Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Το τελευταίο μάθημα του Αριστόβουλου Μάνεση επί Δικτατορίας

Και αν η εξουσία – που τη συμφέρει να έχει παθητικούς και πολιτικά αδιάφορους υπηκόους – σας πει ότι έτσι κάνοντας δεν είστε φρόνιμοι και νομοταγείς πολίτες, αποδείξτε της ότι καλός πολίτης είναι μόνον ο ελεύθερος πολίτης, ο συνειδητός, ενεργός και υπεύθυνος πολίτης.

Και θυμίστε της ότι ο Περικλής είχε πει στον «Επιτάφιο»: όποιος αδιαφορεί για τα πολιτικά πράγματα του τόπου του είναι όχι φιλήσυχος, αλλά άχρηστος, «άχρείος» πολίτης. Και μην ξεχνάτε, στις σημερινές δύσκολες για την πατρίδα και το λαό μας περιστάσεις, τα λόγια του ποιητή – και θέλω με αυτά να σας αποχαιρετίσω:

‘Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι.
Θέλει αρετήν και τόλμην
η Ελευθερία’
».

Αριστόβουλος Μάνεσης.Απόσπασμα από το τελευταίο μάθημα που εκφώνησε ο καθηγητής Νομικής Αρ. Μάνεσης (1921 – 2000) στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης, πριν αποπεμφθεί από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967. Αποτελεί ένα μάθημα πολιτικής ελευθερίας προς τους φοιτητές του και παράλληλα ένα μανιφέστο ελεύθερου φρονήματος, μια πράξη αντίστασης στις συνθήκες ανελευθερίας που επικρατούσαν τότε στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: Πολιτική και δίκαιο Β΄Λυκείου. Κεφάλαιο 6

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Κατακύρωση αποτελεσμάτων ανοικτού, δημόσιου, διεθνή, μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση της δρομολογιακής γραμμής ΚΑΣΤΟΣ – ΚΑΛΑΜΟΣ – ΝΥΔΡΙ ή ΛΕΥΚΑΔΑ

.Εγκρίθηκε η κατακύρωση των αποτελεσμάτων του ανοικτού, δημόσιου, διεθνή μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση της δρομολογιακής γραμμής ΚΑΣΤΟΣ – ΚΑΛΑΜΟΣ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights