Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Απριλίου 2024

Η Dr Robyn Inglis του πανεπιστημίου Υork.uk στο Μεγανήσι για ανασκαφές στις 20 Οκτωβρίου

Θα συνοδεύει κατόπιν αιτήματος την  αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Νένα Γαλανίδου

‘Όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει(βλ.εδώ) στο Μεγανήσι αναμένεται να ξαναβρεθεί  για δέκα ημέρες  τις 20 Οκτωβρίου ομάδα 14 φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής  την Αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Νένα Γαλανίδου .Η ανασκαφική έρευνα θα επικεντρωθεί αυτή την φορά στον Κυθρό, ένα πανέμορφο μικρό νησάκι  που βρίσκεται σε απόσταση  μόλις λίγα μέτρα από την νότιο δυτική  πλευρά του Μεγανησίου.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στη μία του ακτή, την απότομη, τη βραχώδη,  όπου υπάρχει ένα κατακρημνισμένο σπήλαιο με κατάλοιπα κατοίκησης ανθρώπου του Νεάντερταλ. Έχει ήδη προηγηθεί χαρτογράφηση του βυθού και έχει γίνει κατανοητό πια ότι στον Κυθρό, το Μεγανήσι ,την Άτοκο και το Αρκούδι ήταν πιθανόν να πήγαινε εκεί ακόμα και περπατώντας.

Φαίνεται ότι η καταξιωμένη Ελληνίδα καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  , ζήτησε κι έλαβε την συνδρομή της κορυφαίας  γεωαρχαιολόγου   Dr Robyn Inglis  της οποίας τα ερευνητικά ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανθρώπινου πληθυσμού και του περιβάλλοντος και του τοπίου που κατοικούσαν, ιδιαίτερα της σχέσης μεταξύ των περιβαλλοντικών αλλαγών μεταξύ 125-40.000 ετών και της ανόδου και διάδοσης των σύγχρονων ανθρώπινων πληθυσμών μέσα και έξω από , στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. .

Έχει  επίσης ισχυρά ερευνητικά ενδιαφέροντα για την ανακατασκευή της μεταγενέστερης αλλαγής του τεταρτοταγούς επιπέδου της θάλασσας και των επιπτώσεών της στην εξέταση της χρήσης των ακτών από τους ανθρώπους σε όλη την ιστορία. .

Έχει ευρεία διεθνή εμπειρία εργασίας με αρχαιολογικά και γεωμορφολογικά δεδομένα, τόσο σε τοπικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, κυρίως σε ημι-άνυδρη και άνυδρη ατμόσφαιρα.

Ας σημειωθεί το University of York  άνοιξε το 1963, μέρος του νέου κύματος των Βρετανικών πανεπιστημίων, και από τότε έχει καταξιωθεί ως ένα από τα καλύτερα σημεία στη χώρα για σπουδές. Μάλιστα εκτός από την καλή φήμη που έχει αποκτήσει διαθέτει και ελληνική παροικία που συνεχώς διευρύνεται.

Τα έξοδα μετακίνησης και  διαμονής της διακεκριμένης καθηγήτριας ΓεωΑρχαιολογίας θα καλύψει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights