Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

“Kόκκινο πανί” ο Γαλιατσάτος και η ΠΙΝ για τα “επενδυτικά funs”

“Ομαδικά πυρά” από δημοσιεύματα  για τις αποφάσεις του  Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων 

Δείχνουν να ξεχνούν  το προεκλογικό “αφήγημα”  με το οποίο αναδείχθηκε η ΑΝΑΣΑ στο τιμόνι της Περιφέρειας. Απαιτούν αυτονόητα να γίνει “κυβίσθηση”  και στην ΠΙΝ κι ευθυγράμμιση με τις υπογραφές της κυβέρνησης!

“Η Περιφέρεια που επιμένει να μπλοκάρει επενδύσεις

Προ μιας εβδομάδας περίπου, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, το Oaktree Capital Management που στην Ελλάδα έχει συμπράξει με τον Όμιλο ΣΑΝΗ για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην εγχώρια τουριστική – ξενοδοχειακή αγορά, ανακοίνωσε πως συμφώνησε για την απόκτηση δύο ξενοδοχείων της Chandris Hotels Hellas S.A. στην Κέρκυρα.

Το συνολικό ύψος της συμφωνίας ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες , σε δεκάδες εκατ. Ευρώ, ποσό που αφορά μόνον την πώληση των μονάδων. Τo Corfu Chandris Hotel & Villas και το Dassia Chandris Hotel & Spa που είχαν χτιστεί τη δεκαετία του 1970, θα μετατραπούν – μέσω νέων επενδύσεων – σε 5στερα ξενοδοχεία, στα πρότυπα της Ikos Resorts, αναβαθμίζοντας σαφέστατα το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν πως οι συζητήσεις για τη συμφωνία αυτή είχαν διαρκέσει μήνες. Το σχήμα των αγοραστών, η Oaktree, κεφάλαια που διαχειρίζεται η Goldman Sachs Asset Μanagement και η Hermes GPE, καθώς και κεφάλαια ιδιωτικών οίκων του εξωτερικού και ο όμιλος ΣΑΝΗ, εκτίμησαν πως μια σειρά μεγάλων επενδυτικών κινήσεων που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν μπορούν να βάλουν ξανά το νησί των Φαιάκων στον παγκόσμιο χάρτη των luxury τουριστικών προορισμών.

Χωρίς να είναι η μόνη, η σημαντικότερη αυτών, αναφέρουν πηγές, θεωρήθηκε η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Κέρκυρας από την κοινοπραξία Fraport-Slentel, κίνηση που θα βελτιώσει θεαματικά τις παρεχόμενες, θα βελτιώσει την προβολή του νησιού και θα συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

Ο αερολιμένας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 14 που θα παραχωρηθούν (σ.σ. η μεταβίβαση υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου) στο επενδυτικό σχήμα, έπειτα από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, έναντι 1,2 δισ.ευρώ. Με βάση τη συμφωνία, την πρώτη τετραετία η κοινοπραξία θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ σε αερολιμενικες υποδομές καθώς πολλά από τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, ενώ ορισμένα λειτουργούν με ελλιπή πιστοποίηση.

Εικόνες ντροπής 

Για αυτό το αεροδρόμιο, λοιπόν, το οποίο συχνά έχει συνδεθεί με εικόνες ντροπής που πλήττουν τον ελληνικό τουρισμό, όπως προ διετίας, με σκουπίδια στο κατευόδιο χιλιάδων ταξιδιωτών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και μέρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, τάσσεται υπέρ της παραμονής του στο κράτος, δημιουργώντας με κάθε τρόπο εμπόδια στον εκσυχρονισμό του.

Προ ημερών, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία καταψήφισε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το αεροδρόμιο, ζητώντας επιπρόσθετα μέτρα, στοιχεία και μελέτες προκειμένου να υπάρξει οριστική γνωμοδότηση. Στην ΜΠΕ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, εκτεταμένες απαλλοτριώσεις δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων, επέκταση του υφιστάμενου αεροσταθμού, των χώρων στάθμευσης και του αεροδιάδρομου.

Πρόκειται για την Περιφέρεια (στην γεωγραφική περιοχή της οποίας ανήκουν τέσσερα (της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και του Ακτίου) που διοργάνωσε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση ή μη των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, δημοψήφισμα που υλοποίησε μια… υπηρεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Τμήμα Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλλονιάς, ενώ ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος με επιστολή του είχε καλέσει τον Πρωθυπουργό να αντισταθεί “στα εκβιαστικά και αντιλαϊκά τελεσίγραφα των δανειστών”.

Μάλιστα, σε παλαιότερη επίσκεψη στελεχών της Fraport στο αεροδρόμιο, είχε χαρακτηρίσει ανεπιθύμητους τους Γερμανούς επενδυτές “γιατί δεν έρχονται εδώ σαν φίλοι ή σαν πραγματικοί επενδυτές αλλά έρχονται σαν εκμεταλλευτές της υπεραξίας των Ελλήνων εργαζομένων και επίσης έρχονται ως εκμεταλλευτές της κοινωνικής συμπραξίας (sic) που έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες εργαζόμενοι και η τοπική οικονομία στο σύνολό της”. Αλλά και τώρα, στις ανακοινώσεις του δεν παύει να στηλιτεύει την “αδηφάγα όρεξη της κοινοπραξίας για κέρδη”.

Σε αντιδιαστολή, ο Βαγγελης Μπαλτάς, CFO της Fraport Greece, μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου “Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας” έκανε λόγο για εθνικό όφελος από την επένδυση που θα υλοποιηθεί στα περιφερειακά αεροδρόμια, η οποία θα αναβαθμίσει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 550 θέσεις εργασίας και άλλες 1.500 θέσεις κατά την κατασκευαστική περίοδο. Όπως τόνισε, τα αεροδρόμια θα αποκτήσουν διεθνείς προδιαγραφές που θα βοηθήσουν στη συνολική αναβάθμιση της εικόνας και του επιπέδου του ελληνικού τουρισμού.

Σημειωτέον πως τον περασμένο Οκτώβριο το ΣτΕ απέρριψε τις έξι αιτήσεις ακύρωσης που κατατέθηκαν κατά της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport – Slentel. Από τις έξι αιτήσεις ακύρωσης, οι δύο είχαν κατατεθεί από την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) και οι υπόλοιπες τέσσερις από το Δήμο Χανίων, το Δήμο Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ανάλογη πολεμική έχει υποστεί από την Περιφέρεια μια ακόμη διεθνής επένδυση στο νησί, αυτή της NCH Capital, μια από τις πρώτες αξιοποιήσεις κρατικής ακίνητης περιουσίας που πραγματοποιήθηκε μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποίησης. Πρόκειται για την για την πρώτη άµεση, 100% διεθνή, επένδυση σε δηµόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια στην οποία αντιτάχθηκε η ΠΙΝ, καταθέτοντας προσφυγή στο ΣτΕ με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι η επένδυση θα προκαλέσει βέβαιη βλάβη της βίδρας lutra-lutra, των αποδημητικών πτηνών, των Posidonia oceanica και γενικότερα των οικοσυστημάτων της περιοχής.

Νίκος Χρυσικόπουλος

ΠΗΓΗ: Capital.gr”

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights