διαβούλευση που ήδη έχει ξεκινήσει» και ότι «τόσο η αναβάθμιση των Ιδρυμάτων όσο και η χωροταξική αναδιάρθρωση και ανάπτυξή τους θα είναι αποτέλεσμα του διαλόγου σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ούτε  διαβούλευση έχει ξεκινήσει ούτε κανένας διάλογος σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο έγινε, και η κυβέρνηση εξαπατά και σε αυτό το θέμα το λαό των Επτανήσων.

Η  επιχειρούμενη κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι μία απόπειρα εγκλήματος κατά των Επτανήσων και της τεράστιας προσφοράς τους στην πολιτική, πνευματική και πολιτιστική αναγέννηση της Ελλάδας.

Δυστυχώς μετά την Ένωση Επτανήσων-Ελλάδας το 1864, και στα πλαίσια της,( όπως αποδείχτηκε) ανιστόρητης και επιζήμιας για το λαό, αφομοίωσης των Επτανήσων από τον τότε Ελληνικό κορμό, με το κουτσούρεμα και το κλάδεμα όλων των στοιχείων που συνέθεταν έναν εξέχοντα πολιτισμό, με πρώτη βάρβαρη πράξη τη κατάργηση, το 1865, της Ιόνιας Ακαδημίας, του πρώτου Ελληνικού Πανεπιστήμιου, που ίδρυσε ο λόρδος Γκύλφορντ το 1824 στη Κέρκυρα, και είχε συγχρηματοδοτήσει την ίδρυση, μαζί με τον Γκύλφορντ, η Ιόνιος Βουλή. Έφτασε η Αθήνα τότε μέχρι τη δόλια κατάργηση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Επτανήσου, παρά την αντίδραση των Μητροπολιτών των Επτανήσων.

 

Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας και έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και για το θέμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων , διότι όταν ζήτησε τη ψήφο του Ελληνικού Λαού και ειδικότερα του ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ το δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη 2009, δεσμεύτηκε  για νησιωτικές πολιτικές και για ανάπτυξη του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ Νήσων, ενώ σήμερα κάνει ακριβώς τα αντίθετα.

Καλούμε τους βουλευτές των Επτανήσων να αντιληφθούν επιτέλους τον ρόλο τους και  να αντιδράσουν έμπρακτα και μέσα στον κατ΄εξοχήν χώρο τους, στη Βουλή.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές ευθύνες σε όσους είτε συνέπραξαν είτε και υπέκυψαν στους προεκλογικούς εκβιασμούς του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής του τον Οκτώβρη 2010:«Ή ψηφίζετε τους δικούς μου συνδυασμούς για Περιφερειάρχες ή θα πάω για πρόωρες εκλογές (που θα τις χάσω) και από τα Χριστούγεννα δεν θα’ χετε μισθούς και συντάξεις», διότι έτσι επιβραβεύτηκε αυτή η πολιτική του Μνημονίου και ακόμη και ο Ντομινίκ Στρός Κάν πανηγύριζε λέγοντας ότι  «η κυβέρνηση και το Μνημόνιο έχουν την επιδοκιμασία του λαού και αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο να κερδίζουν περιφερειακές εκλογές, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν παρόμοιες εκλογές οι κυβερνητικοί συνδυασμοί συνετρίβονταν».

Το διοικητικό αθηνοκεντρικό καλλικράτειο (άρθρο 4) καπέλλο με την «ένταξή μας στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και…Ιονίου»(μας διέγραψαν και ως νησιά), η επιχειρούμενη κατάργηση της αυτοτέλειας των νοσοκομείων μας, η επιβολή ΦΠΑ 13% ενώ στη Μύκονο 5%, τα 17 δις αναπορρόφητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το μηδαμινό ΕΣΠΑ για τα νησιά μας, η επιχειρούμενη κατάργηση του

Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, η κατάργηση   σχολείων στην ύπαιθρο και τόσα άλλα, βλαβερά για τον Επτανησιακό Λαό, προκαλούν την οργή και την αγανάκτησή μας.

Τα ιδρύματά μας  πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως νησιώτες, ως Επτανήσιοι!

Κύριοι και Κυρίες της κυβέρνησης και του κυβερνητικού κόμματος !

Φτάνουν πιά τα ψέμματα, φτάνει πιά ο εμπαιγμός, φτάνει πιά η καταστροφική σας πολιτική για τα νησιά μας!

Δεν θα πληρώσουμε άλλο τις ανεπάρκειές σας !

Κάτω τα χέρια από το ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ και την αυτοτέλεια των Νοσοκομείων μας!

Η αντίστασή μας και η νίκη μας είναι δεδομένη !

 

Η απάντηση του Υπουργείου


0 Shares

Σχετικά άρθρα

5οι Διεθνείς Αγώνες Θαλάσσιων Σπορ στη Βασιλική Λευκάδας – Τιμήθηκαν οι Ολυμπιονίκες Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου από τον Περιφερειάρχη

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στη Βασιλική της Λευκάδας οι 5οι Διεθνείς Αγώνες Θαλασσίων Σπορ, με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights