Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Oλοκληρώνεται πριν το τέλος του χρόνου η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

Τους υπουργούς που θα υπογράψουν τις συμβάσεις παραχώρησης των αεροδρομίων προβλέπει η πράξη 39 της 2/11/2015 του Υπουργικού Συμβουλίου. Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, το Δημόσιο και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υποδομών θα συνυπογράψουν τις συμβάσεις παραχώρησεις.

Αναλυτικά προβλέπεται ότι:

– Η συνυπογραφή από το Ελληνικό Δημόσιο των Σχεδίων Σύμβασης Παραχώρησης για την Αναβάθμιση, Συντήρηση, Διαχείριση και Λειτουργία περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου (Ομάδα Α) και Αιγαίου (Ομάδα Β) ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το ίδιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ανωτέρω συμβάσεις.

– Η παροχή εξουσιοδότησης στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη συνυπογραφή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των Συμβάσεων Παραχώρησης για την Αναβάθμιση, Συντήρηση, Διαχείριση και Λειτουργία περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου (Ομάδα Α) και Αιγαίου (Ομάδα Β), καθώς και τυχόν άλλων συμβάσεων τροποποιητικών, παρακολουθηματικών ή εκτελεστικών των ως άνω συμβάσεων παραχώρησης σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στην παράγραφο 1.

Στο διά ταύτα, στους υπουργούς που θα πρέπει να συνυπογράψουν την παραχώρηση των αερολιμένων στους ιδιώτες, συγκαταλέγεται ο Χρήστος Σπίρτζης που έχει δηλώσει απερίφραστα την εναντίωσή του στην ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Διαπραγματεύσεις

Η οριστικοποίηση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport-Slentel βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο προσδιορισμού των επιμέρους σημείων, με τη γερμανική πλευρά να έχει ζητήσει, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, προστασία έναντι νομισματικού κινδύνου.

Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, το deal επιδιώκεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το εφάπαξ τίμημα που θα καταβάλει η κοινοπραξία είναι 1,234 δισ. ευρώ, μέγεθος πολλαπλάσιο της αποτίμησης ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της προσφοράς, η κοινοπραξία Fraport-Slentel θα καταβάλλει εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, μίσθωμα ύψους 22,9 εκατ. ευρώ και ποσό που αντιστοιχεί στο 28,6% του Ebitda.

Ακόμη το συνολικό ποσό που θα καταβάλει στο Δημόσιο για τα 40 έτη παραχώρησης είναι 10,048 δισ. ευρώ.

Δημ. Δελεβέγκος

πηγή: capital.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights