Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Παιδεία Ελληνική (Μύθοι και πραγματικότητα)

Αυτά που θα αναφέρω πιο κάτω ποτέ δεν τα είδατε  να προβάλλονται σαν ειδήσεις στα   Μ.Μ.Ε ουτε καν σε αυτά που λέμε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πολύ  να  έχουν μπεί στις τελευταίες εσωτερικές σελίδες κάποιας εφημερίδας με μικρά  πάντα γράμματα.

Αντίθετα  πολλές φορές θα είδατε να παρελαύνουν διάφοροι «ξερόλες» (οι πιο πολλοί ασχετοι με το αντικείμενο) απο αριστερά και και απο δεξιά  και να  μιλούν για τα χάλια  λέει της  Παιδείας στην Ελλάδα   για την χαμηλής στάθμης ταχα μου εκπαίδευσή  που παρέχεται στα  σχολεία μας και στα  πανεπιστημια κ.τ.λ , κ.τ.λ.

Μήπως με αυτά που  θα αναφέρω πιο κάτω αποδεικνύεται ότι όλα όσα ισχυρίζονται αυτοί οι κύριοι  δεν  εχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και οτι αντίθετα, ολοι αυτοί που γυρνούν απο κανάλι σε κανάλι  συνεχώς προσπαθώνας να απαξιώσουν  την δημόσια  παιδεία δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με ευνόητο απώτερο σκοπο;

Λοιπόν ας αρχίσουμε:

1)4 Ελληνικά Πανεπιστήμια διακρίνονται στα κορυφαία 150 πανεπιστήμια του κόσμου.

Πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για τα Ελληνικά πανεπιστήμια, που κατέχουν εξέχουσα θέση στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων ανά Ειδικότητα 2015 της QS (QS World University Rankings by Subject 2015).

Τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται στους πίνακες κατάταξης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να ξεχωρίζει στις κατατάξεις ανάμεσα στα κορυφαία 150 και σε τρεις ειδικότητες. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών κατέχει την υψηλότερη κατάταξη στην ειδικότητα της μηχανολογίας όπου το κατατάσσει στην 29η θέση, ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην 51-100 θέση και το Πανεπιστήμιο Πατρών στη 101-150 θέση στον ίδιο κλάδο. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνεται στην 101-150 θέση στον κλάδο της λογιστικής.

Ανάμεσα στα 300 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου συγκαταλέγονται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και για πρώτη φορά το Πολυτεχνείο Κρήτης στην 251-300 θέση στον κλάδο της επιστήμης του περιβάλλοντος

2)Ενα χρυσό και τρία χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Ελληνες μαθητές στην 52η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία έγινε στο Αμστερνταμ στις 13-24 Ιουλίου. Οπως υπογραμμίζει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, “νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για την κατάκτηση για πρώτη φορά ενός χρυσού μεταλλίου στη Μαθηματική Ολυμπιάδα.

3) Πολλές ήταν οι διακρίσεις που σημείωσαν Έλληνες φοιτητές στην Ετήσια Μαθηματική Ολυμπιάδα των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα.

Το υπουργείο Παιδείας με δελτία τύπου του έδωσε τα συγχαρητήρια του στον Αθηναγόρα Σκιαδόπουλο που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Μαθηματικών.

Επίσης το υπουργείο εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πρώτη θέση που κατέκτησε στην Ετήσια Μαθηματική Ολυμπιάδα των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠΑ αναφέρεται στην επιτυχία των φοιτητών του γράφοντας ότι την πρώτη θέση κατέκτησε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τέσσερα χρυσά μετάλλια και ένα αργυρό στην Ετήσια Μαθηματική Ολυμπιάδα των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης SEEMOUS (South-Eastern European Mathematics Olympiad for University Students.

Οι διακρίσεις αυτές δείχνουν την ποιότητα του έργου που επιτελείται και την υψηλή επιστημονική στάθμη του Τμήματος Μαθηματικών, της Σχολής Θετικών Επιστημών και του Ε.Κ.Π.Α. γενικότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος χώρες με πολύ μεγάλη παράδοση σε μαθηματικούς διαγωνισμούς. Η μεγάλη αυτή επιτυχία αποτελεί αναμφίβολα μια ένεση αυτοεπιβεβαίωσης και αισιοδοξίας ενάντια στην διαρκή εθνική κρίση και ενάντια στα αρνητικά στερεότυπα που προβάλλονται στην κοινή γνώμη για το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

4)  Ολοκληρώθηκε η 15η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου από 19 έως 24 Ιουνίου 2011 με τη συμμετοχή μαθητών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Οι έλληνες μαθητές, συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Βαλκανικές και Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες και διακρίθηκαν όλοι σ΄ αυτή τη διοργάνωση

5)    «Ενα δυνατό μυαλό στα 20 του χρόνια μπορεί να ασχολείται με τα μαθηματικά, στα 30 με τη φιλοσοφία και στα 40 με την πολιτική». Για τους 12χρονους δεν είχε πει κάτι ο Βρετανός μαθηματικός και φιλόσοφος, Μπέρτραντ Ράσελ. Κι όμως ο Δημήτρης Μελάς, ο νεαρότερος Ελληνας που διακρίθηκε ποτέ σε Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών, είναι μαθητής της Στ’ Δημοτικού.

6) Ελένη Αντωνιάδου: Η Ελληνίδα επιστήμονας που κατέχει μια θέση στη λίστα των 30 καλύτερων νέων του Forbes

Είναι μόλις 27 ετών, με όραμα να αλλάξει την Ιατρική και το όνομά της φιγουράρει στην λίστα του Forbes των προσωπικοτήτων κάτω των 30 ετών, που καινοτόμησαν στον τομέα της Υγείας.

Η Ελένη Αντωνιάδου είναι η συν-ιδρύτρια της start up «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές (Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα. «Φτιάχνει» ανθρώπινα όργανα από βιοϋλικά και βιοκύτταρα και το 2012 επελέγη μέσα από 1.200 φοιτητές να φοιτήσει στη NASA Αcademy και σήμερα εκπονεί (έχοντας εννέα υποτροφίες!) τη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Το Forbes γράφει για αυτήν: «Η Ελένη κυνηγά ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» της βιοτεχνολογίας, την ιδέα της δημιουργίας οργάνων στο εργαστήριο, τα οποία θα μπορέσουν να μεταμοσχευτούν σε ασθενείς που τα χρειάζονται».

Το 2013 αναδείχθηκε σε «Γυναίκα της χρονιάς» από την κριτική επιτροπή της βρετανικής διοργάνωσης «FDM Everywoman in Technology Awards».

Αν και είναι μόλις 27 ετών, το χρονικό της ερευνητικής της πορείας περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά απαιτητικά επιστημονικά πεδία. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο (ασήμαντο;)Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πάνω στην Πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική, συνέχισε κάνοντας μεταπτυχιακά, μεταξύ άλλων, στα αντικείμενα τις Βιομηχανικής και της Νανοτεχνολογίας, ενώ σήμερα ολοκληρώνει τα διδακτορικά της στην Αναγεννητική Ιατρική και στην Ανάπλαση Τεχνητών Οργάνων στην Αγγλία και την Αμερική.

7) Έλληνες φοιτητές νομικής έβαλαν τα γυαλιά στο Χάρβαρντ!

Η ελληνική ομάδα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επέστρεψε από την Αμερική έχοντας στις βαλίτσες της το χάλκινο βραβείο από τον Παγκόσμιο Γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης-Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2014.

Κριτές στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού FDI Moot ήταν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Οι Έλληνες έβαλαν τα γυαλιά ακόμα και σε διάνοιες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αφού οι φοιτητές της αμερικάνικης ομάδας δεν κατάφεραν να μπουν στην τριάδα.

Μια διεθνής διάκριση που κάνει ξακουστή την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι η νέα γενιά πρωτοπορεί-καινοτομεί κι έχει πολλά να δώσει σε όλους μας, βγάζοντας μας ασπροπρόσωπους στα πέρατα της γης!

Θα μπορούσα να συνεχίσω  και με άλλα πολλά παραδείγματα τόσο απο το χώρο των θετικών  οσο και απο το χώρο των θεωρητικών επιστημών που αποδεικνύουν περίτρανα την ανωτερότητα της  ελληνικής Δημόσιας  παιδείας .Αυτά νομίζω αρκούν και επαναλαμβάνω  : μη περιμένετε να τα πληροφορηθήτε απο τα  Μ.Μ.Ε τουλάχιστον ετσι οπως  είναι σήμερα.

Τα Ελληνικά  Πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου λοιπόν; Ναι.Ανοίξτε  λοιπόν τις τηλεοράσεις και περιμένετε να το δείτε σαν είδηση. Αμ δε.

 

Πολίτης  Χρήστος

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Επειδή κάπου αναφέρομαι και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σημειώσω σαν υστερόγραφο κάτι:
    Είναι αλήθεια οτι πολλά απο αυτά αποδείχτηκαν πιο “συστημικά” και απο το πιο “συστημικό” μεγαλοκάναλο η και κομματικό κανάλι.Ασε που αν πείς κάτι και τους “χαλάσεις τη μανέστρα” σε ειρωνεύονται, σε χλευάζουν και προσπαθούν να σε απαξιώσουν λες και αυτοί κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.
    Βεβαια αυτό φυσικά δεν αφορά το δικό σας ιστολογιο, γιάυτό αλλωστε και …γράφω εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights